Kje lahko vidite ključne besede [not provided]?

Ste opazili, da v orodju Google Analytics za večino ključnih besed že nekaj časa nimate več podatkov? Google je umaknil podatke o iskalnih poizvedbah, ki so jih obiskovalci vpisali in prek njih prišli na vašo spletno stran. Takšna informacija je zlata vredna, toda danes ni več tako enostavno priti do nje …

 

Večina ključnih besed je skrita v [not provided]. To je sprožilo pravi val pritožb med lastniki spletnih strani, na srečo pa še vedno obstajajo možnosti, kako na drugačen način priti do podatkov.

Kje so podatki o ključnih besedah?

Prijavite se v račun Google Analytics, izberite sekcijo Pridobitev (ang. Acquisition) in Ključne besede (ang. Keywords). V tabeli s podatki je skritih več kot 91 % vseh ključnih besed. V prihodnosti lahko pričakujemo, da se bo ta odstotek povišal vse do 100 %.

 

Google ponuja alternative v drugih orodjih

Google ponuja dve alternativi: orodja za spletne skrbnike in program za oglaševanje AdWords.

Orodja za spletne skrbnike – Webmaster Tools

Po vpisu v vaš Webmaster Tools račun podatke o ključnih besedah dobite v levem meniju: izberite Promet iz iskalnega omrežja in Iskalne poizvedbe. Obstaja pa omejitev, in sicer podatke pridobimo le za zadnje 3 mesece. Zato je smiselno redno pripravljati poročila o ključnih besedah, da lahko spremljamo vedenje naših obiskovalcev skozi čas.

 

Program za oglaševanje na Googlu – Google AdWords

To je sicer orodje za Google oglaševanje, ampak v njem lahko pridobite tudi podatke o tem, kdo dostopa do vaše spletne strani prek naravnih rezultatov. Za dostop do podatkov morate imeti povezana računa AdWords in Webmaster Tools. Dobite jih v zavihku Dimensions > Paid & Organic.

 

Ključne besede s pomočjo teh orodij tako niso več (tako velika) skrivnost. Velja pa poudariti, da je optimizacija strani mnogo več kot le uporaba ključnih besed: je grajenje povezav, spletni PR, pojavnost v družabnih omrežjih in še mnogo več.

Podobni članki