Optimizacija spletne strani, ki jo lahko uredite sami

Velikokrat me pokliče kdo od naročnikov, ki po objavi spletne strani presenečeno ugotovi, da njegove strani ni na prvi strani Google rezultatov. Običajno mu poskušam dati nekaj nasvetov, a na koncu ga preusmerim k sodelavcu, ki se ukvarja z optimizacijo spletnih strani. Tu pa se zatakne – SEO (optimizacija spletnih strani) ni brezplačen. Nekomu, ki je šele objavil spletno predstavitev in niti ni prepričan, ali mu bo spletna stran prinesla nove stranke, pa se zdi ta storitev predraga.

Spodnjih pet nasvetov je namenjenih vam, začetnikom na spletu, ki zaenkrat še ne želite investirati svojega denarja v profesionalno optimizacijo. Vse opisano lahko uredite sami, brez večjega predznanja.

1. V besedilo dodajte ključne besede.

Večkrat je kakšen naročnik potožil, da ob iskanju neke ključne besede ne najde svoje spletne strani. A ko sem odprla njegovo spletno stran, te ključne besede sploh ni bilo mogoče najti v besedilu njegove strani!

Nočem poglobljeno razlagati, kako deluje Google. Vedeti morate le, da Google “bere” besedilo na vaši spletni strani in si zapomni besede, ki ste jih uporabili. Če niste določene ključne besede nikoli uporabili v opisu, ne morete pričakovati, da bo vaša stran prikazana kot rezultat iskanja te ključne besede.

Kako se lotiti popravkov? Naredite si seznam ključnih besed, za katere želite, da vas Google najde. Nato te iste besede uporabite v besedilu, v opisu storitev ipd.

Besedilo na sliki in SEO
Besedila, ki je napisano na sliki, Google ne zna prebrati.

2. Ključne besede uporabite v naslovih.

Vsaka vsebinska stran naj se začne z naslovom, ki ga označite s H1 (Naslov 1). To storite z urejevalnikom vsebine.

Urejevalnik, s katerim določite Naslov 1 (H1)

Priporočam, da v naslovu povzamete vsebino te strani ter uporabite ključne besede, ki so najpomembnejše za izbrano vsebino.

3. Vpišite t.i. meta podatke.

Vsi urejevalniki spletnih strani omogočajo vpis t.i. meta podatkov. Vpišite naslov spletne strani (Meta Title), kratek opis (Meta Description) in ključne besede (Meta Keywords). Pomemben je predvsem meta opis, saj se običajno prikazuje kot opis strani med Google rezultati. Opis naj ne bo predolg (približno 64 znakov).

Priporočam tudi, da za vsako podstran (meni) vpišete edinstvene meta podatke, ki se skladajo z vsebino te podstrani.

Meta podatke se običajno vpiše v splošnih nastavitvah spletne strani oziroma v nastavitvah posameznega menija.

4. Pravilno poimenujte slike

Preden naložite sliko na spletno stran (na strežnik, kjer vaša stran gostuje), sliko pravilno poimenujte. Ime slike naj vsebuje ključne besede, ki ste jih določili v prvem koraku.

Primer: slika, posneta z vašim telefonom, se bo verjetno imenovala npr. “20170505-7823536.jpg”. Če se ukvarjate z adaptacijo stanovanj in slika prikazuje enega od korakov adaptacije, jo preimenujete v “adaptacija-stanovanja.jpg”.

Ko sliko vstavite na spletno stran, pa vpišite še naslov slike in alternativno besedilo (alt text). Tudi to naj vsebuje ključne besede, ki opisujejo sliko.

5. Redno dodajajte nove vsebine.

Spletne strani, ki so žive in kjer se redno dodaja nove vsebine, Google uvršča višje. Zadajte si cilj, da boste vsak teden na spletno stran dodali vsaj en nov prispevek.

V pomoč vam je lahko nekaj idej za nove vsebine:

  • Dodajte modul za Novice in vsaj enkrat na mesec objavite kakšno novost iz vašega podjetja.
  • Začnite s pisanjem Blog-a in redno dodajajte nove zapise. Blog je lahko veliko več, kot le vaš dnevnik. Postane lahko študija primerov vaših projektov (t.i. case study).
  • Dodajte priporočila in komentarje vaših strank.
  • Sproti vnašajte reference in beležite aktualne projekte.

Napišite blog

In predvsem: izkoristite brezplačna orodja, ki jih ponuja Google

Ste vedeli, da ni potrebno čakati, da Google najde vašo spletno stran? Pomagajte mu in jo vpišite na spletni strani Web Masters Tools.

Izkoristite pa tudi vse prednosti orodja Google Analytics. Gre za zelo uporabno, predvsem pa brezplačno orodje za analitiko spletne strani. Z njim lahko pregledujete obisk vaše spletne strani, vidite od kje so vaši obiskovalci, katere naprave uporabljajo, katere menije obiskujejo, … Orodje, brez katerega ne morete nastopati na spletu.

Kot rečeno je orodje brezplačno. Potrebujete le Google račun, dostop pa si uredite na https://analytics.google.com.

Orodje vam bo prišlo prav tudi kasneje, ko se boste odločili za profesionalno optimizacijo spletne strani. Opisani nasveti namreč predstavljajo le osnovno optimizacijo spletne strani. Če želite doseči še boljše pozicije na Googlu, se boste morali poslužiti profesionalne optimizacije spletne strani. 

Iščete orodje, s katerim bi sami izdelali spletno stran? Preverite Domenca spletne strani!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja