Dom upokojencev Sežana
Smo zadovoljni z vašim odzivom in storitvami
 
Rade O.
Samo tako naprej... ;-)
Registracija domen in spletno gostovanje Domenca Ocena 5 od 5
na podlagi 641 ocen uporabnikov.

Več priporočil >

Kako izbrati dobro domeno za svojo spletno stran?


Čeprav je domena najmanjši strošek pri izdelavi nove spletne strani, nam neprevidnost in pretirana varčnost pri izbiri lahko povzoročita velike težave. Pri izbiri domene za novo spletno stran je treba paziti na kar nekaj dejavnikov. Pri Domenci bi najbolj izpostavili tri, ki jih bomo na kratko predstavili v nadaljevanju.

Uvrstitev v iskalnikih

Strokovnjaki za optimizacijo za iskalnike priporočajo, da je pri izbiri domene najbolj treba paziti na to, da si bodo uporabniki domeno preprosto zapomnili. Takoj nato opozorijo, da je dobro v domeno vključiti ključne besede, ki jih potencialni obiskovalci vpisujejo v iskalnike.

Pri domenah sestavljenih iz več besed, se moramo še odločiti ali jih bomo regitrirali z vezajem ali brez. Kaj je bolje s stališča optimizacije za iskalnike? Dvebesedi.si ali Dve-besedi.si?  Strokovanjaki se zadnje čase nagibajo k prvi različici, brez vezaja, čeprav je druga bolj berljiva. Razlog je, da se je zapis z vezajem zelo zlorabil pri nelegalnih tehnikah za optimizacijo ter tako izgubil ugled.

 

Zaščita svoje tržne znamke

Ime je osebnost.  Vaša domena je vaša tržna znamka na spletu in čeprav šele začenjate je pametno razmisliti o zaščiti svoje znamke. Ko se prvič srečamo z izbiro domene, ponavadi pogledamo, katera nam je najbolj všeč in jo nato registriramo. S tem se izpostavimo tveganju, ki se ga verjetno niti ne zavedamo. Ko bomo uspešni, se lahko kaj hitro najde nekdo, ki bo vaše dobro ime izkoristil in registriral domeno z enakim korenom, a drugo končnico.

Še bolj pogosto se to zgodi pri domenah, ki vsebujejo ključne besede. Tako so trenutno na naslednjih treh domenah, spletne strani treh različnih podjetij.
Koliko naročnikov mislite, da se vsak dan zmoti? Pametno je že na začetku misliti na zaščito tržne znamke in registrirati vsaj domene s končnicami .si, .com in .eu. Če pa imate domeno sestavljeno iz več besed, je treba registirati še različice z vezajem in brez.

Nastop na tujih tržiščih

Izbira končnice domene vpliva tudi na to, kako se bomo uvrstili v iskalnikih v različnih državah. Google tako že nekaj časa nima enotnega iskalnika, ampak prilagaja rezultate lokalnemu trgu.  Rezultati, ki nam jih tako prikaže na Google.at se razlikuje od rezutatov na Google.si. Pri tem pomembno vlogo igra tudi končnica domene. Če naša domena ni generična, ampak ima končnico države (npr .si), potem Google sklepa, da je vsa vsebina namenjena tej državi. Tako  v Google Orodjih za spletne skrbnike  v primeru .com ali .eu domene lahko posameznim delom spletne strani nastavimo za kateri trg so namenjeni, v primeru .si domene pa se tega ne da storiti. Izvozniki, ki imajo spletno stran s .si domeno, tako izgubljajo dragocene uvrstitve v iskalnikih.
Če je vaš glavni trg tujina, priporočamo, da svoje domene registrirate s končnico .com ali .eu ter hkrati registrirate še vse domene z nacionalnimi končnicami na trgih kjer ste ali boste prisotni.

Naš predlog

Če torej povzamemo, pri izbiri domene bi bilo idealno, če bi lahko dosegli sledeče:
  • domena si je lahko zapomniti in poleg tega vsebuje primerne ključne besede,
  • registriramo isto domeno vsaj s končnicami .si, .com in .eu,
  • v primeru domene iz več besed, registriramo različice z vezajem in brez ter
  • registriramo domene z nacionalnimi končnicami za vse države, kjer smo ali bomo prisotni.
Z upoštevanjem zgornjih štirih nasvetov boste zaščitili svojo znamko in poskrbeli za dobro uvrstitev v iskalnikih.

    Preverite domeno:    

POTREBUJETE VEČ INFORMACIJ?

Z veseljem vam pomagamo.

04 58 35 444 info@domenca.com

Pomagamo vam uspeti na spletu!
1. v regiji
200.000+ registriranih domen
100.000+ zadovoljnih naročnikov
1.000 izdelanih spletnih strani
75 sodelavcev se trudi za vas
20 let spletne tradicije
 
Zaupajo nam
mali in veliki podjetniki!


  podjetje Skupine DHH  
Prijavite se na e-novice!
Želite mesečno prejemati nasvete o tem, kako izboljšati vaš spletni nastop in obiskovalce spletne strani spremeniti v kupce?
 
 
Informacije in podpora
04 58 35 444
info@domenca.com

DHH.si d.o.o.
Pod hribom 55
1000 Ljubljana
Slovenija

Splošni podatki podjetja >
Zaposlitev >
DOMENCA
SPREMLJAJTE NAS

 

Podprti načini plačila


GARANCIJA ZADOVOLJSTVA

© 1999 - 2020 DHH.si d.o.o. | Vse cene so v € in vključujejo DDV.  | *Cene izražajo trenutno veljavno akcijo
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni