Kakšne so dobro oblikovane e-novice?

Kako oblikovati dobre e-novice?Kakovostne e-novice lahko naredijo čudeže za vašo prodajo. Najpomembnejša je njihova vsebina, ne pozabimo pa tudi na obliko.

Oblikovanje naj bralcu omogoča, da brez težav prebere in se odzove na vaše sporočilo. Na kaj je treba paziti, da to dosežemo?

 

Kaj se bo zgodilo na drugi strani?

Ko izbirate oblikovno predlogo ali pa se dogovarjate za predlogo po meri, imejte v mislih, da bodo prejemniki vaša sporočila odpirali v različnih odjemalcih za e-pošto (npr. Outlook, Thunderbird, Gmail) in na različnih napravah. Zato je pri oblikovanju nujno sprejeti nekaj kompromisov, da bodo sporočila povsod pravilno prikazana.

Širina vašega sporočila naj bo med 600 in 650 piksli. Tako se bo lepo prikazalo v večini odjemalcev in tudi na manjših zaslonih. Za besedilo uporabite Web Safe pisave, ki jih najverjetneje najdemo na vseh računalnikih.

Ko bo prejemnik odprl vaše sporočilo, se slike ne bodo prikazale, dokler tega ne bo dovolil. Zato pri vsaki sliki dodajte alternativno besedilo, ki povzame njeno bistvo.

 

Ne pretiravajte s slikami

Sporočilo, ki vsebuje zelo veliko slik, bo bolj verjetno romalo v predal za nezaželeno pošto. Najbolje bo, da se odločite za eno sliko v glavi, v vsebino pa dodajte dve ali tri manjše slike.

Pazite tudi pri okroglinah, sencah, gumbih in podobnih grafičnih elementih. Ob spreminjanju oblikovanja v format, primeren za pošiljanje, iz takšnih oblik lahko nastane veliko slik, kar je slabo za dostavljivost. Poleg tega imajo lahko določeni odjemalci težave pri prikazu okroglin in senc. Odvetujemo vam tudi uporabo slik v ozadju sporočila.

Sonia Simone iz Copybloggerja celo svetuje, naj bodo vaše e-novice čim bolj podobne navadnemu e-poštnemu sporočilu, saj takšnim bralci bolj zaupajo. To pomeni, da glava sporočila ni prevelika, ob besedilu pa pravzaprav sploh ni slik.

 

Prihodnost je mobilna

Vedno več ljudi bere e-pošto na pametnih telefonih. Kako se jim prilagoditi? Ko pripravljate sporočilo, ne pozabite na verzijo, ki vsebuje samo besedilo (plain text). Pomislite tudi na to, da ima mnogo telefonov zaslon na dotik. Če boste v sporočilo dodali povezave, naj bo okrog vsake dovolj prostora, da bo prejemnik z lahkoto kliknil nanjo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja