Slovenska domena: .SI domena

.SI je vrhnja domena Slovenije, s katero upravlja register.si (Zavod Arnes). Trenutno je registriranih 128.769 .SI domen (za primerjavo: registriranih je več kot 133 milijonov .COM domen!). Na mesec je povprečno registriranih 1500 novih .SI domen.

.SI domena in Domenca.com

DHH.SI d.o.o., ki stoji za Domenca.com, je največji registrar .SI domen. Pri nas je registriranih več kot 27 % vseh .SI domen!

Z rastjo števila .SI domen raste tudi število .SI domen, ki so registrirane pri DHH.SI. V letu 2012 so imele naše stranke pri nas registriranih manj kot 29.000 domen, danes pa se ta številka že bliža 40.000.

.SI domena je najbolj priljubljena končnica

Ste vedeli, da stranke Domence najraje izberejo končnico .SI? Skoraj 66 % vseh domen, ki so registrirane pri nas, je domen s končnico .SI.

Pri nas je registriranih:

  • 65,3 % domen s končnico .SI
  • sledijo končnice .COM, .EU, .NET, .ORG, .INFO, .DE in .HR.

Malce zgodovine

Kot prvo .SI domeno lahko štejemo ki.si (datum registracije 9.1.1991), ki je bila sicer registrirana še v času uporabe jugoslovanskega naslovnega prostora .yu (ki.yu) in je bila v letu 1992 prenesena na .SI.

Od 1992 do 2005 so veljala zelo stroga pravila za registracijo .SI domen, zato je bila rast dokaj počasna. Domene je lahko v tem obdobju registrirala le pravna oseba in sicer le eno domeno. Domena je morala biti enaka nazivu podjetju ali blagovne znamke prosilca, bila pa je brezplačna in registrirana za nedoločen čas.

Od aprila 2005 dalje je register povečal omejitev domen, ki jih lahko registrira ena pravna oseba, na 20 domen. Pravne osebe so lahko od takrat dalje registrirale domeno s poljubnim nazivom, a za največ 1 leto, prav tako pa je domena postala plačljiva.

Najpomembnejši premik se je zgodil v letu 2008, ko so postale .SI domene dostopne tudi fizičnim osebam in tujcem. Popolnoma so odstranili omejitev števila domen na nosilca, podaljšali pa so tudi najdaljše možno obdobje registracije (na 5 let).

vir

Kakšna je lahko .SI domena?

  • Domena ne sme biti zasedena ali rezervirana,
  • vsebuje lahko dovoljene znake,
  • dolžina niza pred piko mora biti vsaj 2 in ne več kot 63 znakov,
  • prvi ali zadnji znak ne sme biti vezaj, na tretjem in četrtem mestu ne sme biti dveh vezajev.

Že imate svojo .SI domeno?

Izkoristite akcijsko ceno registracije .SI domene >>>

 

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja