13 WordPress vtičnikov, ki jih vaša spletna stran mora imeti

WordPress vtičniki so odlično orodje za nadgradnjo in izboljšavo vaše spletne strani. Na voljo je skorajda neskončno vtičnikov, in ker je izbira zelo velika je težko iz množice vtičnikov izbrati tiste prave. Za vas smo preizkusili različne vtičnike in med njimi izbrali 13 takih, ki jih vaša spletna stran preprosto mora imeti.

Vtičnike smo razdelili v različne kategorije, glede na funkcionalnost, ki jo nudijo.

Vtičniki, ki skrbijo za varnost vaše spletne strani

Verjetno ni potrebno poudarjati, da je varnost vaše spletne strani izjemnega pomena. Žal na spletne strani preži množica hekerjev, ki želijo vanjo vdreti. V pomoč pri zaščiti vaše spletne strani vam bodo naslednji vtičniki.

1. Sucuri

Vtičnik Sucuri je brezplačen za vse WordPress uporabnike in skrbi za varnost vaše spletne strani. Je enostaven za uporabo in zelo učinkovit pri zaščiti. S tem, ko vtičnik aktivirate, ves promet vaše spletne strani potuje čez Sucurijev cloudproxy požarni zid, preden pride do vašega gostovanja. S tem vtičnik skrbi za zaustavitev vseh napadov in do vašega strežnika dovoljuje le prave obiskovalce.

vtičnik sucuri

2. Akismet

Vtičnik Akismet preverja vpise v komentarje in obrazce na vaši spletni strani in preprečuje vpis zloveščih oziroma SPAM vsebin. Za namestitev boste potrebovali API ključ, ki ga z nekaj kliki enostavno pridobite na uradni spletni strani.

vtičnik akismet

3. Piškotki

Vtičnik Piškotki je slovenski vtičnik, ki je bil razvit v letu 2013 ob spremembi zakonodaje glede piškotkov. Vtičnik skrbi za nadzor nad piškotki vaše WordPress strani in to v slovenskem jeziku. Za namestitev boste potrebovali nekaj znanja o piškotkih, na tem mestu pa želimo poudariti, da je obvestilo o uporabi piškotkov na spletni strani zakonsko obvezno. Seznanite se tudi s smernicami glede spletnih piškotkov.

vtičnik piškotki

Vtičniki za optimizacijo vaše spletne strani

O optimizaciji spletnih strani čivkajo že ptički na veji, čeprav je njena pomembnost še vedno pogosto spregledana. Optimizaciji ni pomembna le zaradi hitrosti vaše spletne strani, ampak tudi za boljše uvrščanje v iskalnikih; oboje pa je ključ do povečanja števila obiskovalcev in strank na vaši spletni strani.

4. Yoast SEO

Vtičnik Yoast SEO bo poskrbel za optimizacijo vaše spletne strani, prav tako bo odličen pripomoček pri pisanju člankov in vsebine vaše spletne strani. Vtičnik vam bo ob pisanju vsebin kar sproti delil nasvete in opozorila glede optimizacije. Z njegovo pomočjo bodo spletni iskalniki vaše vsebine uvrščali višje in bolje.

vtičnik yoast

5. WP Super Cache

WP Super Cache poskrbi za predpomnenje vaše spletne strani, namesto dinamične strani namreč prikaže statično HTML stran. Vtičnik je enostaven za uporabo in ne zahteva poglobljenega znanja. Poskrbi za to, da bo vaša celotna spletna stran delovala hitreje.

vtičnik wp super cache

6. BJ Lazy Load

Podobno kot WP Super Cache tudi BJ Lazy Load skrbi za hitrost vaše spletne strani. Vtičnik nadomesti slike in predprikazne sličice z označbo mesta (angl. placeholder) in jih naloži šele, ko se obiskovalec pomika nižje po strani. Ker deluje v okviru iframe-ov, poskrbi tudi za vaše video posnetke.

vtičnik bj lazy load

7. Google Analytics +

Google Analytics + je vtičnik, ki vam omogoča nadzor nad statistiko vaše spletne strani neposredno preko nadzorne plošče vašega WordPressa. Poleg splošne statistike, vam prikazuje tudi naprednejša poročila in daje možnost poglobljenega pregleda nad obiskovanostjo vaših spletnih strani.

vtičnik google analytics +

8. Redirection

Če ste vašo spletno stran ravno selili ali menjali ime domene, bo vtičnik Redirection kot nalašč za vas. Skrbi namreč za preusmeritve in napake pri povezavah znotraj vaše strani. V nastavitvah lahko uredite pravila na podlagi katerih bodo vaši obiskovalci iz nedelujoče preusmerjeni na delujočo stran. S tem ne boste po nepotrebnem izgubljali obiskovalcev vaše strani

vtičnik redirection

9. Smartcrawl

SmartCrawl je še eden izmed vtičnikov, ki vam bodo pomagali do boljše optimizacije. Je enostaven za namestitev in uporabniku prijazen, njegove glavne funkcionalnosti pa vključujejo Moz intregracijo, Sitemaps, naslove po lastni izbiri in meta oznake.

vtičnik smartcrawl

10. All In One Schema.org Rich Snippets

Gre za vtičnik, ki bo obogatil zadetke vaše spletne strani v spletnih iskalnikih. Omogoča vam, da so v iskalne zadetke vaše strani vključene tudi fotografije, ocene, avtorji prispevkov, cene izdelkov in drugi pomembni elementi. Vse to bo poskrbelo za boljše uvrščanje vašega WordPressa v iskalnikih.

vtičnik All In One Schema.org Rich Snippets

Urejanje in priprava vsebin

11. TinyMCE Advanced

Za vse navdušene blogerje je ta vtičnik eden izmed obveznih pripomočkov pri pisanju člankov. Z njim boste lažje in hitrejše oblikovali svoje prispevke, podobno kot bi besedilo urejali v Wordu, brez poznavanja html-ja.

vtičnik tinymce

12. Social Media Share Buttons and Social Icons

Brez družabnih omrežji ne gre niti na vaši spletni strani. Z vtičnikom boste lahko vaše obiskovalce spodbudili k deljenju vaših vsebin in všečkanju prispevkov. Na ta način boste povečali svojo prepoznavnost in obisk spletne strani. Vtičnik vam nudi veliko funkcionalnosti in nastavitev, tako da boste lahko delovanje prilagodili svojim potrebam.

vtičnik social media share buttons and social icons

13. Jetpack

Kot zadnjega vam predstavljamo še vtičnik Jetpack. Je vsestranski vtičnik, ki pokriva širok spekter funkcij in je ob novi inštalaciji WordPressa ponavadi že nameščen. Priporočamo vam, da preverite katere izmed možnosti potrebujete in ohranite le tiste, ki bodo vaši spletni strani prišle prav. Ogled statistike vašega WordPressa, deljenje vsebin na socialnih omrežjih, možnost komentiranja in vzpostavitve kontaktnih obrazcev so ene izmed bolj uporabnih možnosti vtičnika.

vtičnik jetpack

Podobni članki