Zamenjava domene na WordPress strani

Ste registrirali novo domeno za svoje podjetje in bi želeli, da se na njej odpira vaša obstoječa WordPress spletna stran? Nič lažjega, zamenjavo primarne domene strani lahko uredite v treh preprostih korakih.

Pred samo spremembo domene vaše spletne strani vam svetujemo, da najprej uredite varnostno kopijo. Postopek priprave le-te je enak kot za samo selitev WordPress strani iz enega paketa gostovanja na drugega, zato si postopek preberite v članku Selitev WordPress strani na nov paket gostovanja.

Ko ste uredili varnostno kopijo, lahko pričnete s spremembo domene vaše WordPress strani.

1. korak: Zamenjava domene v administrativen okolju WordPress-a

To uredite tako, da se prijavite v urejevalnik WordPress (npr. https://vasadomena.si/wp-admin) in greste na zavihek “Settings” ter znotraj tega na zavihek “General”, kjer zamenjate WordPress Address (URL) ter Site Address (URL) iz vaše trenutne domene na vašo novo domeno.

Po spremembi vas bo samodejno preusmerilo na novo domeno.

2. korak: Preimenovanje nosilne domene paketa gostovanja oziroma premik datotek v mapo nove domene

Pred nadaljevanjem postopka je potrebno urediti datoteke spletne strani. Tu imate na voljo dve možnosti, odvisno od paketa gostovanja, ki ga imate zakupljenega (opisan je postopek za cPanel nadzorno ploščo):

  1. Paket gostovanja, ki omogoča le eno domeno: potrebno je urediti preimenovanje nosilne domene paketa gostovanja. Če vaša stran gostuje pri Domenci, vam pri tem pomaga naša ekipa: pišite na info@domenca.com.
  2. Paket gostovanja, ki vam omogoča addon domene: potrebno bo premakniti datoteke iz trenutne mape, kjer imate spletno stran, v mapo nove domene. V kolikor je trenutna stran na nosilni domeni in se datoteke nahajajo v mapi public_html, jih bo potrebno premakniti v mapo addon domene.
    To uredite tako, da se prijavite v cPanel nadzorno ploščo in kliknete na ikono “File Manager”, nato pa v levem meniju kliknete na mapo public_html. V glavnem oknu se vam izpišejo mape, ki se nahajajo znotraj mape public_html. Nato v zgornjem meniju izberete možnost “Select All” ter “Move”. V kolikor ne želite prenesti vseh map in datotek znotraj mape public_html, označite le mape, ki jih želite, potrebno pa je, da prenesete mape in datoteke WordPress strani.

Če želite, da datoteke ostanejo v mapi public_html, pa namesto “Move” izberite možnost “Copy”. V naslednjem koraku ravno tako določite, v katero mapo želite datoteke kopirati.

3. korak: Namestitev vtičnika Better search replace in ureditev pojavitve v podatkovni bazi

Ko uredite datoteke, se lahko ponovno prijavite v administrativno okolje WordPress-a, tokrat pod novo domeno (npr. https://vašanovadomena.si/wp-admin)

Tu nato naložite vtičnik Better search replace. V levem meniju kliknete na zavihek “Plugins” in izberete “Add new”. Odpre se vam vmesnik za dodajanje vtičnikov, kjer v iskalnik vpišete ključne besede “Better search replace” in namestite vtičnik s klikom na “Install now”. Vtičnik nato še aktivirate s klikom na “Activate”.

Ko je vtičnik nameščen, v levem meniju kliknete na “Tools” in omenjeni vtičnik poiščite ter ga odprite.

Nato vpišete povezavo do stare domene in nove domene in najprej zaženete “Dry run”, ki vam sporoči, koliko sprememb bo urejenih. Ko ste to uredili, odstranite kljukico pri “Dry run” in ponovno zaženete zamenjavo.

Ko se stran pravilno prikazuje na vaši novi domeni, lahko vtičnik dekativirate in odstranite.

Potrebujete pomoč?

V kolikor še vedno niste prepričani, da zmorete omenjeno spremembo urediti sami, vam lahko pri preimenovanju domene spletne strani pomaga tudi naša ekipa. Zamenjava domene je ena od storitev, ki jih nudimo v sklopu storitev Najemi strokovnjakapišite nam za več informacij.

Podobni članki