Zakaj je dobro imeti testno okolje? [WordPress nasveti]

Izvajanje posodobitev ali popravkov na objavljeni WordPress spletni strani je lahko zapleteno in nevarno, če se tekom postopka pojavijo napake. V nekaterih primerih reševanje vzame preveč časa, hkrati pa zaradi napak spletna stran ni dosegljiva obiskovalcem.

Verjetno bi želeli tudi vi preizkusiti delovanje strani po izvedenih spremembah na neki testni spletni strani? Testno okolje je običajno kopija objavljene strani, ki je vidna le administratorju strani, ter mu omogoča preizkušanje posodobitev in drugih sprememb. Ponavadi omogoča testno okolje tudi prenos urejenih sprememb na t.i. live okolje (vašo objavljeno stran).

Prednosti testnega okolja za WordPress strani

Testno okolje je običajno vzpostavljeno na poddomeni vaše spletne strani (npr. stage.vasadomena.si) za namen testiranja. Testno okolje je vsebinsko popolnoma enako pravi spletni strani. Testno okolje lahko uporabite za:

 • Testiranje posodobitev tem in vtičnikov. Temo in vtičnike najprej posodobite na testnem okolju. Ko se prepričate, da testno okolje deluje, vsebine prenesete na objavljeno spletno stran.
 • Testiranje novih funkcij spletne strani, kot so koda po meri ali nov WordPress vtičnik. V primeru nekompatibilnosti to lahko opazite pred objavo na domeni.
 • Olajšano sodelovanje z drugimi sodelavci v ekipi. Pred objavo novih prispevkov ali novih strani lahko sodelavci preverijo novosti in dodajo svoja besedila in slike. Spremembe pa objavite po potrditvi šefa.
 • Izdelovanje prototipov nove oblike spletne strani ali primerov pristajalnih strani.
 • Izdelovanje novih spletnih strani s podobno strukturo.
 • Testno okolje lahko kadarkoli povrnete na prejšnje stanje z varnostnimi kopijami s samo nekaj kliki.

Dodatne prednosti testnega okolja so tudi:

 • testno okolje omogoča varnejši razvoj,
 • spletno stran lahko zgradite in posodabljate brez, da bi obiskovalci videli, kaj delate oziroma testirate,
 • če se stran podre v testnem okolju, glavna stran še vedno deluje, prav tako pa tudi dostop do WordPress administracije glavne strani,
 • testno okolje prihrani čas pri reševanju težav,
 • omogoča boljše rangiranje oziroma zaščito uvrstitev v Google iskalniku, saj se napake redkeje pojavijo, ker jih pred tem preizkusite na testnem okolju.

Obstaja več načinov izdelave testnega okolja, a daleč najbolj praktično, enostavno in zanesljivo je Vzdrževano WordPress gostovanje, kjer so navedene zgornje funkcionalnosti že vključene, brez dodatnih nastavitev. 

Prijava v WordPress je mogoča takoj po zakupu gostovanja. Z enim klikom nato odprete vnaprej pripravljeno testno okolje, kjer lahko preizkušate posodobitve in druge spremembe. Ko želite, lahko z le nekaj kliki spremembe iz testnega okolja prenesete na  glavno spletno stran (in seveda tudi obratno). Na voljo so vam tudi dnevne varnostne kopije, iz katerih lahko povrnete staro stanje strani. Varnostno kopijo lahko izdelate tudi ročno, pred večjimi posegi na strani.

Preverite nove pakete Vzdrževanega WordPress gostovanja >>>

Podobni članki