Kaj prinaša HTTP/2?

Na kratko protokol HTTP/2 prinaša:

  1. hitrejše delovanje spletnih strani,
  2. večjo varnost,
  3. še boljše delovanje strani na mobilnikih,
  4. kompatibilnost s HTTP/1.1.

Kaj sploh je HTTP?

Je protokol za prenos hiperbesedilnih dokumentov, ki določa način komunikacije med odjemalcem (brskalnikom) in strežnikom.  Protokol HTTP „premika“ informacije, denimo vsebine spletnih strani, iz strežnikov v brskalnike.

Prva verzija HTTP (HTTP/0.9) je bila objavljena v 1991, zares široko uporabljena pa je bila šele druga verzija (HTTP/1.0, 1996), ki je omogočila prikaz interaktivnih in grafičnih vsebin (večpredstavnost). Naslednja verzija (HTTP/1.1) je bila izdana leta 1997 in je prinesla večjo odzivnost ter učinkovitost. Od takrat dalje pa vse do leta 2015 ni bilo večjih sprememb v protokolu.

Zakaj je bilo potrebno popraviti HTTP 1.1?

HTTP/1.1 je bil omejen na obdelavo le enega sočasnega zahtevka na TCP povezavo, kar je brskalnike sililo k uporabi večih TCP povezav za hkratno obravnavo zahtev. Preveč vzporednih TCP povezav vodi do TCP “zamaškov”, kar povzroča neenakomerno razporeditev omrežnih virov. Brskalnik, ki uporablja več povezav za obdelavo dodatnih zahtev, zavzame večji del omrežnih virov, kar zmanjša učinkovitost za druge uporabnike.

HTTP/2.0 – protokol prihodnosti

HTTP/2.0 je prvi večji popravek protokola v skoraj dvajsetih letih s ciljem poenostavitve in optimizacije zmogljivosti.

Spremembe, ki so del HTTP/2.0, načeloma ne vplivajo na delovanje obstoječih spletnih aplikacij in kvečjemu priporomejo k hitrejši obdelavi. Večina sintakse HTTP/1.1 je ohranjena, spremenjeno pa je t.i. framing in način prenosa med odjemalcem in strežnikom.

Zmanjšano je število zahtev, ki so potrebne za prikaz celotne strani. HTTP/2.0 omogoča strežniku, da “pusha” vsebino, kar pomeni, da se lahko odzove s podatki za več poizvedb, kot jih je zahteval odjemalec. To omogoča strežniku posredovanje podatkov brskalniku, ki jih potrebuje za prikaz strani, ne da bi pri tem čakal, da brskalnik preuči prvi odziv.

Če se vrnemo na prednosti HTTP/2, ki smo jih omenili na začetku:

  1. Hitrejše delovanje spletnih strani: HTTP/2 je uvedel številne izboljšave v komunikaciji med strežnikom in brskalnikom, ki občutno vplivajo na hitrost komunikacije in prinašajo hitrejše delovanje strani.
  2. Večjo varnost: HTTP/2 ima že v osnovi vključeno šifriranje podatkov, ki se prenašajo med strežnikom in brskalnikom (uporabnikom).
  3. Še boljše delovanje strani na mobilnikih: zaradi izboljšane kompresije zmanjša količino podatkov, ki jih mora prejeti brskalnik.
  4. Kompatibilnost s HTTP/1.1. (staro verzijo): strežniki in brskalniki, ki še vedno delujejo na HTTP/1.1, bodo tudi v prihodnje normalno komunicirali s strežniki / brskalniki z novejšim protokolom HTTP/2. Oba protokola lahko izbirata, na „katerem nivoju“ bosta komunicirala.

Ali vaš paket gostovanja podpira HTTP/2?

Izberite enega od neomejenih paketov gostovanja ter izkoristite akcijske cene! Za prenos vaše spletne strani na nov paket gostovanja bodo brezplačno poskrbeli naši tehniki.

Podobni članki