Kako hitra je vaša WordPress stran?

Spletne strani, ki se nalagajo hitro, se zaradi pozitivnega vpliva na uporabniško izkušnjo višje uvrstijo med rezultati iskanj na Googlu in s tem posledično povečajo obisk na strani.

Google raziskava pravi, da v kolikor traja nalaganje strani več od 3 sekunde, se bo kar 53% mobilnih uporabnikov odločilo zapustiti stran.

Iz teh razlogov si Google zabeleži počasne strani in jih kaznuje z nižjo uvrstitvijo kot hitrejše strani. Zato potrebujete hitro spletno stran: čim prej!

Kako preverite hitrost spletne strani?

Največja napaka, ki jo lastniki spletnih strani naredijo je, da ocenjujejo hitrost spletne strani glede na to, kako hitro jo odpre brskalnik. Žal nas tu brskalniki zavajajo, saj si za hitrejše delovanje ob prvem obisku spletne strani shranijo njeno vsebino. Zato je pomembno, da za ocenjevanje hitrosti uporabimo orodja, ki jim lahko zaupamo.

Hitrost vaše spletne strani lahko preverite s katerim od orodij:

V kolikor nimate časa ali želje sami analizirati spletne strani, lahko to storijo tudi Domenca strokovanjaki. Ponujamo namreč brezplačno analizo hitrosti delovanja spletne strani.

Ne glede na to, kako ste prišli do rezultatov analize, se boste morda spraševali, kaj je dobra ocena oziroma na kaj morate biti pozorni. Vsaka še tako majhna izboljšava  pomeni boljšo uporabniško izkušnjo in nižjo zapustno stopnjo.

Kaj vse vpliva na hitrost spletne strani?

Analiza spletne strani vam bo predlagala številne izboljšave. Pomembno je, da razumete, kaj pomenijo posamezne izboljšave, da boste lahko uspešno pohitrili svojo spletno stran. Najpogostejši dejavniki za počasno delovanje so:

Spletno gostovanje: Strežnik, na katerem gostuje vaša spletna stran, ne uporablja najsodobnejše tehnologije (npr. SSD diski).

Nastavitve spletne strani (npr. WordPress nastavitve): Veliko nastavitev lahko negativno vpliva na hitrost spletne strani.

Velikost spletne strani: Neoptimizirane slike zasedejo več prostora, kot je potrebno, in s tem upočasnijo prenos strani.

Slabi vtičniki: Količina vtičnikov, slabo spisani vtičniki in nepreverjeni avtorji lahko vplivajo na delovanje.

Zunanje skripte: Zunanje skripte lahko pomembno upočasnijo spletno stran.

Nekaj nasvetov za pohitritev WordPress

1. Izbira ustreznega spletnega gostovanja

Kot smo že omenili, je zmogljiv strežnik zelo pomemben dejavnik za hitrost spletne strani. Poleg najsodobnejše opreme, ki vključuje SSD diske, zmogljive procesorje in zadostno količino delovnega pomnilnika, je pomembna še izbira ustreznega paketa gostovanja za svojo spletno stran.

Pri Domenci vam nudimo vse zgoraj našteto po ugodni ceni. O kakovosti naših storitev pa pričajo tudi mnenja zadovoljnih strank.

2. Uporabite PHP7

PHP 7.3 je najnovejša in najhitrejša verzija PHP – v primerjavi s predhodno verzijo PHP 5.6 deluje tudi do 2-krat hitreje in porabi do 50% manj spominskih virov strežnika.

Navodila za tiste, ki imate gostovanje urejeno pri Domenci:

  1. Prijavite se v svojo nadzorno ploščo in v rubriki Software kliknete na Select PHP Version.
  2. V zgornjem delu vidite spustni seznam za izbiro PHP verzije in izberete 7.x (zadnjo verzijo).
  3. Kliknete na gumb Set as current.
  4. Kliknete še na gumb Save in preverite delovanje vaše spletne strani (nekatere starejše oblikovne predloge in vtičniki ne podpirajo PHP 7).

Podrobna navodila najdete na naši podporni strani >

3. Vtičnik za predpomnjenje

Ko uporabnik obišče vašo stran, ustvari zahtevek na strežniku. Stran se z vsakim zahtevkom naloži po delih, kar zahteva časovno potratne procese. Celoten postopek se še dodatno upočasni, ko vašo stran obišče več ljudi hkrati.

Zato je priporočljivo dodati vtičnik za predpomnjenje.

Za WordPress stran je na voljo veliko vtičnikov za predpomnjenje, med drugim tudi WP Super Cache.

4. Optimiziranje slik

Brez slik na spletni strani preprosto ne gre. A (velike) slike so tudi en od pomembnih razlogov za počasno delovanje strani.

Na spletu se najpogosteje uporabljata PNG in JPG formata slik. PNG je primeren za grafike, JPG pa za fotografije. Priporočamo tudi zmanjšanje višine / širine slike na velikost, s katero je dodana na stran.

Slike lahko optimizirate ročno s orodjem TinyPNG ali uporabite njihov vtičnik za avtomatsko uporabo tinyPNG za vse slike, ki jih naložite na spletno stran.

5. Redno posodobite WordPress, grafično predlogo in vtičnike

WordPress redno izvaja posodobitve, s katerimi dodaja nove funkcije, poskrbi za odpravo varnostnih težav in napak za boljše delovanje sistema. Vedno uporabljate najnovejšo verzijo WordPressa, da bi lahko izkoristili vse prednosti in tudi zadnje verzije vseh njenih delov, torej grafične predloge in vseh nameščenih vtičnikov.

6. Komentarji na strani

To velja za vse, ki na svoje objave dobivate veliko komentarjev. Tudi ta dejavnik vpliva na hitrost nalaganja spletne strani.

Prikazovanje komentarjev uredite v nastavitvah, kjer izberete rubriko Razprava.
Obkljukajte možnost Razdeli komentarje na strani. V naslednjem oknu vpišite želeno število komentarjev in kliknite na gumb Shrani spremembe.

7. Ne nalagajte video vsebin direktno na svojo stran

V WordPress-u lahko neposredno naložite video vsebine na spletno stran, a vam tega ne priporočam.

Video vsebine raje naložite na temu namenjene platforme kot so YouTube, Vimeo, DailyMotion in druge. Na svojo WordPress stran pa dodajte samo URL naslov do želene video vsebine.

Za konec pa še ponovna analiza hitrosti spletne strani

Če ste prišli do sem in upoštevali zgornje nasvete, potem ste zagotovo pohitrili svojo spletno stran. Svetujemo vam, da ponovno analizirate hitrost strani, da boste dobili predstavo kako in koliko ste izboljšali hitrost delovanja. Verjamemo, da boste z rezultati zadovoljni.

Pohitritev spletne strani je včasih bolje prepustiti strokovanjaku

Ekipa Domence je pohitrila že mnogo spletnih strani in trgovin, zato lahko pohitritev izvedemo zelo hitro, predvsem pa znamo rešiti vse težave, ki lahko ob tem nastanejo. Več o storitvi Pohitritev WordPress strani ali trgovine >

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.