Facebook spremenil pravila nagradnih iger – kaj se sme in česa ne?

Ste vedeli, da po novem na vaši FB strani lahko organizirate nagradno igro in kot tekmovalni mehanizem uporabite število »všečkov« oz. število komentarjev na vašo vsebino? Do nedavnega je bilo to strogo prepovedano, zaradi kršenja pravil pa je Facebook vašo stran lahko tudi umaknil s spleta. Kako pa je to po novem?

Kakšne vrste nagradnih iger so še vedno prepovedane?

Še vedno ni dovoljeno prirejati nagradnih iger, pri katerih je kot tekmovalni mehanizem uporabljeno deljenje vsebine na časovnici (sharing) oz. označevanje oseb na fotografijah (tagging). Pravzaprav niso dovoljene nikakršne nagradne igre, ki bi se odvijale na osebnih profilih. Nagradne igre se lahko odvijajo le na Facebook strani podjetja ali pa tako kot je veljalo že prej – s pomočjo posebne aplikacije.

 

Kaj nova pravila pomenijo za podjetja?

Za podjetja, prisotna na Facebooku, spremenjena pravila pomenijo predvsem cenejšo promocijo, saj jim ni več treba izdelati posebne aplikacije. Za nas uporabnike po drugi strani to pomeni povečano frekvenco »reklamnih objav«. Pričakujemo lahko več »spama« na naši časovnici, po drugi strani pa bodo morda podjetja denar, ki bi ga sicer namenila za izdelavo aplikacije, zdaj namenila večji vrednosti nagrade.

Po novem je odgovore na nagradna vprašanja dovoljeno pošiljati kar prek zasebnih sporočil. Ampak pozor; podjetja si na ta način lahko nakopljejo precej težav, saj obstaja možnost, da se bodo uporabniki pritoževali oz. dvomili v pravičnost poteka nagradne igre.

 

Ne pozabite na ugled

Če boste želeli izstopiti iz množice nagradnih iger, ki nas bodo preplavile, je aplikacija za nagradno igro še vedno dobra rešitev. Z njo imate več možnosti za lepo oblikovanje, zanimiv koncept in pridobivanje kontaktnih podatkov, kar pa je zelo pomembno.

 

Obvezno objavite pravila in pogoje nagradne igre

Ko se boste odločili za nagradno igro, nikar ne pozabite pravil in pogojev nagradne igre javno objaviti. Vaša odgovornost je tudi, da poskrbite, da so pravila nagradne igre skladna z zakonom. Poleg tega morate jasno napisati, da Facebook ne sodeluje v vaši nagradni igri, in da za njeno izvedbo v nobenem primeru ne odgovarja.

In še za konec – s Facebookom ni heca! Približno 2 leti nazaj je FB umaknil eno izmed večjih slovenskih strani samo zato, ker so všečke pridobivali na prepovedan način. Zato raje upoštevajte pravila igre in se pozanimajte, kako v okviru dovoljenega oglaševanja iztržiti največ. Podrobne informacije o oglaševanju na FB lahko preberete tukaj.

Facebook je lahko zelo koristen prodajni kanal, če le veste, kako ga izkoristiti. 

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja