5 nasvetov za izbiro vaše domene

Izbira imena domene ni nikoli tako enostavna kot se zdi na prvi pogled. Misliti je treba na to, da si bodo vaši kupci domeno pravilno zapomnili, da bo enostavna za komunikacijo, koristna za optimizacijo in nenazadnje še prosta za registracijo. Da bo malce lažje, preberite 5 nasvetov za izbiro vaše domene.

1. Ime podjetja ali kaj drugega?

Če imate uveljavljeno blagovno znamko, je najbolj smiselno, da kot ime domene registrirate ime vaše znamke, npr. mercator.si ali gorenjka.si.  Če šele začenjate poslovno pot, med iskanjem imena podjetja sproti preverjajte domene. Sicer vas po registraciji podjetja ali znamke lahko čaka razočaranje, ko ugotovite, da je »vaša« domena že zasedena.
Pri dobro znanih znamkah je domena z imenom znamke lahko dovolj. Če pa ime vašega podjetja še ni uveljavljeno, je dobro poleg tega zakupiti še domeno, ki kaj pove o vaši dejavnosti. Če prodajate npr. rabljene avtomobile, je učinkovito ime domene rabljenavto.com

 

2. Kako bi jo lahko zapisali?

Priporočljivo je, da se domena enako izgovori kot napiše. Sicer se lahko zgodi, da vas bodo vaše stranke iskale na napačni spletni strani, na primer pri konkurenci. Da se temu izognete, je dobro poleg glavne domene zakupiti še kakšno dodatno »napačno« ali poslovenjeno verzijo, na primer stevia.si in stevija.si.

 

3. Manj je več

Kratko domeno si bodo ljudje hitreje zapomnili kot dolgo. Res pa je, da je veliko kratkih domen z  najbolj priljubljenimi končnicami že zasedenih, zato bo kratka domena od vas zahtevala malce več kreativnosti.

 

4. Pozorno pri vezajih

Imate v mislih večbesedno domeno? Med posamezne besede se ponavadi vstavi vezaj, npr. lepi-cevlji.net. Upoštevajte pa, da si daljša domenska imena z vezaji ljudje še posebej težko zapomnimo, težje jih je tudi komunicirati po telefonu, po radiu, v pogovoru ipd. Zato poleg domene z vezaji obvezno registrirajte še različico brez vezajev, npr. lepicevlji.net.

 

5. Pomislite še na šumnike

Pri nekaterih domenskih končnicah lahko registrirate tudi domene s posebnimi znaki, npr. šumniki. Takšna je tudi .si domena. Samo domena s šumniki pa žal ne bo dovolj, saj je večina e-poštnih odjemalcev ne podpira, obenem pa veliko uporabnikov še vedno ne ve, da ta možnost obstaja. Vaše rdečečešnje.si si bodo v glavi »prevedli« v rdececesnje.si – poskrbite, da vas najdejo tudi tam!

Ko se domislite dobrega imena domene, ne odlašajte! Čim prej preverite, ali je prosto in registrirajte domeno!

Kako izbrati domensko končnico?

Če delujete v Sloveniji vsekakor zakupite domensko končnico .si. Priporočljivo pa je, da poleg .si zakupite še zelo priljubljeno domensko končnico .com. Ljudje si običajno ne zapomnimo končnice domene, vi pa si gotovo ne želite, da bi vaš potencialni kupec prišel na stran vašega konkurenta, namesto na vašo.

Če delujete mednarodno ali pa še načrtujete prodor na evropske trge, nikar ne pozabite tudi na .eu domeno.

Zakupiti je smiselno več domenskih končnic, saj se s tem zavarujete pred tem, da bi jih namerno kupil nekdo drug in vam jih kasneje prodal po nerazumno visoki ceni.

Zaradi različnih končnic, vezajev in šumnikov je torej dobro imeti več domen.

Podobni članki