4 ključni elementi profesionalnega osebnega LinkedIn profila

V današnjem poslovnem svetu je vaša profesionalna poklicna on-line blagovna znamka ključnega pomena. LinkedIn vam jo lahko pomaga graditi.

Najpogostejša napaka je nerazumevanje kaj sploh LinkedIn je. LinkedIn je z več kot 460 milijoni uporabnikov (več kot polovica vseh poslovnih ljudi na svetu) postal številka 1 profesionalno omrežje na svetu. Če mislite, da je na tem omrežju za profesionalce malo Slovencev, se motite. Po zadnji raziskavi je na LinkedInu okoli 280 tisoč osebnih profilov, 37 odstotkov slovenskih podjetij uporablja družbena omrežja, vendar jih ima svojo LinkedIn stran nekaj več kot 3 odstotke.

LinkedIn ni le orodje za povezovanje namenjeno iskalcem zaposlitve, ampak večstranska poslovna platforma. Omogoča, da gradite odnose, ustvarjate možne kupce, opravljate raziskave trga, izboljšate ugled podjetja, blagovne znamke in izgradite spletno skupnost. Imeti profesionalni osebni LinkedIn profil je kritična sestavina.

Prvi koraki

Podobno kot Facebook LinkedIn ponuja osebni profil in stran podjetja. Strokovnjaki priporočajo, da imate oba. Osebni profil osvetljuje vašo osebno izkušnjo, vašo osebno blagovno znamko kot strokovnjaka z določenega področja in delovnimi izkušnjami. Pred njegovim oblikovanjem premislite, katerega od ciljnih trgov (delodajalce, stranke, investitorje itd.) boste nagovarjali s profilom. Vaš profil mora biti ambiciozen, profesionalen, temeljit in usmerjen k aktivnosti.

LinkedIn profil je le prvi korak. Samo to, da se registrirate, seveda ne pomeni, da bodo kar deževale dobre ponudbe ali se bo povečala prodaja.

4 ključni elementi vašega osebnega profila

Ti elementi so ključni, saj se prikažejo v brskalnikih in tako močno povečajo učinkovitost vašega profila.

1. Profesionalna profilna fotografija: če imate profesionalno fotografijo, obstaja 7-krat večja verjetnost, da vas bodo našli in kontaktirali (vaši poslovni partnerji, delodajalci, stranke, investitorji ipd.).

profil-primer

2. Značilen naslov profila:  vaš LinkedIn naslov je prvi opis, ki ga bodo ljudje videli. Na voljo  imate le 120 znakov. Dobri naslovi so jasni, samozavestni in uporabljajo  izraze, ki jih  ljudje iščejo. Bodite bolj opisni – »pomagamo prodajni ekipi pri rasti njihovega poslovanja prek družbenih omrežij« ali pa »odprt sem za nove poslovne izzive na tem in tem področju«. Ne pozabite pripisati panogo in lokacijo.

linkedin-profil1

3. Kontaktni podatki:  objavite tiste kontaktne podatke, na katerih  želite, da vas interesenti kontaktirajo.  E-mail naj bo tisti, ki ga uporabljate v poslovne namene. Lahko objavite še telefonsko številko in sedež podjetja. Priporoča se povezava Twitter in e-mail vašega podjetja oz. vaše osebne spletne strani.

linkedin-profil2

4. Povzetek oziroma predstavitev: pišite v prvi osebi, LinkedIn profil ni vaš življenjepis. Odraža naj vašo verodostojnost. Najboljše spletne identitete so resnične, iskrene in osredotočenost na tisto, kar vas naredi edinstvene in kar lahko ponudimo. LinkedIn nam daje možnost do 2 tisoč znakov dolgega opisa. Predlagana tehnika t.i. KISS, bodite kratki in preprosti (ang. Keep it short and simple). Uporabite kratke, jasne stavke, z alinejami, odebeljen in podčrtan tekst. In na koncu CAT – klic k akciji (ang. Call to action), s katerim povemo, kaj mora oziroma kaj naj oseba naredi, če želi priti v stik z nami. Skoraj tako kot direktni marketing.

Kateri so še dodatni pomembni elementi vašega osebnega profila?

LinkedIn osebni profil ima še zelo veliko sestavnih elementov: delovne izkušnje, kompetence, priporočila, znanje tujih jezikov, izobrazba, certifikati, publikacije, prostovoljstvo itd.

Osnovno vodilo, kaj naj še vsebuje vaš profil, je katerega od ciljnih trgov (delodajalce, stranke, investitorje itd.) boste nagovarjali s profilom. Poleg tega je LinkedIn je pravzaprav vaša poslovna vizitka in naj tako tudi deluje.

Priporočeno je, da vključite vsaj še:

  • Izkušnje: profil dopolnite z vsaj dvema zadnjima zaposlitvama ali projektnim delom. Tako boste imeli kar 12-krat večje možnosti, da vas bodo našli pravi sogovorniki. Nujno je, da dodate vsaj pet vaših ključnih kompetenc in jih vključite tudi v svoj opis.

linkedin-profil3

  • Kompetence: navedite vsaj pet kompetenc in sprejemajte in dajajte »endorsment«. S tem si povečate vidnost vašega profila.

linkedin-profil4

Primer odličnega osebnega profila

linkedin-profil5

linkedin-profil6

Največje napake slovenskih LinkedIn profilov

  • LinkedIn profila sploh nimamo.
  • LinkedIn profil imamo, a na njem ni nobenih podatkov.
  • Nerazumevanje, kaj LinkedIn je (gre za profesionalno osebno vizitko in ne zasebni profil za prijatelje; prepričanje, da je namenjen zgolj iskalcem zaposlitve).
  • Uporaba neprofesionalnih fotografij, ki spominjajo na tiste na Facebooku.
  • Omenjanje delovnih zadolžitev, ki jih nismo nikoli opravljali.
  • Nepopolni LinkedIn profil, brez povezav na Twitter ali Facebook.
  • Neprimeren bonton .

Medtem ko berete ta članek, milijoni strokovnjakov dodajajo informacije na njihove profile, izmenjujejo pomembna spoznanja in se povezujejo med seboj na LinkedInu.

Več člankov na temo kako izkoristiti LinkedIn za vaš poslovni uspeh še sledi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja