Migracija strani iz WordPress.com na WordPress.org (oz. lasten paket gostovanja)

Ste svojo spletno stran uredili s pomočjo urejevalnika vsebine na strani WordPress.com, sedaj pa bi jo želeli prenesti na lasten paket gostovanja? Zakaj bi se za WordPress migracijo sploh odločili? In kako bi jo lahko kar najlažje izpeljali? Pripravili smo vam vodič, s pomočjo katerega bo selitev hitra in enostavna!

Ena izmed bistvenih razlik med sistemoma WordPress.com in WordPress.org predstavlja zmožnost prilagoditev vaše spletne strani. Pri sistemu WordPress.com svoje spletno mesto zgradite s pomočjo urejevalnika vsebine, kjer so možnosti lastnih prilagoditev majhne. Pri sistemu WordPress.org pa so, nasprotno, možnosti ureditve spletne strani pravzaprav neomejene.

V kolikor svojo spletno stran gostite na sistemu WordPress.com, to pravzaprav pomeni, da vaša spletna stran gostuje na strežnikih podjetja WordPress. Za urejanje same spletne strani uporabljate urejevalnik vsebine, samega strežnika oziroma paketa gostovanja pa ne nadzirate, manjše pa so tudi možnosti različnih funkcionalnosti in dodatnih ureditev vašega spletnega mesta. Na voljo je denimo le omejen nabor brezplačnih tem, manjša je tudi možnost prilagoditev fontov, barv in stilov.

Če pa želite svojo spletno stran premakniti na lasten paket gostovanja, to pomeni, da si izberete svojega ponudnika gostovanja ter tudi ustrezen paket gostovanja. To vam daje nekoliko več svobode pri samem urejanju vašega spletnega mesta. Izbirate in nameščate lahko katerokoli temo, kakršenkoli vtičnik. Izbira lastnega ponudnika gostovanja vam hkrati daje tudi proste roke pri izbiri najboljšega spletnega gostovanja za vašo spletno stran. Izbirate lahko, koliko diskovnega prostora boste zakupili, na kako hitrih diskih bo vzpostavljen vaš paket gostovanja, kako bo poskrbljeno za varnost vašega spletnega mesta…

Za kaj je potrebno poskrbeti?

Posamezne korake selitve iz WordPress.com na lasten paket gostovanja smo strnili v 5 točk:

  1. Zakup spletnega gostovanja
  2. Namestitev WordPressa
  3. Namestitev teme in “widgetov”
  4. Prenos vsebin s sistema WordPress.com na nov paket gostovanja
  5.  Usmeritev domene

Zakup spletnega gostovanja

Pred pričetkom prenosa je pri želenem ponudniku spletnega gostovanja potrebno naročiti nov paket gostovanja, ki bo odslej gostil vašo WordPress stran.

Izbor ponudnikov je pester, prav takšen je tudi nabor razpoložljivih paketov gostovanja. Pred izborom slednjega je potrebno preveriti, da izberete takšnega, ki vam gostovanje strani tipa WordPress sploh omogoča. Paket mora biti dovolj velik, omogočati pa mora tudi ustvarjanje baz MySQL, ki jih WordPress za delovanje potrebuje. Pozorni bodite tudi na možnosti glede SSL certifikata. Vsi resni ponudniki SSL certifikat ob zakupu gostovanja danes nudijo brezplačno.

Namestitev WordPressa

Po zakupu ustreznega paketa gostovanja je na ta paket potrebno namestiti svežo Wordpress instalacijo. Slednje je najenostavneje z le nekaj kliki storiti s pomočjo aplikacij, kot je Softaculous, ki jih nudi večina ponudnikov spletnega gostovanja.

V kolikor takšna opcija pri izbranem ponudniku ni na voljo, je WordPress potrebno namestiti ročno. To pomeni, da ga s spletne strani wordpress.org brezplačno snamete, nato pa prenesete na paket gostovanja s pomočjo FTP odjemalcev.

Namestitev teme in vtičnikov

Ko je WordPress nameščen, je potrebno nanj namestiti še temo in widgete, vmesnike, ki spletni strani dodajo vsebine in jo oplemenitijo z raznimi funkcionalnostmi. Pri prenosu se namreč prenesejo zgolj vsebine spletne strani, tem in widgetov pa ni mogoče prenašati.

Paleta ponudbe različnih WordPress tem je pestra in široka, na voljo so tako brezplačne kot tudi plačljive teme. Ena izmed možnosti je, da jo najdete na: https://wordpress.org/themes/.

Poleg teme pa je potrebno poskrbeti tudi za namestitev vtičnikov. Med tiste, ki so na WordPress stran že prednameščeni, sodijo vtičniki za kategorije, oznake (“tage”) in iskalna okna. Več informacij o njih najdete na: https://codex.wordpress.org/WordPress_Widgets.

Prenos strani s sistema WordPress na nov paket gostovanja

Po namestitvi teme je čas za prenos vsebin. Ta sestoji iz izvoza vsebin iz obstoječe strani in uvoza v vašo svežo WordPress instalacijo.

1) Izvoz vsebine

V nadzorni plošči na WordPress.com pod zavihkom My site -> Settings (Moja stran -> Nastavitve) v razdelku Site Tools (Orodja strani) kliknite na opcijo Export (Izvozi). S tem se bo v obliki XML datoteke na vaš računalnik prenesla vsa vsebina spletnega mesta. V kolikor pa želite prenesti le določene vsebine, kliknite na opcijo ob gumbu Export All (Izvozi vse) ter izberite želene vsebine.

2) Uvoz vsebine

Prijavite se v administrativno okolje WordPress spletnega mesta na vašem lastnem paketu gostovanja. Tu v razdelku Tools (Orodja) kliknite na Import (Uvozi), nato pa še na WordPress.

V kolikor te opcije nimate, si pri prenosu lahko pomagate z vtičnikom WordPress Importer.

Nato izberite svojo datoteko ter kliknite Upload file and import (Naloži in uvozi), naposled pa še na Download & import file attachments, s čimer prenesete svojo XML datoteko.

Usmeritev domene

Po prenosu vsebin spletne strani je potrebno na novo spletno mesto usmeriti še domeno. Spremembe imenskih strežnikov uredite pri registrarju vaše domene.

Čestitamo!

Prenos vsebin vašega spletnega mesta na lasten paket gostovanja je s tem tudi zaključen. Sedaj lahko uživate v vseh prednostih, ki jih ponuja lastna WordPress namestitev. Te se raztezajo vse od prostega izbora želenega ponudnika gostovanja in ustreznega paketa gostovanja do široke palete različnih tem, vtičnikov in drugih prilagoditev vašega spletnega mesta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja