Domena s šumniki – da ali ne?

paradižnik.si, mreža.com, müller.eu … Zakaj pa ne?

IDN je kratica za Internationalized Domain Names, internacionalizirane domene ali po domače domene, ki vsebujejo šumnike (š,č,ž) , nemški ü, švedski å in druge ne-ASCII znake. Kako jih koristno uporabiti in na kaj morate biti pozorni?

Že nekaj časa lahko registriramo mednarodne domene s šumniki, .si domene s šumniki pa so na voljo ravno eno leto. Odslej torej na spletu lahko poiščemo domene kot npr. čokolada.si ali čebela.si, čokolada.com ali čokolada.eu pa smo lahko registrirali že prej. Registriramo lahko .com, .net, .org, .info, .biz in .de, .eu in še nekaj drugih domenskih končnic s šumniki in drugimi posebnimi znaki.

 

Mozilla Firefox jih (še) ne mara

Medtem ko brskalniki Internet Explorer, Google Chrome in Opera omogočajo prikaz IDN domen, jih brskalnik Mozilla Firefox ne. Ko bomo domeno vpisali v brskalnik, se bo naslov spremenil v prav nenavadne znake. Tako bo domena čokolada.com postala xn--okolada-i6a.com.

 

Kako jih uporabiti za svojo spletno stran

Čeprav so takšne domene zanimive, pa niso ravno najbolj uporabne. Če si namreč želimo ustvariti spletno stran z nazivom, ki bo vseboval šumnike, moramo domeno najprej pretvoriti v ‘nenavadne znake’ in kot tako vpisati v strežnik, kjer bo gostovala spletna stran.

V izogib težavam je najbolje, da registrirate še domeno brez šumnikov in jo preusmerite na IDN domeno – torej v praksi – ko v brskalnik vpišete domene cesnja.si, vas preusmeritev privede na stran češnja.si, lahko pa izberete tudi obratno pot. S tem se izognemo tudi strahu, da uporabniki iz previdnosti in navajenosti šumnikov ne bi vpisali in zato ne bi našli naše strani.

 

E-poštni naslovi

Naleteli bomo tudi na težave z elektronsko pošto. Večinoma poštni strežniki ne znajo obdelati domen s šumniki, zato so IDN domene za elektronsko pošto praktično neuporabne.

 

Ni vse tako črno

Vsekakor pa so tu tudi prednosti, na primer pri optimizaciji vaše spletne strani za iskalnike, kot je Google. Vpis ključnih besed bo namreč vrnil točne rezultate, kar pripomore k dobri uvrstitvi in posredno večji obiskanosti vaše spletne strani.

Domene s šumniki so zaradi novosti in nepoznavanja tudi manj zasedene kot tiste brez njih, zato boste med njimi lažje našli prosto domeno, ki je privlačna, gre hitro v uho ali pa vsebuje dobro ključno besedo za iskalnike.

Domena s šumniki da ali ne? Definitivno da, toda ne kot vaša edina domena. Zdaj pa le na lov za svojo novo domeno.

 

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja