3 največje zmote podjetnikov o spletnem marketingu

Napake so neizbežne in celo koristne, saj se na njih učimo. So pa tudi drage. Stanejo nas časa, denarja in zamujenih priložnosti. Zato se je najbolj elegantno učiti iz tujih napak, kajne?

Oglejmo si tri napačne predstave podjetnikov o internetu. Če se jim izognete, bo splet za vas pridno delal in vam vseskozi dovajal nove kupce.

 

1. »Ko objavim spletno stran, bodo kupci prišli sami od sebe.«

Če ste objavli spletno stran in s tem zaključili svoje dejavnosti na spletu, je to tako, kot če bi postavili lepo trgovino sredi praznega polja, daleč od vseh naselij. Dokler ne zgradite še cest do nje, ne boste prodali prav nič. Vaše ceste so Google oglaševanje in optimizacija za iskalnike, vsebinski marketing, družbeni mediji in e-novice.

Na srečo je gradnja cest na internetu mnogo ugodnejša in hitrejša kot kjerkoli drugje. V prvih mesecih po objavi spletne strani se skoraj vsakemu podjetju splača zagnati kampanjo Google oglaševanja, vmes pa z optimizacijo izboljševati uvrstitev med naravnimi zadetki. Čim prej začnite tudi zbirati kontakte, na katere boste pošiljali e-novice. Posebej če je vaša ponudba namenjena končnim kupcem, nikar ne pozabite na Facebook. Brez stroškov se lahko podate še na LinkedIn, YouTube, Pinterest …

Vse to se sliši kot veliko dela na veliko koncih in krajih. Toda brez skrbi, kmalu boste dobili prve rezultate in se glede na to odločili, v katere kanale vlagati svoj čas in denar.

 

2. »Poskusili smo X, ne deluje.«

X lahko zamenjate z Google AdWords, Facebook oglasi, pristajalnimi stranmi ali čem drugim in dobili boste razočarano izjavo, ki jo vse prepogosto slišim iz ust slovenskih podjetnikov.

Včasih je to popolnoma res. Vsak kanal ni primeren za vsako podjetje in panogo. Preden pa naredite križ čez celoten Google, se obvezno vprašajte, kako je potekalo vaše trženje. Kako so bili zastavljeni cilji? So bili realni in primerni za ta kanal? Kako ste merili rezultate? Je bil izvajalec pravi? Če ste se nečesa lotili sami, ste imeli dovolj časa in znanja?

Marsikdo se ujame v zanko, ko ustvari kampanjo Google oglaševanja in pri tem ne ve, kako strukturirati oglasne skupine ali pa napisati učinkovit oglas. Še več je takih, ki na Facebook strani vsake toliko objavijo najnovejšo akcijo in nato razočarano ugotavljajo, da se ni nihče odzval. To ne pomeni, da sta Google in Facebook neučinkovita, le pristop ni bil ravno posrečen.

Če ste sami dobro informirani ali pa izberete pravega izvajalca, se vam ne bo zgodilo, da bi prehitro obupali in opustili prav tisti kanal, ki bi vam lahko prinesel največji skok v prodajnih številkah.

 

3. »Ne potrebujem trženja na spletu, stranke dobim prek priporočil.«

Verjamem, da stranke za vas izvejo od znancev ali na kakšen drug način. Verjamem pa tudi, da vas preverijo na spletu, preden vas sploh kontaktirajo. Če nimate vsaj minimalne spletne prisotnosti, torej spletne strani, ki jo kupec z lahkoto najde, boste izgubili marsikateri posel, ne da bi sploh vedeli zanj.

Že leta 2012 je več kot 80 % potrošnikov v ZDA iskalo informacije o produktih na internetu, preden so jih kupili v fizični trgovini. Preden se odločijo, potrošniki obiščejo vsaj tri spletne strani, pri določenih panogah pa tudi več kot deset. Glede na to, da vas bodo kupci takoj primerjali s konkurenco, je pomembno, kakšen vtis naredi vaša spletna stran.

Tudi, če se nakup zgodi v fizični trgovini ali pa, če je kupec za vašo storitev izvedel od prijatelja, internet odigra vlogo izložbe in vrat v trgovino. Ne dovolite, da bi vaši kupci odšli, preden sploh potrkajo.

Kaj pravite, ste se našli v kakšni od teh zmot? Nič hudega, pravkar se je spremenila v priložnost. Želim vam veliko uspeha pri spletnem marketingu!

  1. Jaz bi internet, kot medij oglaševanja, primerjal s časopisom polnim malih oglasov ter le tu in tam nekaj zanimive vsebine.

    Pa bi vse, ki ponujajo in uporabljajo intenetni marketing, vprašal kako se sami odzivajo na neumorno bombandiranje oglasov in e-pošte iz vseh strani? Mar sami dejansko pogledate in preberete vse oglase? Dejansko razmislite, kako bi vam ponujen izdelek ali dejavnost pripomogla k boljšemu življenju? … no, tudi drugi obiskovalci so enakega mnenja, ko vidijo vaš oglas oz. ko prejmejo vaše e-pošte.

    Zaključil bi takole: Se čudite zakaj vaš “superduper” način oglaševanja ne deluje? Morda pa ste le pesek v puščavi enakega oglaševanja. Morda je čas za nov (kreativen in izviren) pristop predstavitve. Vsekakor pa naj bi vsak uspešen podjetnik vedel, da zgolj (drago) plačevanje uzanc oz. oglaševanja po šabloni, ne pelje prav daleč.

  2. Matjaž, vsekakor se strinjamo, da je oglasov na spletu zelo veliko, vendar po naših izkušnjah pravilen pristop k oglaševanju prinaša dober učinek za oglaševalca.

    To pa vsekakor pomeni, da delo po šabloni, če želite dober učinek, odpade.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja