Koliko novih kupcev vam lahko prinese Facebook?

Če poslujete v Sloveniji, je odgovor tam okrog 800.000. Takoj pa se pojavi novo vprašanje: kako do njih?

Facebook vam ponuja več oblik prisotnosti, med katerimi je za podjetje ali blagovno znamko ponavadi najboljša izbira Facebook stran, in raznorazne možnosti oglaševanja. Česa se lotiti za najboljše rezultate?

Facebook stran je dobra osnova

Če še niste vzpostavili svoje prisotnosti v največjem družbenem mediju, začnite z vzpostavitvijo Facebook strani. O njih smo že zapisali nekaj nasvetov.

Facebook stran zahteva redno komunikacijo in ni nujno primerna za vsa podjetja. To pa še ne pomeni, da se morate Facebooku izogniti v velikem loku. S pomočjo oglasov lahko na primer usmerjate potencialne kupce na vašo spletno stran.

 

Največja prednost je ciljanje

Facebook oglasi se uporabnikom prikazujejo glede na njihove lastnosti. Če lahko svoje potencialne kupce opišete s starostjo, spolom, izobrazbo, interesi ali pa morda zakonskim statusom, potem jih lahko »naciljate« s Facebook oglasi.

Poznamo več različnih tipov oglasov. Grobo jih lahko razdelimo na tiste, ki se prikazujejo v desnem stolpcu in pa tiste, ki se pokažejo med objavami v News Feedu oziroma novicah. Z njimi lahko oglašujemo spletno stran, Facebook stran, aplikacijo, posamezno objavo ali dogodek.

 

Klasični oglasi ali promoviranje objav?

Vsak, ki ima Facebook stran, je že opazil gumbek Boost post pod vsako objavo. Promoviranje objave, da jo vidi več ljudi, je najenostavnejši način oglaševanja, žal pa nima naprednih možnosti ciljanja. Zato se tudi za oglaševanje objav raje odpravite v urejevalnik oglasov, kjer boste lahko izbrali, katero objavo boste oglaševali in komu.

 

facebook oglaševanje
“Klasičen” oglas, ki vodi na FB stran

Klasični oglasi

Oglasom v desnem stolpcu, ki imajo sliko in kratek tekst, bi lahko rekli klasični, saj so bili dostopni mnogo pred promoviranimi objavami. Kljub zanimivim novim možnostim oglaševanja jih še vedno ne gre zanemariti. Če želite na primer pridobiti več privržencev oz. »všečkov« vaše Facebook strani, posezite po klasičnih oglasih v kombinaciji s Sponsored Stories (to so oglasi, ki vam povedo, da je vašemu prijatelju všeč neka stran). Če boste oglaševali objave, se vam lahko zgodi, da boste pridobili veliko všečkov za posamezno objavo, za vašo Facebook stran pa ne.

Enako velja, če želite z oglasi privabiti obiskovalce na spletno stran. Tu je klasični oglas vaš najboljši prijatelj. Preizkusite pa lahko tudi promovirane objave, ki vsebujejo povezavo na vašo spletno stran.

 

Promovirane objave

Kdaj torej izbrati promovirano objavo? Recimo takrat, ko želite sporočiti konkretno informacijo o novi akciji, dogodku ali čem podobnem. Na primer, avgusta organiziramo brezplačno izobraževanje Spletna stran, ki prodaja. Zanj smo ustvarili Facebook dogodek, ki ga je zdaj možno oglaševati s promoviranimi objavami. Možnosti uporabe je veliko, zato se splača nekaj časa in evrov nameniti testiranju.

Promovirane objave, ki se pojavljajo v News Feedu, so v središču uporabnikove pozornosti, zato generirajo zelo dobre rezultate. Predlagam, da jih kombinirate s sponzoriranimi zgodbami, saj ljudje lažje zaupamo ljudem kot pa stvarem. Če vidimo, da je našemu prijatelju všeč določena stran ali objava, ji bomo bolj verjetno namenili svojo pozornost.

 

Nekaj novega je za ovinkom …

Na Facebooku lahko z nekaj spretnosti in zelo zmernimi stroški pridobite nove kupce, gradite odnos z obstoječimi in širite dober glas. Potrebujete predvsem čas in znanje.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja