Kaj se zgodi, če domene ne podaljšam pravočasno?

.SI domene

Domena je v karanteni, če ni bila pravočasno podaljšana ali pa je nosilec potrdil, da jo želi izbrisati. Ko je domena v karanteni, domača stran in elektronski naslovi pod to domeno ne delujejo, ni pa še na voljo za registracijo s strani drugih upravičencev. Med trajanjem statusa  “v karanteni“, ki traja 30 dni, so dovoljene naslednje transakcije:

  • podaljšanje registracije domene,
  • prenos domene na drugega nosilca in
  • zamenjava registrarja.

Le podaljšanje domene prekine status “v karanteni” in jo vrne v status “registrirana“. Če domena ostane v karanteni 30 dni in ni podaljšana, jo Arnes izbriše iz baze registriranih domen, s tem je na voljo za registracijo s strani drugih upravičencev.

Mednarodne domene

Opisana pravila veljajo za končnice .com, .net in .org. Pravila v ostalih registrih se lahko razlikujejo.

Domena bo po poteku registracije na voljo za podaljšanje še 30 dni, nato bo prešla v obdobje “Redemption grace period“. Ta traja še dodatnih 30 dni, medtem pa je domeno možno podaljšati samo ob plačilu približno 10-kratne cene normalne registracije. Po preteku obdobja “Redemption grace period” se domena briše iz sistemov in ima oznako “Pending delete“. Postopek izbrisa traja okoli 6 dni.
(Zapisano izhaja iz mednarodno dogovorjenih pravil in velja za mednarodne domene.)

Po izbrisu je domena ponovno prosta za registracijo, kjer se pa lahko pojavijo nove težave. Če gre za domeno z zanimivim nazivom, v večini primerov ni možnosti za ponovno registracijo, saj domeno prevzamejo tako imenovani “domaingrabbers”, ki domene takoj, ko je možno, registrirajo in jih preprodajajo dalje preko licitacij.

.EU domene

Tudi .eu domene je možno podaljšati po rednem postopku še 40 dni po izteku. Po tem datumu je domena ponovno prosta za novo registracijo po redni ceni.

Vam je članek pomagal?
Dislike 0
Ogledov: 603
Niste našli, kar ste iskali? Preiščite bazo znanja