Je vaša optimizacija že zastarela?

Optimizacija za iskalnike ni nekaj, česar bi se enkrat naučili in bi jo nato obvladali za vse večne čase. Google kar naprej spreminja svoj algoritem, mi pa se mu moramo prilagajati. Preverite, ali morda ne delate česa še »po starem« in s tem škodujete svoji uvrstitvi.

 

Gostota ključnih besed ni več »alfa in omega«

Dolga leta je veljalo, da morajo imeti besedila na spletni strani določen odstotek ponavljanja neke ključne besede, če želimo biti za to ključno besedo dobro uvrščeni. Edino, glede česar se strokovnjaki nikoli niso uspeli čisto zediniti, je bilo, kakšen je ta odstotek.

Zdaj se ni več treba toliko obremenjevati s tem. Besedilo naj bo naravno, informativno in berljivo. Ključne besede se bodo tako v njem zagotovo pojavile, po drugi strani pa jih ne bo preveč.

 

Uporabljajte variacije

Google te dni že kar dobro »razume« slovensko. Uporablja latentno semantično indeksiranje, kar pomeni, da zna upoštevati tudi sopomenke, pregibane besede in podobno.

Če nekdo išče »poceni otroški bazen«, ima vaša stran, kjer opisujete »ugoden bazenček za otroke«, torej še vedno možnost, da se pojavi med iskalnimi rezultati. Tudi to je razlog, da nam ni več treba tjavendan ponavljati ene in iste ključne besede, po možnosti vedno v istem sklonu.

 

Izboljšajte uporabniško izkušnjo

Spletne strani, ki jih uporabniki radi obiščejo, na katerih se zadržijo in brez težav opravijo želene akcije, so zadnje čase dobro uvrščene v iskalnikih. Če iskalnik ugotovi, da uporabniki kliknejo na enega od rezultatov in tudi ostanejo na spletni strani, bo tako stran uvrščal višje.

Kot merilo dobre uporabniške izkušnje lahko upoštevamo recimo hitrost nalaganja strani in nizko stopnjo odboja (bounce rate), še več informacij pa boste dobili s pomočjo testiranja.

 

Spodbudite deljenje

Živimo v dobi družbenih medijev, zato ni naključje, da ti vplivajo tudi na uvrstitev spletne strani v iskalnikih. Uporabniki, ki delijo vsebine z vaše spletne strani oziroma se nanje odzivajo, vam pomagajo poseči po višjih pozicijah. Ključ do tega je seveda dobra vsebina, ki vabi k odzivu.

Na spletno stran dodajte ikone družbenih medijev oz. povezave, ki omogočajo deljenje. Da res pride do odziva, tudi sami poskrbite, da bodo uporabniki izvedeli za vašo najnovejšo novico ali zanimive slike: objavite jih v družbenih medijih, pošiljajte e-novice in podobno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja