4 preverjeno učinkoviti triki, ki izboljšajo vašo WordPress spletno stran

Postavili ste lično spletno stran zgrajeno s pomočjo WordPress vmesnika. Kako naprej? V nadaljevanju bodo predstavljeni štirje WordPress triki, na katere je potrebno biti pozoren, če želite na svojo spletno stran pritegniti čim več organskega prometa ter obiskovalcem ponuditi čim boljšo uporabniško izkušnjo.

WordPress trik #1: Optimizacija slik

wordpress triki odzivnost

Slike, naložene na WordPress spletni strani, imajo lahko velik vpliv pri sami hitrosti nalaganja vaše spletne strani. Še posebej, če spletno stran nalagamo preko mobilnega omrežja. Na podlagi raziskave narejene na straneh gomez.com ter akamai.com, skoraj polovica uporabnikov spleta pričakuje, da se bo stran naložila v manj kot dveh sekundah. Prav tako pa 40% obiskovalcev zapusti spletno stran, ki se nalaga več kot 3 sekunde.

VSAKA SEKUNDA ŠTEJE!

Predvsem večje slike je priporočljivo naložiti v JPG oz JPEG formatu. Format omogoča dobro kakovost slike, ki na strežniku zaseda malo prostora v primerjavi z GIF oz. PNG formatom. Majhna velikost v bitih namreč pomeni hitrejše nalaganje spletne strani. Pri optimizaciji slik si lahko vedno pomagate z različnimi programi, kot so Photoshop, PicMonkey, GIMP…. Prav tako pa vam pri tem lahko pomaga Google. Več o tem si lahko preberete v sorodnem članku.

Dodaten WordPress trik: Prav tako si vzemite trenutek ter sliko primerno poimenujte ter dodajte alt oznako. Ustrezno poimenovanje lahko pozitivno vpliva na vašo uvrstitev med rezultati v spletnih iskalnikih, kot so Google, Yahoo, Bing ….

WordPress trik #2: S SSL certifikatom do boljše pozicije na Googlu

Že leta 2014 je Google razglasil, da bodo vse strani, ki uporabljajo varno povezavo preko HTTPS protokola boljše pozicionirane med rezultati iskanja na Googlovem spletnem iskalniku.

Pridobitev SSL certifikata danes ni več ovira. Veliko ponudnikov spletnega gostovanja SSL certifikat ob zakupu spletnega gostovanja ponuja brezplačno. Le tega je večinoma preprosto naložiti na vašo spletno stran, pri nekaterih ponudnikih pa se SSL certifikat naloži samodejno takoj, ko so DNS zapisi primerno usmerjeni. Kako uredite odpiranje WordPress spletne strani na varni povezavi, si lahko preberete v naslednjem članku: Kako uredimo odpiranje WordPress strani na varni HTTPS povezavi.

Z uporabo SSL certifikata pridobite dodatno zaupanje svojih obiskovalcev ter seveda tudi Googla, ki pa vas zato še nagradi!

WordPress trik #3: Izberite primerno gostovanje

V prvi vrsti se je potrebno ozreti na lastne potrebe. Kakšno gostovanje pravzaprav potrebujete?

V kolikor gre za WordPress spletno stran/trgovino je potrebno upoštevati njene zahteve. WordPress za delovanje potrebuje MySQL bazo ter PHP podporo. Prav tako potrebujete zanesljivo gostovanje 24/7.

V Sloveniji je ponudnikov že malo morje. Večina jih omogoča preprosto namestitev WordPress vmesnika s samo nekaj kliki. Ponudnika je vredno povprašati tudi po varnostnih kopijah, katere vam lahko prinesejo še dodatno varnost. Za konec pa se ozrite še na delovnik podpornikov ter predvsem njihovo odzivnost!

Zanesljivost ter hitrost je tisto, kar tukaj šteje!

WordPress trik #4: WordPress pred-pomnjenje s pomočjo vtičnika »WP super cache«.

Na spletu lahko najdemo ogromno število spletnih blogov, predstavitvenih strani raznih forumov itd., ki delujejo brez kakršnega koli predpomnenja »keširanja« spletne strani. Ko je WordPress spletna stran postrežena obiskovalcu, se najprej naloži ves PHP, potem pa še podatki, ki se nahajajo v MySQL bazi. To izredno upočasnjuje nalaganje spletne strani. Medtem ko so slike ter CSS naloženi skoraj nemudoma.

Zato je za statične spletne strani, narejene v WordPressu, izredno priporočljivo uporabiti sistem, ki za vas ustvari predpomnjeno verzijo vaše spletne strani in jo shrani v HTML obliki. Spletna stran se vašim obiskovalcem tako naloži veliko hitreje.

Predpomnjenje vaše WordPress spletne strani lahko preprosto uredite z namestitvijo primernega WordPress vtičnika. Eden izmed najbolj uporabljenih je »W3 Total cache«. Namestitev ter vklop vtičnika sta v tem primeru izredno preprosta. Več si lahko preberete tukaj.

Zgornji wordpress triki vam ne bodo vzeli veliko časa, lahko pa vam ga veliko prihranijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja