Kako poteka načrtovanje uspešne spletne strani? (v treh korakih, s primerom iz prakse)

Večina podjetnikov svojo spletno stran načrtuje tako, da se osredotoči nase. Od tu izvira večina slabih spletnih strani, ki pozabljajo, da je stran namenjena obiskovalcem, ne pa lastniku podjetja.

Kako torej narediti stran, na kateri obiskovalci hitro najdejo tisto, kar iščejo? Sledite trem ključnim korakom načrtovanja in skupaj z nami pripravite podlago za uspešno spletno stran.

Kdo so obiskovalci vaše spletne strani?

Prvi korak naj bo vedno vprašanje: kdo so moji obiskovalci? Verjamem, da je vaša prva misel “vsi”, a to preprosto ne drži. Bodo vašo stran obiskovali tudi otroci stari 4 leta in upokojenci nad 80 let?

Vedno je mogoče določiti ciljne skupine glede na starost, spol, izobrazbo, zanimanje itd. Določite nekaj profilov ciljnih obiskovalcev in jih opišite s prej omenjenimi značilnostmi. Vprašajte se tudi, kaj bi obiskovalci (katere ste pravkar navedli) želeli od vaše spletne strani. Katere informacije bi iskali? Kaj želijo od vas?

Izdelati želite spletno stran za svoje podjetje, ki se ukvarja z gojenjem eksotičnih lončnic.

Najprej se vprašajte, kdo so vaši obiskovalci in določite profile:

Profil 1: ženske, starosti 25-35 let, začele z življenjem v svojem stanovanju in ga želijo okrasiti. Zanimajo jih eksotične rastline (njihova redkost, poseben izgled), a nimajo časa, da bi jim posvetile več časa.
Profil 2: ženske, starosti 45-60 let, ki imajo več časa in želijo rastline gojiti same. Iščejo torej več informacij o negi rastlin, rastlinam pa so pripravljene nameniti več prostega časa.
Profil 3: moški, nad 20 let, iščejo darilo, rastline ga ne zanimajo.

Kakšni so cilji, ki si jih zastavimo glede na posamezen profil?

Profil 1: želi kupiti lepe rastline, s katerimi ni večjega dela. Išče ideje za umestitev rastline v bivalni prostor.
Profil 2: želi kupiti zahtevnejše rastline in dobiti informacije o dodatni opremi za gojenje ter o samem gojenju.
Profil 3: pričakuje enostaven nakup izdelkov, ki jih lahko brez posebnega truda uporabi kot darilo.

 

Načrtujte pregledno spletno stran

Spletna stran ne more biti uspešna, če ni pregledna in intuitivna za uporabo. Vsebinsko je stran najbolje zasnovati po naslednjih korakih:

Najpomembneši del strani: (glavna) menijska vrstica

Navigacija je običajno sestavljena iz večih menijev: glavni meni, hitri meni (običajno zgoraj desno) in pomožni meni (v nogi strani).

nacrtovanje-spletne-strani

Glaven meni je element, katerega obiskovalec najprej prebere. Zato mora biti že iz teh postavk takoj razvidno, kaj ponujate obiskovalcu. Pri tem upoštevajte še, da v glavni meni ne smete dodati več kot 6 postavk.

Iz teh navodil običajno nastane naslednji načrt glavnega menija:

Domov – Storitve – Novice – O nas – Kontakt

 

Super, kajne? Upoštevali smo vsa navodila, pozabili smo le na najpomembnejše – iz menija naj bo razvidna naša ponudba. Kako torej pripraviti dobro navigacijo? Vrnimo se k načrtovanju spletne strani našega podjetja z eksotičnimi rastlinami.

