SEO optimizacija spletne strani, ki jo lahko uredite sami

Velikokrat me pokliče kdo od naročnikov, ki po objavi spletne strani presenečeno ugotovi, da njegove strani ni na prvi strani Google rezultatov. Običajno mu poskušam dati nekaj nasvetov, a na koncu ga preusmerimo k podjetju, ki se ukvarja z optimizacijo spletnih strani. Tu pa se zatakne – SEO (optimizacija spletnih strani) ni brezplačen. Nekomu, ki je šele objavil spletno predstavitev in niti ni prepričan, ali mu bo spletna stran prinesla nove stranke, pa se zdi ta storitev predraga.

Spodnjih 7 nasvetov je namenjenih vam, začetnikom na spletu, ki zaenkrat še ne želite investirati svojega denarja v profesionalno optimizacijo. Vse opisano lahko uredite sami, brez večjega predznanja. Nasveti vključujejo najpomembnejše elemente “On-site SEO optimizacije”.

1. V besedilo dodajte ključne besede.

Večkrat je kakšen naročnik potožil, da ob iskanju neke ključne besede ne najde svoje spletne strani. A ko sem odprla njegovo spletno stran, te ključne besede sploh ni bilo mogoče najti v besedilu njegove strani!

Nočem poglobljeno razlagati, kako deluje Google. Vedeti morate le, da Google “bere” besedilo na vaši spletni strani in si zapomni besede, ki ste jih uporabili. Če niste določene ključne besede nikoli uporabili v opisu, ne morete pričakovati, da bo vaša stran prikazana kot rezultat iskanja te ključne besede.

Kako se lotiti popravkov? Naredite si seznam ključnih besed, za katere želite, da vas Google najde. Nato te iste besede uporabite v besedilu, v opisu storitev ipd.

Besedilo na sliki in SEO
Besedila, ki je napisano na sliki, Google ne zna prebrati.

Kako narediti seznam ključnih besed za Google?

Primer: Imate masažni studio z vrsto različnimi storitvami. Postavite se v vlogo vaše potencialne stranke, ki v iskalnik vpisuje besede, da bi se dokopal do želenih rezultatov. Na misel nam pride nekaj naslednjih besed, ki bi jih vaše potencialne stranke lahko vpisovale:

  • tajska masaža
  • poceni masaža
  • masaže v Ljubljani
  • kako sprostiti napetost v mišicah
  • športna masaža
  • masažni studio

2. Ključne besede uporabite v naslovih.

Vsaka vsebinska stran naj se začne z naslovom, ki ga označite s H1 (Naslov 1). To storite z urejevalnikom vsebine.

Urejevalnik, s katerim določite Naslov 1 (H1)

Priporočam, da v naslovu povzamete vsebino te strani ter uporabite ključne besede, ki so najpomembnejše za izbrano vsebino.

Za uspešno SEO optimizacijo naj bo na vsaki strani prisoten točno eden H1 naslov. Naslov H1 je namreč najvišje v hierarhiji naslovov in podnaslovov in povzame celotno stran. Pri uvrščanju spletnih strani med zadetki v iskalniku bo Google dal večjo težo ključnim besedam, ki se nahajajo v H1 naslovu. Podnaslovi naj si nato na strani sledijo s H2, H3 in tako naprej.

3. Vpišite t.i. meta podatke.

Vsi urejevalniki spletnih strani omogočajo vpis t.i. meta podatkov. Vpišite naslov spletne strani (Meta Title), kratek opis (Meta Description) in ključne besede (Meta Keywords). Pomemben je predvsem meta opis, saj se običajno prikazuje kot opis strani med Google rezultati. Opis naj ne bo predolg (približno 64 znakov).

Priporočam tudi, da za vsako podstran (meni) vpišete edinstvene meta podatke, ki se skladajo z vsebino te podstrani in vsebujejo prej določene ključne besede.

Meta podatke se običajno vpiše v splošnih nastavitvah spletne strani oziroma v nastavitvah posameznega menija.

4. Pravilno poimenujte slike.

Preden naložite sliko na spletno stran (na strežnik, kjer vaša stran gostuje), sliko pravilno poimenujte. Ime slike naj vsebuje ključne besede, ki ste jih določili v prvem koraku.

