Kako napisati odlična besedila za spletno stran

Verjetno ste tudi vi pri branju na spletu manj pozorni, preskakujete odstavke, hitro »vas mine« in zaprete zavihek. Tako bere večina uporabnikov interneta.

Kako torej zagotoviti, da bodo obiskovalci prebrali besedila na vaši spletni strani?

Podprite površno branje

Večina bralcev besedilo najprej »preskenira«, da ugotovijo, o čem govori in ali je vredno branja. »Skeniranje« jim zato olajšajte:

  • Besedilo razdelite na odstavke.
  • Delom besedila dodajte podnaslove, ki povzemajo njihovo vsebino.
  • Za naštevanje uporabite alineje.
  • Odebelite ključne besede.
  • Posamezno besedilo naj ne bo daljše od 1.500 znakov. Vsi se ne bodo prebili do konca, zato najpomembnejše povejte že na začetku.

Naslovi so odločilni

Če 10 ljudi prebere naslov, bosta le dva prebrala besedilo. Zoprna statistika, ki pa jo lahko izboljšate. Poskusite z naslovom, ki ponuja pomoč, kot je tale na vrhu prispevka, dobro pa se obnesejo tudi presenečenja, ki jih v besedilu utemeljite (npr. Ena vžigalica vam lahko reši življenje). Zanimivi so tudi naslovi v obliki vprašanja, izogibajte pa se takim, na katera lahko bralec odgovori brez branja besedila (npr. Vas zanima hidrogenizirana maščoba? – Ne preveč, hvala.).

Jezik prilagodite bralcu

Premislite, kako dobro bralec pozna temo besedila. Izognite se strokovnim izrazom, če ne pišete za strokovnjake. Izraze, ki jih ne morete zamenjati s čim preprostejšim, obvezno razložite.

Razumljivost boste izboljšali tudi s pisanjem v sedanjiku in tvorniku. Po domače, namesto »Inštalacija programske opreme bo izvedena po verifikaciji projektne dokumentacije,« raje zapišite: »Ko potrdite načrt projekta, bomo namestili vaš program.«

Kaj obljubljate?

Obljuba besedila ali »vroča točka« je sporočilo, ob katerem bralec ne more ostati ravnodušen. Včasih je ugodna ponudba, tehnološka inovacija ali informacija, predvsem pa je vedno rešitev problema bralca. Predstavite jo tako, da bo kristalno jasno, kako rešuje njegov problem.

Pika na i: Poziv k akciji

Imate privlačen naslov, besedilo je pregledno in razumljivo, poudarili ste »vročo točko« in spretno krmarili med strokovnim izrazjem. Kaj pa zdaj? Točno to se sprašuje tudi vaš bralec. Povejte mu, kaj naj stori: pošlje povpraševanje, vas pokliče, naroči izdelek, se vpiše na e-poštni seznam …

Poziv k akciji uporabite na več mestih v besedilu: na začetku za tiste, ki se odločajo hitro, na koncu za bolj temeljite bralce, v obliki gumba za vizualne tipe in tako dalje.

Zdaj pa le pogumno k pisanju. Želimo vam veliko navdiha!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja