Študija primera: Litespeed strežnik, LSCache in optimizacija za najboljše delovanje strani

Litespeed je tip strežnika, ki slovi po skalabilnosti in varnosti, predvsem pa po hitrosti in odzivnosti, razlog za to je v načinu serviranja PHP. Spletne PHP aplikacije na takšnih strežnikih v primerjavi z “običajnimi” Apache strežniki deljenega spletnega gostovanja praviloma delujejo hitreje. Razlike so vidne predvsem pri kompleksnejših spletnih straneh, še posebej pa pri spletnih straneh, ki prednosti Litespeed strežnika izkoristijo tudi z Litespeed moduli in vtičniki, namenjeni predpomnjenju.

Študija primera: spletna stran sen-shop.si

Delovanje spletne strani pred selitvijo na nov paket

Vzdrževalec spletne strani sen-shop.si se je obrnil na nas, ko je ob pričetku postopka tehnične optimizacije spletne strani opazil, da stran:

“… na momente postane zelo neodzivna tudi v backendu (nekaj časa se podstrani nalagajo po cca 0.5 s, potem pa kar naenkrat začne delati zelo počasi in se lahko vsaka stran administracije nalaga tudi po 5 s ali več). Isto se dogaja na frontendu, kjer dosegamo najboljše čase nalaganaj okoli 4 s, na obdobja pa traja tudi do 9 s.”

Stran hkrati v določenih obdobjih beleži večje število obiskovalcev, kar odzivnost še dodatno upočasnjuje.

Izboljšanje delovanja strani na Hiper gostovanju

Lastnikom spletne strani smo glede na zbrane informacije predlagali prehod s paketa deljenega spletnega gostovanja na Hiper gostovanje. Izbran Hiper paket je že v osnovi tehnično veliko zmogljivejši, saj omogoča več sistemskih virov. Spletna stran ima sedaj na voljo 3 procesorska jedra oz. CPU (na paketu deljenega gostovanja je imela na voljo le 1 CPU), 3 GB RAMA (prej 512 MB) in 100 sočasnih povezav (prej 20). Poleg omenjenih tehničnih značilnosti je ključna prednost Hiper paketov še Litespeed strežnik.

LSCache vtičnik za WordPress

Že po sami selitvi na Hiper paket je stran performančno beležila boljše ocene, vzdrževalec pa se je odločil, da bo prednosti Litespeed strežnika v polnosti izkoristil še z LiteSpeed Cache vtičnikom za WordPress. S tem je odpadla potreba po t.i. third-party rešitvah, s katerimi je bilo predpomnjenje urejeno dotlej.

Ključne značilnosti LiteSpeed Cache vtičnika so:

  • server-level full page cache,
  • private cache,
  • optimizacija slik,
  • CSS/JS/HTML minification,
  • HTTP/2 push,
  • CDN support,
  • Browser Cache Support,
  • Lazy Load Images,
  • DB optimization.

Vzdrževalec spletnega mesta o konfiguraciji LSCache vtičnika

„Namestitev LS cache vtičnika je zelo preprosta, saj caching dobro deluje že s privzetimi nastavitvami. Avtorji vtičnika so ga zasnovali tako, da deluje tudi s spletno trgovino Woocommerce, kar precej olajša začetno nastavitev parametrov. Nastavili smo le pogoje, pod katerimi se cache izprazni (ob urejanju prispevkov, strani in produktov), ostalih nastavitev nismo spreminjali, ker to ni bilo potrebno. Z namestitvijo LS Cache plugina je v praksi stran postala bistveno bolj odzivna in se tudi hitreje naložila. Čas nalaganja se je izboljšal za cca 1 sekundo. Hitrost smo merili z orodjem GT metrix.“

Dodatna tehnična optimizacija za še boljšo odzivnost

Vzdrževalec spletne strani je s težnjo po dosegu kar najboljše odzivnosti sprejel še nekatere dodatne ukrepe na področju tehnične optimizacije strani. „Največji vpliv na hitrost izvajanja je imelo selektivno nalaganje vtičnikov,“ so povedali.

„S pomočjo naprednih nastavitev lahko dosežemo, da se določeni vtičniki, ki pomembno vplivajo na hitrost nalaganja, izvedejo le na izbranih straneh. Tako lahko dosežemo, da se npr. določeni vtičniki, ki so vezani na Woocomerce, ne izvajajo na vstopni strani in na podstraneh. Dodatno pa lahko z naprednimi nastavitvami tudi spremenimo lokacijo, kjer se skripte vtičnikov v kodi nalagajo. S premikom določenih skript iz glave strani v nogo in uporabo asinhronega nalaganja se bistveno izboljša hitrost prikaza strani ter s tem tudi Google page speed index.“

Litespeed – odlična odzivnost tudi ob povečanem obisku strani

Po oceni vzdrževalca se je poleg omenjene razlike v hitrosti nalaganja Litespeed strežnik (z naloženim LS Cache vtičnikom) tudi v praksi izkazal kot odličen nadomestek Apache strežnika, saj se spletna stran ob povečanem obisku in večjem številu hkratnih povezav na stran ne upočasni, ampak deluje hitro in odzivno.

Če tudi vaša napredna spletna stran ali trgovina potrebuje hitrostno pospešitev, izberite Hiper gostovanje >>>

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja