4 ključne prednosti plačljivih SSL certifikatov

Internet je postal sestavni del našega vsakdanjega življenja, s tem pa se je povečala tudi potreba po spletni varnosti. Eno izmed najpomembnejših orodij za zaščito spletne strani in njenih obiskovalcev je SSL certifikat, ki poskrbi za varno šifriranje podatkov med spletnim mestom in brskalnikom obiskovalca. Na ta način zagotavlja, da so občutljivi podatki, kot so podatki za prijavo in številke kreditnih kartic, zaščiteni pred hekerji.

Pri izbiri SSL certifikata sta na voljo dve glavni možnosti – plačljivi ali brezplačni SSL certifikat. Čeprav se brezplačni SSL certifikati morda zdijo (kratkoročno) stroškovno učinkovita rešitev, pa plačljivi ponujajo številne dodatne prednosti, zaradi katerih so dolgoročno boljša in niti-ne-pretirano velika naložba. 

Še preden vam jih razkrijemo, pa bi vam radi predstavili…

3 pomembne razloge, zaradi katerih bi morali biti SSL certifikati obvezen del vsake spletne strani…

 1. Šifriranje za zaščito podatkov, ki se prenašajo med spletnim mestom in brskalnikom obiskovalca. Šifriranje SSL certifikatov je do 256-bitno, kar velja za visoko stopnjo varnosti. To pomeni, da so vsi občutljivi podatki, kot so podatki za prijavo in številke kreditnih kartic, zaščiteni pred hekerji.
 2. Ikona ključavnice, ki je prikazana v oknu brskalnika in služi, kot vizualni znak, da je vaše spletno mesto varno.
 3. Varna povezava med spletnim mestom in brskalnikom s pomočjo protokola HTTPS, ki je varnejša različica standardnega protokola HTTP. Ta šifrira podatke, ki se prenašajo med spletnim mestom in brskalnikom obiskovalca, s čimer zagotavlja, da občutljivi podatki ostanejo nerazkriti.

Zdaj pa je čas, da se vprašamo, zakaj brezplačni SSL certifikati niso najbolj optimalna rešitev oziroma naštejemo vse prednosti plačljivih SSL certifikatov…

Prednost #1: Namestitev “pečata zaupanja”…

Ena od ključnih prednosti uporabe plačljivega SSL certifikata je možnost namestitve pečata zaupanja na vaše spletno mesto. Pečat zaupanja je vizualni indikator, ki ga vstavite v vašo spletno stran in obiskovalcem sporoča, da je spletno mesto varno in njihovi osebni podatki zaščiteni.

Pečat zaupanja SSL
Pečat zaupanja ki sporoča, da so osebni podatki obiskovalcev zaščiteni.

Ta vizualni znak lahko poveča zaupanje strank v vaše podjetje, saj dokazuje, da izvajate vse potrebne korake za zaščito njihovih podatkov ter s tem cenite njihovo varnost.

Vse skupaj bistveno pripomore do povečanja konverzij in prodaje vaše spletne strani oziroma trgovine, saj je večja verjetnost, da bodo stranke opravile nakup in svoje osebne podatke delile na spletnem mestu, ki mu zaupajo.

Prednost #2: Denarno jamstvo…

Plačljivi SSL certifikati so pogosto opremljeni z jamstvom, kar pomeni, da v primeru zlorabe spletnega mesta, vse (morebitne) stroške pri kartičnem plačilu – ki so nastali kot posledica neustrezno izdanega potrdila SSL – krije agencija, ki SSL certifikat izda.

Po drugi strani brezplačni certifikati običajno ne vključujejo nobene garancije, tako da je lastnik spletne strani v primeru zlorabe odgovoren za vso škodo.

Prednost #3: Večji nadzor…

Plačljivi SSL certifikati omogočajo, da izberete vrsto certifikata in raven jamstva, ki najbolj ustreza vašemu poslu, kar vam daje večji nadzor nad stopnjo zaupanja, ki jo želite prenesti svojim strankam. 

Stopnja preverjanja in jamstva se razlikuje glede na tip plačanega certifikata:

 1. DV (domain validation) certifikat
  Preveri samo lastništvo domene. Lastništvo domene se običajno preveri s potrditvijo e-mail naslova lastnika domene ali z dodajanjem specifičnega DNS zapisa. Osnovni domenski certifikat nudi garancijo do 10.000 $. Je idealen za vsa podjetja, ki zbirajo kakršnekoli osebne podatke na internetu.
 2. EV (extended validation) certifikat
  Poleg lastništva domene se preverja tudi veljavnost podatkov podjetja oziroma organizacije, ki je nosilec SSL certifikata. Zaradi obsežnega preverjanja lahko izdaja takega certifikata traja dlje časa (tudi nekaj dni), saj se preveri, če se navedeni podatki ujemajo s podatki v poslovnih registrih. EV SSL certifikat zato zagotavlja višjo stopnjo varnosti in zaupanja v primerjavi s certifikati DV SSL. Raven garancije EV certifikatov znaša od 250.000 $ naprej.

  Zaradi tega so priporočena izbira za spletne trgovine in strani, ki obdelujejo občutljive informacije ali transakcije, ter za podjetja, ki želijo svojim strankam posredovati vtis najvišje stopnje zaupanja in varnosti.

Prednost #4: Daljša veljavnost in zagotovljena podpora…

Brezplačni SSL certifikati so pogosto veljavni samo od 30 do 90 dni, plačljivi SSL certifikati pa imajo obdobje veljavnosti kar eno leto.

OPOMBA: V primeru neuspešnega avtomatskega ali ročnega podaljševanja brezplačnega SSL certifikata lahko pride do napak pri prikazu spletne strani. 

Če imate težave s svojim certifikatom ali potrebujete pomoč pri namestitvi, se lahko za pomoč in podporo vedno obrnete na ponudnika ali na certifikatno agencijo. Po drugi strani pa brezplačni certifikati običajno nimajo nobene podpore za stranke. V primeru težav, jih boste morali rešiti sami.

Prednosti plačljivih SSL certifikatov
Primerjava: Positive SSL in najbolj razširjeni brezplačni certifikat – Let’s Encrypt.

Zaključek

Brezplačni SSL certifikati predstavljajo minimalen standard zaščite, ki ga mora danes imeti vsaka (resna) spletna stran. Kljub temu pa se ne morejo “kosati” s stopnjo varnosti in zaupanja, ki jo zagotavljajo plačljivi SSL certifikati. Le-ti bodo namreč poskrbeli, da bo vaša spletna stran v očeh potencialnih kupcev vzbudila zaupanje in kredibilnost – posledično pa povečala prodajno konverzijo spletne strani ali trgovine. 

Ravno zato, plačljivi SSL certifikati predstavljajo “obvezno” naložbo vsakega resnega spletnega trgovca, ki obravnava občutljive podatke ali transakcije.

Če trenutno uporabljate le brezplačni SSL certifikat (P.S. Pri Domenci ga dobite pri vsakem nakupu enega izmed paketov spletnih gostovanj), potem je morda čas, da razmislite o investiciji v plačljiv SSL certifikat, s katerim boste izkoristili vse zgornje prednosti ter v očeh svojih potencialnih strank “uživali” večje zaupanje.

Podobni članki