Ker smo pripravili veliko vsebin in želimo, da je navigacija po strani enostavna, bomo uporabili hitri in glavni meni. Pri načrtovanju je najlažje začeti z manj pomembnim menijem:

Hitri meni:

 • Domov: povezava na vstopno stran se še vedno pogosto pojavlja v glavnem meniju. A danes že vsak ve, da se s klikom na logotip prav tako pride nazaj na prvo stran.Dodajte jo torej le v hitri meni.
 • O podjetju: v hitrem meniju obiskovalci pričakujejo vsebine, ki predstavijo vaše podjetje. Ne razočarajte jih. Sem lahko dodate tudi reference, seznam partnerjev, novice, aktualno ipd, torej vsebine, ki jih boste dodali tudi nekam na vstopno stran ali v katerega od stolpcev spletne strani.
 • Kontakt: vedno me preseneti, koliko podjetij pozabi na vidno mesto dodati kontaktne podatke. Obiskovalci bomo na vaši spletni strani zavihek Kontakt pričakovali zgoraj desno.

Glavni meni naj predstavi vaše storitve. Pri načrtovanju ne pozabite na svojo ciljno publiko in profile, ki smo jih določili v prvi točki.

 • Dekorativne eksotične rastline
 • Semena in mlade rastline
 • Ideje za darila
 • Nasveti za gojenje

 

Vstopna stran

Vstopna stran je najpomembnejša stran vašega spletnega mesta. Nanjo morate umestiti vse pomembne podatke in povezave, obenem pa mora biti pregledna in nenasičena. Enostavno, kajne? Niti ne, saj bo vsebin za prvo stran hitro preveč.

V pomoč pri načrtovanju naj vam bodo naslednja tri vprašanja:

 • Kaj najdem na tej strani? Vključite kratke opise ali povezave do glavnih storitev, izdelkov ipd.
 • Zakaj naj bom tukaj in ne na strani konkurence? V čem se razlikujete od konkurence? Kje ste boljši? Naj vas ne bo stran samohvale. Še bolje pa bo, če vključite komentarje svojih strank ali reference.
 • Kje naj začnem? Pazite, da ne vključite preveč pozivov k akciji. Pozornost vašega obiskovalca je omejena!

Meni smo že določili. Sedaj potrebujemo seznam vsebin, ki bi jih želeli vključiti na vstopno stran. Zapišite si jih na list papirja, nato pa jih razporedite po pomembnosti:

 • Rastlina tedna
 • Ideja za umestitev v dom
 • Izpostavljen članek o gojenju
 • Ideja za darilo
 • Izpostavljene rastline
 • Prijava na e-novice
 • Socialna omrežja
 • Kratko o nas / slogan

Sedaj vzemite list papirja, narišite prazno vstopno stran in nanjo razporedite vsebine. Začnite z vsebino, ki ste jo določili kot najbolj pomembno, in jo umestite na vrh strani.

Ko končate, bo vaša skica podobna tej:

nacrtovanje-spletne-strani2

 

Vsebina je kralj

O tem, kako napisati vsebino spletne strani, bi lahko napisala ločen članek. Zato le nekaj nasvetov:

 • Najpomembnejše informacije naj bodo na vrhu strani. Ljudje smo leni in mnogokrat preberemo le prvi odstavek. Zato vsebine začnite z povzetki ali pa najpomembnejše informacije vključite v prve odstavke.
 • Naslovi naj nakažejo vsebino. V naslovu lahko povzamete vsebino ali pa ga oblikujte kot vprašanje, na katerega boste odgovorili.
 • Ključne besedne zveze naj bodo odebeljene. Spet: ljudje smo leni. Ne beremo, ampak le skeniramo besedilo.
 • Uporabljajte alineje. Lepo strukturirano besedilo je lažje berljivo.
 • Vključite poziv k akciji. Dodajte dobro vidne gumbe, kjer obiskovalca pozivate k nekemu dejanju (npr. Kontaktirajte nas! / Želim brezplačno knjigo z brezplačnimi nasveti za gojenje!).

Začnimo z delom!

Naredili ste prvi korak k postavitvi svoje spletne strani. Sedaj vas čaka odločitev, na katerem sistemu želite postaviti spletno stran. In nato še najpomembnejše: kako na svojo spletno stran privabiti obiskovalce.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja