E-mail marketing: 5 izrazov, ki jih morate poznati

Vam je e-poštni marketing komaj zadišal, pa ste se že ustrašili “profesionalnih” izrazov, kot so OR, CTR in bounce rate? Ali pa, še huje: z e-poštnim marketingom se že ukvarjate, vendar omenjenih metrik ne spremljate … ker ne veste, kaj pomenijo? Čeprav se slišijo hudo profesionalno, je celotna zadeva v resnici veliko bolj enostavna; verjemite, da vam bodo osnove na koncu tega branja že veliko bolj jasne.

OR – open rate: kdo je odprl vaše sporočilo?

OR je kratica za ti. open rate, ki ne pove čisto nič drugega kot podatek, koliko uporabnikov je odprlo vaše poslano sporočilo. Če ste poslali 100 sporočil in je OR 20 %, pomeni, da je 20 uporabnikov odprlo vašo novico.

Nasveti za boljši OR: na OR vašega e-poštnega sporočilo najbolj vpliva naslov (zadeva). V času, ko je naša mapa s prejetimi sporočili nabito polna z različno promocijsko e-pošto in ko poštni odjemalci, kot je Gmail, še dodatno kategorizirajo promocijska sporočila, je seveda za dober OR potrebno veliko več kot samo generičen naslov poslanega e-sporočila. Sam naslov sporočila mora pri prejemnikih vzbuditi dovolj zanimanja, da bodo nanj sploh kliknili: „Akcija na sončna očala“ ni pol toliko zanimiva kot „Sončna očala, s katerimi boste to poletje blestele“

CTR – click through rate: koliko uporabnikov je kliknilo na povezavo v vašem sporočilu?

CTR nam pove, koliko uporabnikov je v odprtem sporočilu tudi kliknilo na poslano povezavo. Poslana povezava je lahko povezava na novico, produkt v vaši spletni trgovini ali pa nenazadnje tudi samo povezava na eno izmed socialnih omrežij, ki ga boste vključili v vaš e-novičnik.

Nasveti za boljši CTR: podobno kot velja pri OR, naj bodo tudi povezave v samem sporočilu za uporabnika dovolj mikavne, da bodo dejansko sploh kliknili nanje. Za to običajno potrebujete močan CTA – call to action – ali ti. “poziv k dejanju”: Preberi več, kupi zdaj, naroči zdaj …

Uspešen e-poštni marketing se seveda ne konča pri analiziranju omenjenih izrazov, fino je, če se v naslednji fazi poglobite tudi v analitiko, ki spremlja obnašanje obiskovalcev na vaši spletni strani. A več o tem kdaj drugič.

Bounce rate: koliko e-sporočil je bilo zavrnjenih?

Bounce rate (delimo ga na dve vrsti: hard in soft bounce) prikaže stopnjo zavrnitve e-poštnih sporočil; razlogi za zavrnitev so različni, recimo neaktualni e-naslovi uporabnikov. Bounce rate vpliva na dobro ime celotne baze, saj visoka stopnja zavrnitve lahko povzroči, da bodo vaša poslana sporočila končala v vsiljeni pošti (spam).

Nasveti za čim nižji bounce rate: vzdržujte “zdravo” bazo e-naslovov vaših naročnikov, naslovi naj bodo aktualni, legalno pridobljeni (izogibajte se kupovanju baz e-naslovov, že zaradi GDPR-ja!), redno posodabljajte bazo in odstranjujte neveljavne e-naslove.

Segmentacija: “razčlenitev” prejemnikov

Pošiljate vsem vse, samo zato, ker se vam zdi, da je čim boljše, da čim več ljudi “prejme” vaše sporočilo? Napaka! Uporabnike raje segmentirajte po interesih, spolu, dejavnostih (odvisno od tega, s čim se ukvarja vaše podjetje). Dobra plat tega je tudi to, da bosta OR ter CTR garantirano poskočila, kar pa je nenazadnje tudi eden izmed glavnih namenov pošiljanja e-novic – da pridejo do „pravih“ ljudi.

Nasveti za smiselno razčlenitev prejemnikov: kot sem že omenila, je segmentacija odvisna od vrste dejavnosti, ki jo tržite. Če imate recimo spletno trgovino s parfumi, lahko kupce segmentirate po spolu – ženskam nato pošiljate nasvete in ugodnosti, ki so povezane z nakupi ženskih parfumov, moškim pa akutalen nabor moških dišav.

Automation: avtomatizacija e-poštnih sporočil

Avtomatizacija ali samodejna aktivnost e-sporočil v praksi pomeni, da vaši uporabniki lahko prejmejo vaše sporočilo po e-pošti, ko so za to izpolnjeni določeni pogoji, ki jih določite vi; recimo uporabnik se prijavi na vaš e-novičnik in v roku nekaj ur po prijavi prejme vaše pozdravno e-sporočilo, mogoče lahko prejme opomnik, da je v košarici pozabil artikle.

Nasveti za uspešno samodejno aktivnost: avtomatizacija brez dobre strategije ne bo prinesla zavidljivih rezultatov. Če boste zgolj vzpostavili samodejno aktivnost in potem nikoli več preverili ključnih metrik, ki jih zdaj že poznate in razumete (OR, CTR …), bo samodejna aktivnost zgolj sama sebi namen. Prav zaradi tega morate avtomatizacijo smiselno zastaviti ter spremljati odziv , kampanje pa nato prilagajate za čim boljše rezultate.

Enostavno orodje za e-poštni marketing vam je lahko pri tem v pomoč!

Večina orodij za e-poštni marketing omogoča spremljanje vseh metrik, ki ste jih spoznali zgoraj, niso pa vsa tako enostavna in uporabnikom prijazna, kot je dostavljalec.si. Celoten vmesnik in podpora sta v slovenskem jeziku, zato je celotna izkušnja lažja in bistveno bolj razumljiva. Poleg tega pa ima izjemno enostaven povleci & spusti urejevalniki, s katerim lahko brez znanja o programiranju kreirate kampanjo za vaše naročnike.

Ob vsem tem lahko izbirate med kar 75 privlačnimi predlogami, ki se enako učinkovito prikazujejo tako na namiznih računalnikih kot na mobilnih napravah! Vse, kar vam nato preostane je, da pripravite zanimivo vsebino, ki bo očarala vaše prejemnike.

In kar je najboljše: do 2000 poslanih sporočil na mesec vas ne stane čisto nič!

Prijazno orodje za e-poštni marketing, dostavljalec.si, lahko spoznate tukaj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja