Optimizacija strani: kaj lahko storite sami?

Optimizacija strani - vedno višje!Danes na internetu zmagujejo tisti, ki so dobro uvrščeni v iskalnikih. Do visokih pozicij vam pomagata Google oglaševanje in optimizacija strani. Ta je lahko zahteven projekt, za katerega najamete strokovnjake, na srečo pa lahko veliko naredite tudi sami.

Optimizacijo strani grobo delimo na tehnično, vsebinsko in pa grajenje povezav. Prva se nanaša na zapis oz. html kodo vaše spletne strani, zadnja pa na povezave, ki vodijo z drugih strani na vašo. Pa vsebinska optimizacija? Berite dalje.

Izbira ključnih besed

Osnova optimizacije strani so ključne besede, ki jih vaši potencialni obiskovalci vpišejo v iskalnik. Preden se lotite optimizacije za ključno besedo, je dobro preveriti, ali jo ljudje sploh iščejo. Najprej naredite seznam izrazov, za katere predvidevate, da jih uporabljajo vaši ciljni obiskovalci, nato pa uporabite Google Keyword Tool. V okenca vnesete svoje ključne besede in spletno stran. Nastavite državo na Slovenijo in jezik na slovenščino.

Orodje vam bo pokazalo, kako dobro iskane so vaše ključne besede in vam predlagalo dodatne. S temi informacijami lahko zdaj dodelate svoj seznam. Ta naj obsega manj kot 10 besed. Za ostale, ki so tudi zanimive, vam priporočam Google oglaševanje.

Uporaba ključnih besed

Zdaj je čas, da izbrane ključne besede vključite na pomembna mesta na svoji spletni strani:

  • Naslov strani oz. title: naprednejši urejevalniki spletnih strani vam omogočajo urejanje naslova strani in tudi vseh njenih podstrani oziroma postavk v menijih.
  • Naslovi v besedilu: najpomembnejši je Naslov 1 (Heading 1). Ta naj se na vsaki podstrani pojavi samo enkrat, vanj pa vključite ključno besedo ali besede. Poleg tega je dobro v besedilih uporabljati tudi podnaslove, ki vsebujejo ključne besede.
  • V samem besedilu je pomembna gostota ključnih besed. Najlažje jo izračunate, če imate besedilo v Wordu ali podobnem programu: s funkcijo Išči preštejete število ponavljanj ključne besede v besedilu in to delite s številom vseh besed. Idealna gostota naj bi bila med 2 in 7 %, nekateri pravijo tudi med 3 in 8 %, zagotovo pa ne manj kot 1 %. Po drugi strani tudi ne pretiravajte, saj tako besedilo ne bo lepo teklo, pri zelo visokih gostotah ali »goljufanju« pa vas lahko Google celo kaznuje.
  • Ključne besede v besedilu zapišite s krepko pisavo (bold). Da, boti opazijo tudi to.
  • Postavke v meniju skušajte poimenovati tako, da vsebujejo ključne besede.
  • Uredite lahko tudi slike na vaši strani. Vsaki dodajte alternativno besedilo s ključnimi besedami, lahko pa ustrezno poimenujete že same datoteke (npr. trajnice.jpg).
  • Pri optimizaciji pomagajo tudi notranje povezave na vaši strani, ime domene, URL zapisi in še marsikaj.

Take izboljšave vas lahko v panogah, pri katerih je na spletu manj konkurence, spravijo na odlične pozicije. V panogah, kot je računovodstvo, prevajanje in podobno, pa bo verjetno treba na pomoč poklicati še strokovnjake.

Rezultati vaših sprememb se bodo pokazali v nekaj tednih, včasih tudi kasneje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja