Kako WordPress vtičniki vplivajo na hitrost nalaganja spletne strani?

Če ste se že srečali z upočasnjenim nalaganjem spletne strani, je lahko razlog tudi v WordPress vtičnikih. Poleg tega da z vsakim vtičnikom prejmete tudi nove funkcionalnosti, pa imajo nedvomno tudi vpliv na hitrost spletne strani. Prikazali vam bomo, kako WordPress vtičniki vplivajo na hitrost in kako jih lahko bolje nadzorujete.

Kako vtičniki povečajo hitrost nalaganja strani?

S pomočjo vtičnikov na spletno stran dodajate nove funkcionalnosti. Da lahko to vtičniki naredijo, morajo priklicati podatke iz baz podatkov, medtem ko nekateri naložijo datoteke za prikaz vstopne spletne strani. To so lahko CSS preglednice, Javascript datoteke , fotografije,…

Pridobitev podatkov iz baz MySQL in nalaganje datotek pa prispeva k počasnejšemu nalaganju strani. Vtičniki ustvarjajo HTTP zahtevke za namestitev CSS in drugih datotek, vsak HTTP zahtevek pa upočasni nalaganje spletne strani.

V kolikor je to urejeno pravilno, sam vpliv na končno hitrost ne bi smel biti tako velik. V kolikor pa uporabljate preveliko število vtičnikov z velikim skupnim številom HTTP zahtevkov, to vpliva na zmogljivost in tudi na končno izkušnjo vašega obiskovalca. Počasnejše nalaganje spletne strani je lahko vzrok za večje število zapustitev na vaši strani.

Kako preverite posamezne vtičnike in datoteke, ki se namestijo ob nalaganju?

Hitrost vaše spletne strani in delovanje vtičnikov lahko preverite z orodjem GTMetrix.

Vpišite vašo spletno stran in jo analizirajte. Po zaključku lahko v zavihku Waterfall preverite točno katere postavke oziroma vtičniki prispevajo največ k nalaganju. Rezultat lahko spremljate v milisekundah.

V brskalniku Chrome lahko tudi preverite posamezne postavke in koliko časa potrebujejo za namestitev. Odprite vašo spletno stran ali podstran in ob nalaganju pritisnite gumb na tipkovnici F12. Spodaj se vam odpre okno z različnimi nastavitvami. Kliknite na polje Network. Spletno stran nato osvežite z F5 gumbom in prikazali se vam bodo vsi elementi, ki se naložijo.

Kako veste kdaj imate preveč vtičnikov?

Čas nalaganja posameznega vtičnika vam nakaže, katere vtičnike bi bilo smiselno odstraniti.

Odgovor sicer ni enostaven in je odvisen tudi od vrste vtičnikov, ki jih uporabljate. Samo en slabo pripravljen vtičnik lahko naredi več škode kot pet drugih. Če vtičnik za delovanje naloži 10 ali več datotek, se bo pri sami hitrosti zagotovo precej bolj poznalo, kot 5 “lažjih vtičnikov”.

Dobro grajen WordPress vtičnik namreč skrbi, da je število povezav do datotek čim manjše. Vendar pa vsi razvijalci niso tako previdni. Nekateri vtičniki se naložijo na vsako podstran, čeprav ni nujno, da ga tam potrebujete. S tem se po nepotrebnem koristijo sistemski viri in upočasni nalaganje.

Kako imeti spletno stran in plugine pod kontrolo?

Najbolj pomembno je, da vedno uporabljate le vtičnike, ki so dobro zasnovani oziroma spisani. O tem se lahko prepričate tako, da pri vsakem vtičniku preverite skupno oceno in število ocen. V kolikor sta obe številki visoki, gre verjetno za zanesljiv in dober vtičnik.

V kolikor novi vtičnik preveč vpliva na nalaganje strani, poiščite novega, ki lahko isto delo opravi s hitrejšim nalaganjem strani.

Vtičiniki in ocene so na voljo tukaj.

Prav tako je priporočljivo da uporabite kakšen t.i. cache vtičnik (primer W3 Total Cache). Za primerno delovanje ga morate tudi pravilno nastaviti.

Izberite tudi ustrezno spletno gostovanje: brezplačna ali zelo poceni gostovanja običajno prinašajo počasnost ali dalj časa trajajočo neodzivnost strežnika.

Pri vsakem gostovanju tudi nastavite PHP nastavitve (PHP verzija in PHP moduli), s katerimi lahko hitrost izboljšate.

Nazadnje pa še zlato pravilo: uporabljajte le vtičnike, ki jih dejansko potrebujete. Ocenite ali se vam splača imeti nešteto vtičnikov za funkcionalnosti, ki jih vaši obiskovalci morda niti ne bi pogrešali.

Za pomoč se je včasih najbolje obrniti na strokovnjake

Analizo stanja in pohitritev spletne strani najlažje uredi strokovnjak, ki redno opravlja podobna dela. Naši tehniki so na podlagi dolgoletnih izkušenj (največji ponudnik spletnega gostovanja v regiji, več kot 90.000 naročnikov) razvili storitev Pospešitev WordPress spletne strani.

Zakaj izbrati Pospešitev WordPress spletne strani?

  • Do 4x hitrejše delovanje vaše spletne strani!
  • Več zadovoljnih obiskovalcev strani, saj se stran hitreje odpira.
  • Višja organska uvrstitev med Google rezultati (na pozicijo vpliva tudi hitrost delovanja in obiskanost strani).
  • Prejmete poročilo, ki primerja prvotno in končno delovanje strani. Vsebuje pa tudi priporočila za dodatne izboljšave.

Več o storitvi >

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja