»Klik ali ne klik«? Odgovor je v gumbu za poziv k akciji!

Brez pozivov k akciji na spletnih straneh ne gre, o tem smo na našem blogu že pisali. In tako kot skoraj vse na spletni strani, lahko testiramo tudi gumbe za poziv k akciji. Če želimo skozi čas z njihovo pomočjo povečati učinkovitost spletne strani, je prilagajanje gumbov nujno.

Kaj testiramo pri gumbih za poziv k akciji?

Pri gumbih za poziv k akciji lahko testiramo obliko in besedilo gumbov. Pri obliki največkrat testiramo barvo in velikost gumba, pri besedilu pa preizkušamo različne pozive, ki obiskovalca spodbudijo, da klikne na gumb. Včasih je bolje, če kot poziv uporabimo Pošlji! ali Kontaktiraj nas!, drugič spet je bolj primerno, če napišemo Zahtevaj svojo ponudbo! Kaj deluje, je odvisno od vsake posamezne strani posebej, v največji meri pa na to vpliva tip storitve oz. produkta, ki ga prodajate ter ciljna skupina spletne strani.

Pravila optimizacije gumbov za obliko

  • Gumb mora biti na vidnem mestu, da ga obiskovalec ne more spregledati,
  • gumb je za obiskovalca vizualni namig k akciji, zato lahko že majhna sprememba oblike povzroči veliko povečanje (ali zmanjšanje) odziva,
  • pravilo, da zelen gumb najbolje in rdeč najslabše deluje, ne velja vedno,
  • priporočljivo je, da je oblikovan v barvi, ki izstopa od druge vsebine,
  • velikost je pomembna, ampak večje ni nujno boljše.

 

Pravila optimizacije gumbov za besedilo

  • V zadnjem trenutku na odločitev za »klik ali ne klik« vpliva besedilo,
  • večjo dodano vrednost, ki jo bo v tekstu prepoznal obiskovalec, večjo možnost za klik bo imel gumb,
  • ko pišete poziv k akciji, imejte v mislih, kaj bo uporabnik pridobil s  klikom.

 

Kam postaviti gumb za poziv k akciji?

Na vrhu strani ni vedno najboljša rešitev, toda če imate na spletni strani možnost brezplačnega izdelka ali storitve, potem je na vrhu pravo mesto za gumb. Pri kompleksnejših izdelkih oz. storitvah, ko je nakupni proces daljši, je gumb bolj smotrno uvrstiti nekam nižje na stran. Ali pa ga uvrstiti zgoraj na vrh in potem še večkrat dodati nižje v tekstu.

Velik, oranžen gumb na zeleno-beli podlagi za poziv k akciji na prvi pogled obeta veliko. Morda tudi prinaša povpraševanja, a če testirate in prilagajate njegovo obliko in besedilo, jih bo zagotovo še več!

 

Podobni članki