fbpx
Ali ste že preverili našo noro Black Friday ponudbo? Klikni tukaj
Domenca Logo
mreza_1

Domenca kontrola kakovosti - nadzor nad delovanjem strežnikov

Nadzor nad delovanjem strežnikov (t.i. monitoring) poteka 24/7, vse dni v letu.

image-n-500-male14

Ne bo se več zgodilo, da bi vas stranka obvestila o nedelovanju spletnih strani, saj bomo mi prvi opazili težavo.

Nadzor nad delovanjem strežnikov vključuje:

icon
Obveščanje dežurnega tehnika
icon
Monitoring na več lokacijah
icon
Preverjanja na mrežni opremi
icon
Preverjanje delovanja strojne opreme
Posebno pozornost namenjamo strežnikom deljenega gostovanja in vzdrževanim VPS-om

Obveščanje dežurnega tehnika

Monitoring na več lokacijah

Preverjanja na mrežni opremi

Preverjanje delovanja strojne opreme

Divider

Vse odkrite težave se odpravljajo v treh korakih:

  1. korak: nadzorni sistem v agentu spremeni status (prikaže zapis o napaki) ter v določenih primerih poskuša sam odpraviti napako.

  2. korak: če sistemu ne uspe odpraviti napake, pošlje e-sporočilo dežurnemu tehniku. Ta mora v roku 5-ih minut začeti s preverjanjem in odpravljanjem težave.

  3. korak: če tehnik v omenjenem času ne začne s preverjanjem napake, mu sistem pošlje še SMS.

Dežurstva potekajo 24 ur na dan, vse dni v letu.

Monitoring se zaradi infrastrukture omrežja izvaja iz več lokacij. Dodatno preverjamo tudi mrežno opremo, kjer se povezljivost preverja izven lokalnega omrežja.

Na mrežni opremi preverjamo predvsem pot prometa, stopnjo rasti prometa, spremembo mrežnih priključkov, CPU obremenitev ter temperaturo naprave.

Pri strojni opremi strežnikov spremljamo zasedenost prostora, obremenitev strežnika, temperaturo strežnika, ipd.
Prav tako spremljamo napetost na napajalnikih, delovanje hlajenja, število procesov, obremenjenost strežnika, pomanjkanje spomina, ipd.

Pri teh strežnikih spremljamo predvsem poskuse vdorov, odzivnost strežnika, odzivnost strežnika za podatkovne baze, delovanje PHP-ja, obremenjenost, število sporočil v čakalni vrsti, spremembe nastavitvenih datotek,… Ob večjih odstopanjih dežurni tehnik prejme e-mail ali SMS (odvisno od stopnje odstopanja).

Divider

Domenca nadzor delovanja strežnikov - v praksi

Zaradi nadzora delovanja strežnikov vaše spletne strani delujejo tudi v izjemnih situacijah

Konec aprila je naš naročnik ZUJA d.o.o. doživel nekaj, kar si zagotovo želite vsi: zaradi nastopa v oddaji Prava ideja je njegovo spletno stran naenkrat obiskalo skoraj 30-krat več obiskovalcev kot običajno, za več kot 10-krat se je povečal promet. Ker gostuje na deljenem gostovanju, je stran preobremenila celoten strežnik.

 

V reševanje se vključita sistem za nadzor delovanja strežnikov in dežurni tehnik

 

Preobremenjenost strežnika je takoj zaznal sistem Domenca nadzor kakovosti. Avtomatično je obvestil dežurnega tehnika, ki je začel z reševanjem težave. Identificiral je problematični strežnik ter spletno stran, ki je povzročala težave. V času največjega obiska je nato z ustreznimi ukrepi poskrbel, da so obiskovalci lahko dostopali do strani. Obisk se je v pol ure zmanjšal in v uri izzvenel oziroma se vrnil na povprečne vrednosti.

 

Izid: spletna stran je delovala tudi v izjemni situaciji

 

Primer lepo ponazori, kako pomemben je avtomatičen nadzor nad strežniki in hitro ukrepanje dežurnega tehnika. Za rešitev situacije je bil ključen hiter odziv obeh (pri tem naj izpostavimo, da je vse potekalo po 22. uri!), saj bi preobremenjenost strežnika brez posredovanja privedla k nedelovanju ne le omenjene strani, pač pa tudi vseh ostalih na tem istem strežniku.

Sistem Domenca nazor kakovosti je (s človeško pomočjo) poskrbel, da večina gledalcev oddaje ni niti opazila počasnejšega delovanja, težave pa smo zaznavali le kratek čas.

 

Največji uspeh je destvo, da naročnik sploh ni vedel za težave!

 

Večini je samoumevno, da spletna stran deluje kot mora. Vedno poleg odličnega marketinga vlagamo tudi v strežnik, kar se je izkazalo za odlično investicijo tudi tokrat, ker se očitno nismo zavedali, da v takšnih primerih lahko spletna stran preneha delovati in niti nismo bili pozorni in nismo opazili kakšne napake. K sreči imajo na Domenci nadzor delovanja, če ga ne bi imeli, nam spletna stran ne bi delovala in bi bili tako ob večini posla katerega smo bili deležni ob delovanju spletna strani deležni. Zavedati se je potrebno, če podjetje nima spletni strani, je enako kot da blagovna znamka ali podjetje ne obstajata. Torej če bi takrat spletna stran www.zuja.si prenehala delovati - vemo kakšno mnenje bi si ustvarili obiskovalci spletne strani. Torej, kaj vam pomaga medijska odmevnost in dober marketing spletna stran ne deluje? Hvala Domenci, ostajamo zvesti partnerji!