Primer: slika, posneta z vašim telefonom, se bo verjetno imenovala npr. “20170505-7823536.jpg”. Če se ukvarjate z adaptacijo stanovanj in slika prikazuje enega od korakov adaptacije, jo preimenujete v “adaptacija-stanovanja.jpg”.

Ko sliko vstavite na spletno stran, pa vpišite še naslov slike in alternativno besedilo (alt text). Tudi to naj vsebuje ključne besede, ki opisujejo sliko. S tem besedilom bo lahko Google prepoznal, kaj fotografija predstavlja in tako lažje povezal vašo spletno stran z iskalnimi poizvedbami.

4. Strukturirajte URL-je.

Ustvarite čiste in berljive URL-je, ki vključujejo pomembne ključne besede. Uporabite pomišljaje za ločevanje besed in se izogibajte uporabi številk ali posebnih znakov v URL-jih. Jasna struktura URL-jev pomaga iskalnikom razumeti vsebino in uporabnikom omogoča enostavno navigacijo po spletnem mestu.

Primer SEO optimiziranega URLja:
https://mojaspletnastran.si/tajske-masaze-v-ljubljani

Primer slabega URLja:
https://mojaspletnastran.si/view?article25635561

5. Povezujte vsebino na vaši strani z internimi povezavami.

Vključite notranje povezave v svojo vsebino (ne samo v menijih), da pomagate uporabnikom navigirati po vašem spletnem mestu in vzpostaviti hierarhično strukturo. Ko ustvarjate notranje povezave, uporabite opisno besedilo za povezave, ki vsebuje relevantne ključne besede. To omogoča jasno razumevanje vsebine, ki je povezana znotraj vašega spletnega mesta.

6. Prilagodite spletno stran za mobilne naprave.

Zagotovite, da je vaše spletno mesto prilagojeno mobilnim napravam in odzivno. Optimizirajte oblikovanje, postavitev in vsebino za manjše zaslone. Prilagodljivost za mobilne naprave je pomembna tako za uporabniško izkušnjo kot tudi za SEO. Hitro nalaganje strani, enostavno branje in uporaba na mobilnih napravah prispevajo k boljši uvrstitvi na iskalnikih in zadovoljstvu uporabnikov.

7. Redno dodajajte nove vsebine.

Spletne strani, ki so žive in kjer se redno dodaja nove vsebine, Google uvršča višje. Zadajte si cilj, da boste vsak teden na spletno stran dodali vsaj en nov prispevek.

V pomoč vam je lahko nekaj idej za nove vsebine:

  • Vsaj enkrat na mesec objavite kakšno novost iz vašega podjetja.
  • Začnite s pisanjem Blog-a in redno dodajajte nove zapise. Blog je lahko veliko več, kot le vaš dnevnik. Postane lahko študija primerov vaših projektov (t.i. case study).
  • Dodajte priporočila in komentarje vaših strank.
  • Sproti vnašajte reference in beležite aktualne projekte.

Napišite blog

In predvsem: izkoristite brezplačna orodja, ki jih ponuja Google

Ste vedeli, da lahko Google pozovete, da hitreje najde vašo spletno stran? Pomagajte mu in jo vpišite na Google Search Console.

Izkoristite pa tudi vse prednosti orodja Google Analytics. Gre za zelo uporabno, predvsem pa brezplačno orodje za analitiko spletne strani. Z njim lahko pregledujete obisk vaše spletne strani, vidite od kje so vaši obiskovalci, katere naprave uporabljajo, katere menije obiskujejo, … Orodje, brez katerega ne morete nastopati na spletu.

Kot rečeno je orodje brezplačno. Potrebujete le Google račun, dostop pa si uredite na https://analytics.google.com.

Orodje vam bo prišlo prav tudi kasneje, ko se boste odločili za profesionalno optimizacijo spletne strani, ki vključuje tudi nabiranje povratnih povezav do vaše strani. Opisani nasveti namreč predstavljajo le osnovno optimizacijo spletne strani. Če želite doseči še boljše pozicije na Googlu, se boste morali poslužiti profesionalne optimizacije spletne strani. 

Iščete orodje, s katerim bi sami izdelali spletno stran, ki ima na voljo vse osnovne SEO nastavitve? Preverite Domenca spletne strani!

Preberite tudi:

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja