Kakšne menije potrebuje vaša spletna stran

Meniji spletne straniMeniji na vaši spletni strani delujejo podobno kot table ob cestah. Obiskovalcu nakažejo, kaj lahko na strani najde, jasno povedo, kje na njej se nahaja in kam lahko gre, ter mu dajo občutek gotovosti.

S pomočjo menijev obiskovalec najde informacijo, ki jo išče, in šele zatem lahko stori tisto, kar od njega želite, na primer odda povpraševanje. Težava nastane, če se na poti izgubi. V tem primeru bo kaj hitro kliknil na tisti križec v zavihku spletnega brskalnika in se odpravil na konkurenčno stran.

Kako torej zasnovati menije na spletni strani, da bodo obiskovalci uspešno prišli do (vašega) cilja?

Manj obsežne spletne strani imajo lahko samo en meni, večina spletnih strani pa ima tri:

1. Glavni meni

Glavni meni je ponavadi največji in najbolj opazen meni na strani. Najbolj priljubljeni so vodoravni, če pa želimo vanj vključiti veliko menijskih postavk ali pa imajo te dolga imena, se odločimo za navpičen glavni meni.

Menijske postavke v glavnem meniju naj obiskovalcu hitro dajo vedeti, kaj je bistvo vaše dejavnosti. Sem sodijo vaše storitve ali izdelki (npr. Jakne, Hlače, Majice, Obleke). Če ponujate različne stvari za različne tipe strank, lahko meni zasnujete tudi po ciljnih skupinah (npr. Otroška oblačila, Ženska oblačila, Moška oblačila). Zlato pravilo pravi, naj bo v glavnem meniju do sedem postavk. Toda brez skrbi, tudi osmo lahko dodate, če je zelo pomembna.

Še namig: v imena postavk vključite ključne besede, za katere želite biti dobro uvrščeni na Googlu.

2. Pomožni meni

Ta meni se pogosto nahaja desno zgoraj na spletni strani in ni tako vpadljiv kot glavni. Postavke v njem so dokaj standardne, saj so jih ljudje že navajeni in jih tam pričakujejo. V pomožni meni vključite:

  • Domov: klik na to postavko obiskovalca pripelje nazaj na vstopno stran. S tem mu olajšamo pomikanje po strani in mu damo občutek gotovosti. Če imate manj vsebin, jo lahko vključite tudi v glavni meni.
  • O nas/O podjetju: tu se predstavite s kratkim opisom, ki poda dejstva in zbuja zaupanje.
  • Kontakt: sem sodijo izpisani kontaktni podatki, še bolje pa je, če je pod njimi tudi kontaktni obrazec. Čeprav bodo tu navedeni vsi vaši kontaktni podatki, je dobro, da so najpomembnejši izpisani tudi npr. v stolpcu ali glavi spletne strani.

Pogosto so v pomožnem meniju še Novice, Zaposlitev in druge postavke, ki sicer so pomembne, vendar ne predstavljajo bistva vaše dejavnosti in s tem spletne strani.

3. Meni v nogi

To je meni, na katerega obiskovalci najmanj klikajo. Sem sodijo Pravna obvestila, besedilo o avtorjih strani, prijava v urejevalnik vaše strani (CMS), kazalo strani za iskalnike in podobno.

 

V poslu se vse hitro spreminja, kar se bo odražalo tudi na vaši spletni strani in v njenih menijih. Zato vam priporočam, da se odločite za spletno stran, pri kateri lahko sami preprosto dodajate, odstranjujete ali preimenujete menijske postavke.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja