WordPress 5.0 in Gutenberg

Če ste pred kratkim namestili CMS WordPress, ste verjetno opazili prenovljeni urejevalnik vsebin. Urejevalnik, ki je dobil ime Gutenberg, je postal del WordPressa v verziji 5.0, ki je bila izdana na začetku decembra 2018.

Gutenberg je zamenjal klasičen urejevalnik, ki je spominjal na Wordov urejevalnik vsebin. A dejstvo je, da je bilo le s klasičnim urejevalnikom težko izdelati sodobno spletno stran. Zato so se razvili različni t.i. page builderji, ki omogočajo enostavno izdelavo strukturno kompleksnejših strani.

Vtičnik Gutenberg ima oceno 2.1 / 5 prav zaradi nerazumevanja uporabnikov WordPress-a, kaj Gutenberg sploh je. Gutenberg (še?) ni page bulder – je urejevalnik, ki je obstal “nekje vmes”. Zagotovo omogoča lažje urejanje vsebin kot klasičen urejevalnik, a po drugi strani ne omogoča vseh funkcionalnosti page builderja.

Kakšne spremembe prinaša Gutenbeg?

Gutenberg je uvedel pojem “block”. Blok predstavlja kos vsebine (besedilo, sliko, video, …), ki je umeščna v strukturo strani. Izdelava strani je zato podobna gradnji iz lego kock: najprej lahko vzpostavite mrežo oziroma strukturo, nato pa dodajate posamezne gradnike oziroma vsebine (navadno besedilo, slike, video, …).

Če ste v preteklosti uporabljali katerega od site builderjev, boste hitro osvojili gutenbergov urejevalnik.

  • (1) S klikom na + dodajate nove vsebine (blocks)
  • (2) Gumba za povrnitev prejšnje / prihodnje verzije
  • (3) Urejanje nastavitev te strani (npr. glavna slika prispevka, kategorije, tag-i, ipd – podobno kot pri klasičnem urejevalniku)
  • (4) Urejanje nastavitev izbranega blocka oziroma vsebine (blok izberete s klikom nanj)
  • (5) Že poznani gumbi za shranjevanje, objavo, preogled prispevka oziroma strani.

Omenim naj še ikono  ki omogoča dodajanje stolpcev. V vsak stolpec je mogoče dodati poljuben blok z vsebino.

Najboljši del Gutenberga: Reusable block

Vsak block vsebine lahko shranite kot Reusable block. Kot pove že ime, so to delčki vsebine, ki jih lahko uporabite na različnih straneh.

Možnosti razširitve

S pomočjo vtičnikov je mogoče razširiti osnovne gradnike gutenberga. Primer je na primer Stackable ultimate gutenberg blocks

Primerjava z ostalimi page builderji

Urejevalnik je načeloma enostaven za uporabo, a kot sem že omenila v resnici ni pravi page builder.

Manjkajo predvsem dodatne možnosti upravljanja in oblikovanja vrstic (rows) ter drugih layout elementov (elementov za postavitev gradnikov). Dobra novica je, da skrbniki najbolj priljubljenih page builderjev (npr. SiteOrigin) že delajo na integraciji svojega vtičnika z Gutenbergom. Tako bomo lahko kmalu brez skrbi uživali v prednostih obeh: Gutenberga in izbranega page builderja.

Vas je Gutenberg razočaral in ga želite izklopiti? 🙂

Da, obstaja celo uraden vtičnik, s katerim izklopite Gutenberg: Classic editor 

A ker bo Gutenberg najverjetneje obstal, vam priporočam, da se sprijaznite s situacijo in ga začnete čim prej uporabljati 🙂

Preizkusite Gutenberg!

Naročite paket gostovanja, naložite CMS WordPress in preizkusite Gutenberg.

Ga boste izklopili ali mu boste dali priložnost? 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja