Kaj se zgodi, če storitve ne podaljšam pred datumom poteka?

Kaj se zgodi, če storitve ne podaljšate pravočasno, se razlikuje glede na tip storitve. V nadaljevanju bomo opisali situacijo za vsako posamezne tipe storitev.

Domena

Z domenami upravljajo registri, ki tudi določajo vsa pravila. Mi smo kot registrar le posredniki med vami in registrom. Pravila se sicer lahko razlikujejo med registri, ki upravljajo s posameznimi končnicami, vendar v splošnem velja sledeče.

V primeru, da domena ni pravočasno podaljšana, jo register izbriše iz vrhnjega DNS-ja za to domeno, kar pomeni da domena in povezane storitve ne delujejo več. Mi kot registrar nimamo nobenega vpliva, da bi ustavili izbris.

Domena je nato običajno še nekaj časa v karanteni. To pomeni, da čeprav ni dostopna, še ni na voljo za registracijo ostalim, ampak le vam. Obdobje karantene se razlikuje med registri. Obuditev iz karantene je lahko dražja kot cena rednega podaljašnja.

Pozor: ker so aktivni DNS zapisi potrebni tudi za to, da deluje vaša spletna stran in e-pošta, pomeni da bodo po poteku domene prenehale delovati tudi te.

Kdaj registru sporočite, da naj podaljša domeno?

Vaše naročilo za podaljšanje registru posredujemo po prejemu plačila. V primeru plačila prek UPN naloga to pomeni, da moramo počakati na sporočilo naše banke, da smo prejeli nakazilo. Ta storitev ne deluje med delovniki po 16. uri, med vikendi in tudi nekaterimi prazniki (npr. velikonočni prazniki), zato bomo obvestilo o vašem plačilu prejeli šele naslednji delovni dan.

V primeru, da se vam mudi in bi radi plačali podaljšanje med vikendom, vam svetujemo, da izberete plačilno sredstvo, kjer smo takoj obveščeni o plačilu, npr. PayPal ali kreditno kartico.

Gostovanje

V primeru, da niste pravočasno plačali podaljšanja paketa gostovanja, bomo vaš paket gostovanja pustili dostopnega še 5 dni.

Po petih dneh bo paket gostovanja in z njim povezane storitve (spletna stran, e-pošta) postal nedostopen prek spleta, vendar bomo še zadržali podatke na naših strežnikih, če ste slučajno spregledali obvestilo za podaljšanje in se kasneje odločite za podaljšanje paketa.

Po tridesetih (30) dneh bomo s strežnikov dokončno izbrisali vse podatke.

Vam je članek pomagal?
Dislike 1
Ogledov: 1315
Niste našli, kar ste iskali? Preiščite bazo znanja