Nekdo hoče registrirati mojo .cn domeno

V zadnjih letih opažamo povečanje zavajajočega trženja oz. poskusa prevar nekaterih registrarjev azijskih domen. Pri tem uporabljajo različne variacije e-mailov, ki so ponavadi v angleščini, vendar imajo vsa e-poštna sporočila podobno strukturo.

1. Pošiljatelj e-maila je organzacija s Kitajske. Nekaj primerov pošiljateljov:
– China Domain Name Registration Center
– Asian Domain Registration Service In China
– The Department Of Registration Service In China.

2. Naslov spodbuja nujnost oz. napove, da se bo zgodilo nekaj groznega, če se ne boste odzvali. Nekaj primerov naslovov:
– “urgent brand registration confirmation”
– “Note Domains And Net Brand Register Application”
– “Domain dispute and protection”
– “Asia, Cn, Hk domain name and Internet Keyword”
– “Notice of Brand name registration”.

3. Želijo, da email posredujete direktorju (CEO) ali drugi primerni osebi.

4. V e-mailu je seznam domen, ki naj bi jih registriralo neko tretje podjetje. Domene imajo enak koren, kot vaša obstoječa domena .si ali .com, ampak pozor – imajo azijske končnice! Npr. domena.cn.

5. Opozorijo vas, da so opazili, da ste vi lastnik blagovne znamke ali domene z enakim korenom. V kolikor ne želite, da bi te domene, ki so podobne vaši obstoječi registriral nekdo tretji, se jim morate oglasiti v nekaj dneh (npr. 7 dni).

Ponavadi vam na ta način poskušajo prodati domeno s katero od naslednjih končnic. .asia, .cn, .cn.com, .co.in, .com.cn, .com.hk, .com.tw, .hk, .in, .net.cn, .org.cn, .tw, .中国

Če se boste odzvali, potem lahko v obdobju nekaj dni pričakujete telefonski klic, med katerim vam bodo zelo agresivno poskušali prodati čim več teh domen.

Kaj torej storiti?

V kolikor domena s to končnico za vas ni pomembna, lahko sporočilo preprosto ignorirate. V kolikor boste v bližnji prihodnosti vstopili na te trge, potem vam svetujemo, da vseeno te domene čim prej registrirate. POZOR: Te domene lahko registrirate tudi pri nas in se s tem izognete možnosti prevare.

Če teh domen ne registriram ali jih bo potem zasedel nekdo drug?

Po naših izkušnjah v primeru, da se na ta e-poštna sporočila ne odzovete, domen ne bo registriral nihče. Prva takšna sporočila so nam naročniki posredovali že pred leti in domene so še vedno proste. Še vedno pa opozarjamo, če so vam te domene potencialno pomembne, potem jih registrirajte, ampak pri tem uporabite zaupanja vrednega registrarja, npr. naše podjetje.
Pišite nam na info@domenca.com in z veseljem vam bomo svetovali!

Več o teh prevarah si lahko preberete tudi v tem članku (v angleščini).

Vam je članek pomagal?
Dislike 0
Ogledov: 80
Niste našli, kar ste iskali? Preiščite bazo znanja