Na pomoč, nekdo uporablja mojo znamko na Facebooku!

Ne glede na to, ali imate Facebook stran ali ne, je modro vsake toliko časa v Facebookov iskalnik vpisati ime svojega podjetja oziroma blagovne znamke. Če je vse v redu, boste našli samo sebe. Lahko pa vas preseneti neljuba situacija: zagledate neznano Facebook stran z vašim imenom ali celo logotipom. Kaj storiti?

Modro-bela ikona je najmanjši problem

Lahko, da gre za stran z modro-belo ikono kovčka, ki je nastala kot posledica tega, da so vaši sodelavci na Facebooku  izpolnjevali svoje podatke in ročno vpisali podjetje, kjer delajo. V tem primeru jih samo prosite, da vnos zbrišejo, nato pa ponovno vnesejo tako, da izberejo vašo Facebook stran. Če je še nimate, je to morda spodbuda, da jo končno ustvarite :).

 

Včasih pa stvari niso tako preproste …

Kaj pa, če je nekdo namenoma ustvaril Facebook stran ali profil z imenom vaše znamke? Najprej skušajte zbrati čim več informacij. Preklikajte se po Facebook strani, preverite navedene podatke, povezave in podobno. Poskusite ugotoviti, kdo je stran ustvaril in čemu služi.

 

(Bolj ali manj) prijateljski prevzem

Pred leti, ko je bil Facebook še noviteta, je kak oboževalec prehitel blagovno znamko in ustvaril Facebook stran o njej. To se je zgodilo na primer Coca-Coli. Takrat se je Coca-Cola s posamezniki, ki so ustvarili stran, celo dogovorila in so komunikacijo na Facebooku vodili skupaj. Včasih pa kdo ustvari Facebook stran prav z namenom, da jo bo kasneje prodal blagovni znamki, katere ime nosi.

Pogosto je smiselno kontaktirati ustvarjalca strani in ga obvestiti, da imate podjetje ali blagovno znamko s tem imenom. V ta namen raje ne pišite po zidu strani, ampak pošljite zasebno sporočilo oziroma uporabite kontaktne podatke, ki jih najdete na strani. Morda bo stran brez težav predal vam, morda boste dobili ponudbo, morda pa nič od tega. Če se da, skušajte zadevo rešiti mirno, da vaš ugled v javnosti ne bo trpel. Če ni pravega odziva, so vam na voljo postopki, ki jih opisujem v nadaljevanju.

 

Kaj storiti v primeru prevare ali blatenja ugleda?

Zgodi se, da nameni ustvarjalca strani niso niti malo nedolžni: s pomočjo Facebook strani izsiljuje, izvaja prevare ali namensko ruši vaš ugled. V tem primeru dokumentirajte stanje in posezite po postopkih, ki jih je Facebook predvidel za take primere:

Stran, ki se izdaja za vas oziroma vašo znamko, lahko prijavite po tem postopku. Dokazati boste morali, da ste uradni predstavnik podjetja ali znamke, kar lahko storite s pomočjo uradnega e-poštnega naslova ali pa dokumentov, med katere lahko uvrstite tudi račune in razne poslovne listine.

Če imate registrirano blagovno znamko in ste ugotovili, da je prišlo do njene zlorabe oziroma zlorabe vaše intelektualne lastnine, vam bo prav prišel ta obrazec. Preden ga izpolnite, pozorno preberite navodila. Vaša prijava ima lahko resne pravne posledice, zato se nanjo dobro pripravite. Če je situacija resna, pomislite tudi na to, da bi vključili pravne strokovnjake. Upam, da vam ne bo treba nikoli začeti sodnega postopka zavoljo težav na Facebooku, če pa se to le zgodi, bo pravnik oziroma odvetnik v veliko pomoč.

Na Facebooku pa le ni vse tako črno. Je odličen kanal za grajenje prepoznavnosti vaše znamke, spodbujanja povratnih informacij in tudi prodaje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja