Pravila spletnih strani, ki jih ne želite kršiti

Konvencije spletnih straniKot pri drugih medijih, so se tudi na spletu skozi čas uveljavila nenapisana pravila oz. konvencije. Upoštevajo jih snovalci in oblikovalci spletnih strani, ustvarili pa smo jih uporabniki spleta sami. Navadili smo se na določene načine, kako spletne strani delujejo. Zelo nas zmoti, če na obiskani spletni strani nekaj ne funkcionira kot običajno.

Konvencije nam pomagajo bolj udobno in uspešno uporabljati splet, kar pa je seveda dobro za lastnike strani: samo, če na spletni strani najdemo informacije, lahko na primer oddamo povpraševanje.

 

Kaj so konvencije spletne strani?

To so splošno sprejeta pravila oz. tihi dogovori o uporabi vizualnih ali tehničnih elementov na spletnih straneh. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na obiskani spletni strani hoteli klikniti na grafični element, ki je bil videti kot gumb, pa se ob kliku ni zgodilo nič? Ste nato želeli priti do informacij s pomočjo iskalnika na strani, a bi potrebovali iskalnik, da bi našli iskalnik? Zagotovo je spletna stran na vas naredila slab vtis. Morda ste jo celo zapustili.

Nekatera pravila je preprosto smiselno upoštevati, tudi če vas mika, da bi našli čisto nov način. Ne verjamete? Predstavljajte si, da testirate nov, čudovit avtomobil. Polni pričakovanj se usedete v udoben, usnjen sedež …  vžgete močan, zmogljiv motor … a ko želite speljati, po več nerodnih poskusih ugotovite, da je sklopka prvi pedal z desne. 🙂

 

Katera pravila bodo obiskovalcem pomagala uporabljati vašo spletno stran?

Podčrtano besedilo – podčrtane besede v besedilu pomenijo, da vsebujejo povezavo; če jo obarvamo z drugo barvo, bo signal povezave dvojen (primer: Google oglaševanje ali Izdelava spletne strani).

Logotip zgoraj levo – to je mesto, kamor bodo obiskovalci najprej pogledali, da izvedo, na kateri strani so se znašli. Klik nanj obvezno vodi na vstopno stran.

Iskalnik na strani – pravilo še posebno velja za spletne strani z veliko vsebine. Sodi v glavo strani, običajno zgoraj desno na vedno vidnem mestu.

Navigacija strani oz. meniji – dobro vidna, pregledna navigacija oz. meniji na vedno istem vidnem mestu so kompas, ki ga obiskovalci nujno potrebujemo, da sploh lahko uporabimo stran in tako izpolnimo njen cilj.

Indikator mesta na strani – menijska postavka podstrani, na kateri se trenutno nahajamo, naj bo drugače obarvana, podčrtana ali označena na kak drug način. V vsakem trenutku in na katerikoli podstrani moramo vedeti, kje na strani se nahajamo.

Gumb naj se obnaša kot gumb – ko obiskovalec vidi gumb, pričakuje, da se bo ob kliku nanj nekaj zgodilo: odpre se nova podstran, prenese dokument ali kaj podobnega. Poskrbeti moramo, da izpolnimo njegova pričakovanja.

Kontaktni podatki – spletna stran je namenjena (neposredni ali posredni) prodaji, zato obiskovalcem damo več načinov, da nas kontaktirajo. Poleg telefona, naslova in e-poštnega naslova, ki jih z lahkoto najdejo, ne smemo pozabiti na kontaktni obrazec.

Vstopna stran –  namen vstopne (domače) strani je prepričati obiskovalca, naj si vzame čas in si ogleda še več. Povedati mora, kaj mu stran ponuja, zakaj naj bo tu in ne pri konkurenci, ter kje naj začne. Oblikovana naj bo tako, da obiskovalec brez razmišljanja najde pot do vseh ključnih informacij, po drugi strani pa ga ne obremeni s preveč vsebine, po kateri bi se težko znašel.

 

Spletne strani so močno prodajno orodje, a učinkovito le, če upoštevajo pravila spleta. Če si boste zaželeli kršiti konvencije, se raje ugriznite v jezik. Obiskovalci vaše spletne strani vam bodo hvaležni. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja