Ali je .EU domena res primerna za vašo spletno stran?

Večina podjetnikov ob registraciji domene najprej pomisli na mednarodno končnico .COM, podjetja, ki poslujejo samo v Sloveniji, pa so običajno izberejo domeno s kočnico .SI.

Že nekaj let pa se med domenskimi končnicami vse bolj uveljavlja še ena zanimiva končnica – .EU

Najprej vam bomo predstavili njene prednosti, nato slabosti ter ob koncu razkrili še posebno ugodnost, ki jo lahko izkoristite te dni…

Kaj je 5 glavnih prednosti .EU domene?

#1: Odpira priložnosti za poslovanje na 500-milijonskem trgu… 

Če je vaše podjetje ambiciozno in si ne želi zapirati vrat za potencialen vstop na tuje trge, potem je domena s končnico .EU nedvomno super izbira.

V primerjavi s končnico .SI domeno je v državah EU predvsem bolj prepoznavna in z njo je vstop na tuje in evropske trge bistveno lažji.

S to domeno namreč “pokrijete” vse domenske končnice različnih držav po Evropi, poleg tega pa se v svetu pozicionirate kot podjetje iz stare celine.

#2: Vzbujajo zaupanje…

Končnica .EU ima to zanimivost, da je na voljo zgolj organizacijam in prebivalcem članic Evropske Unije, Islandije, Lihtenštajna in pa Norveške.

To pomeni, da morate za registracijo domene imeti sedež podjetja registriran v eni od teh držav, kar dokazuje vašo kredibilnost.

Ne samo, da se boste bolje počutili vi, pač pa bodo tudi kupci vašo spletno stran zaradi te domene pogosto dojemali kot zaupanja še-bolj-vredno.

#3: Oteževanje dela podlim konkurentom…

Če ste nekdo izmed tistih, ki želi imeti vajeti vaše spletne strani in vaše znamke popolnoma v svojih rokah, potem ste verjetno domeno s končnico .SI in .COM že zakupili.

S tem ste se namreč izognili, da nekdo v prihodnosti ne bo služil na račun vaše prepoznavnosti in vam tako odžiral koščke pogače*.

*Predstavljajte si, da imate spletno stran pletene-kosare.si, konkurent pa registrira domeni pletene-kosare.com ter na njej objavo spletno trgovino s konkurenčno ponudbo. Vsi tisti, ki bodo vpisovali naslov vaše strani in se zmotili pri končnici, bodo prileteli na stran konkurence.

Temu se lahko enostavno izognete tako, da prehitite konkurenco in sami registrirati še manjkajočo končnico svoje domene.

V takih primerih je za bolj miren spanec pametno zakupiti tudi to .EU domeno.

S to zanemarljivo majhno investicijo namreč na začetku zmanjšate možnosti za nevšečnosti v prihodnosti.

#4: Izredno široka izbira domenskih imen…

Leta 2021 so podjetja brez spletne strani že prava redkost.

Če ste v preteklosti domeno ža kupovali, potem verjetno poznate frustracijo izbire imena.

Pri .COM domenah je zasedeno praktično že vsako ime, ki se ga da izgovoriti, vse težje pa je registrirati tudi dobro domeno s končnico .SI, saj je registriranih že več kot 142.000 domen, kar pomeni, da je zasedenih veliko najbolj pogostih besed v slovenskem jeziku.

Pri .EU domenah je situacija povsem drugačna, saj je mnogo domen še “prostih” in na voljo tistim, ki bodo dovolj hitri.

#5: Smešno nizka cena

Registracija .EU domene je cenejša kot registracija domen s končnico .SI ali .COM.

Letošnje leto je prav posebno, saj .EU domene letos praznujejo 15 let obstoja, zaradi česar smo ceno registracije .eu domene znižali za kar 92%, kar pomeni, da boste zanjo odšteli samo 1,50 € na leto.

Vse to se sliši super, a vseeno bi vam radi predstavili tudi nekaj slabših plati .EU domen.

Prva je ta, da je ne morete zakupiti, če vaše podjetje nima registriranega sedeža v Sloveniji ali katerikoli drugi državi članici EU.

Prav tako vam ta domena ne bo kaj dosti koristila, če želite svoje produkte ali storitve prodajati samo na ameriškemu trgu, saj je v tem primeru dosti bolj smiselna izbira končnice .COM.

Istočasno pa .EU domena verjetno ne bo prava za vas, če bo vaša dejavnost imela glavno ciljno publiko, ki je osredotočena v samo eni državi (npr. Brazilija, Južna Afrika, Filipini,…). V tem primeru je bolj smiselno, da registrirate domeno te konkretne države.

Tako – to je bilo nekaj slabosti .EU domen, sedaj pa je prišel čas za glavno vprašanje…

Ali je .EU domena prava za vas?

Na to vprašanje si boste morali odgovoriti sami. : )

Mi smo vam čim bolj transparentno poskušali povedati prednosti in slabosti, končna odločitev pa je v vaših rokah.

Glede na super nizko akcijsko ceno si upamo trditi, da je odločitev lahka. Kot darilo pri 15. obletnici obstoja .EU domen si lahko svojo zagotovite že za 1,50 €.

Kliknite in izkoristite promocijsko ceno >>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja