Ste naveličani neželenih e-mailov?

Dobivate reklamna sporočila podjetij, pa se nanje niste prijavili? Obstaja več načinov, kako postopati v primeru, ko sumite, da pošiljatelj ne bi smel pošiljati na vaš e-poštni naslov.

Ste prepričani, da niste pošiljatelju dovolili uporabe vašega e-naslova?

Če dobite reklamno sporočilo podjetja, ki vam predstavlja svoje storitve, se najprej vprašajte, ali ste jim v preteklosti mogoče dali dovoljenje za uporabo vašega naslova. Ob poplavi nagradnih iger na spletu je to namreč kar verjetno. Začnite torej prijazno. Vprašajte jih, kje so vaš e-mail dobili. Če imajo urejeno bazo podatkov, vam bodo lahko točno povedali, kdaj in zakaj ste se prijavili na prejemanje novic. In vas nato na vašo željo odjavili.

 

Ko prijaznost ni dovolj, ukrepajte odločno!

Včasih prijazno opozorilo, ki mu sledi še grožnja s prijavo, nista dovolj. Takrat ukrepajte odločno in pošiljatelja prijavite ustreznemu organu.

Spam, katerega so poslali slovenski uporabniki ali podjetja, lahko prijavite na tržni inšpektorat (gp.tirs@gov.si) ali na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (info.box@akos-rs.si). Na informacijskega pooblaščenca (gp.ip@ip-rs.si) se obrnete v primeru, če je pošiljatelj vaš naslov pridobil brez vašega soglasja ali pa ga je posredoval drugemu podjetju.

 

Nadležna sporočila podjetij iz Hrvaške

Eden izmed odzivov na članek Naj vas zaradi e-novic ne (u)lovi tržni inšpektor! je bilo vprašanje, kako prijaviti nezaželeno pošto podjetja iz Hrvaške. Hrvaškega pošiljatelja prijavite na HAKOM ali pa pišete ponudniku interneta: Bnet (abuse@xnet.hr), CARNet (abuse@carnet.hr), T-Com (abuse@t-com.hr), Iskon Internet (abuse@iskon.hr), Vodatel (abuse@vodatel.hr) … Navodila za T-Com o tem, katere podatke morate priložiti prijavi, najdete tukaj.

 

Prijava sporočil, ki prihajajo iz tujine

Seveda obstajajo tudi drugi načini izogibanja spam-a, ki so primerni za naprednejše uporabnike. A o tem kdaj drugič. Danes vam zaupam še povezavo do spletne strani, kamor lahko enostavno prijavite pošto iz tujine: Spamcop.net.

 

Bodite boljši: pošiljajte sporočila, ki jih bodo bralci veseli!

Preden pošljete reklamno sporočilo svojega podjetja večjemu številu uporabnikov, se spomnite svoje jeze, ko prejmete “spam”. Vaša sporočila naj bodo torej zanimiva in uporabna za prejemnika, predvsem pa mu omogočite odjavo od prejemanja novic.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja