Oblikovanje spletne strani – ni druge priložnosti za prvi vtis

Kako oblikovati spletno stran, da bo dosegala cilje podjetja?Spletna stran je okno v svet vašega podjetja. Ko obiskovalec odgrne zaveso, ima stran le nekaj trenutkov, da naredi dober vtis. Pri tem oblikovanje odigra ključno vlogo.

Oblikovanje za splet je veliko več kot lepa slika ali barve, ki se ujemajo z logotipom. Upoštevati mora funkcionalnost spletne strani, berljivost, hitrost nalaganja in uporabnost. Le takšna spletna stran doseže svoj cilj – prepriča obiskovalca v nakup.

Vsaka je po oblikovanju unikatna, toda učinkovite spletne strani v sebi skrivajo skrben premislek oblikovalcev. Ti sledijo smernicam, ki veljajo posebej za oblikovanje na spletu:

Preprostost in preglednost

Dober oblikovalec vam bo povedal, da je pravi »clean design« težko doseči. Zakaj torej vsi stremijo k njemu? Ne samo, da naredi eleganten prvi vtis, spletna stran bo z njim tudi mnogo bolj pregledna in uporabna.

Barva ozadja spletne strani in barva pisave morata biti dovolj kontrastni, da se pri branju ni treba posebej naprezati. Oblika in barva pisave naj bosta skladni na vseh podstraneh. Pomislimo na berljivost izbrane pisave. Na spletu večinoma uporabljamo neserifne pisave, tiste s serifi pa izberemo premišljeno.

Med elementi strani je dobro pustiti nekaj praznega prostora, saj se bo obiskovalec tako lažje znašel. To je še posebej pomembno pri povezavah. Če obiskovalec uporablja tablični računalnik ali telefon z zaslonom na dotik, bo tako lažje kliknil na povezavo.

Gumbi s pozivi k akciji morajo pritegniti pozornost, zato naj oblikovno izstopajo. Očitno naj bo, da se nanje da klikniti, kar lahko dosežemo npr. z vtisom  tridimenzionalnosti in pravo obliko elementa.

»Želimo nekaj posebnega«

Seveda želite, da vaša stran izraža edinstvenost vašega podjetja, toda naj vas želje ne zapeljejo stran od uporabnosti. Mnogi se navdušujejo na primer nad stranmi, ki imajo zelo velike slike v glavi. Ne pozabite, da vaši obiskovalci na stran pridejo predvsem po informacije. Če jo gledajo z manjšega zaslona, tabličnega računalnika ali celo mobilnega telefona, jih velika slika v glavi ovira in stran bodo najverjetneje zapustili.

Prijaznost do uporabnika

Slike in animacije ne smejo zmotiti obiskovalca pri iskanju informacij, zato jih postavimo na premišljena mesta. Izogibamo se meglenim in slabo osvetljenim slikam, saj bi si s tem poslabšali vtis.

Čas nalaganja strani je neposredno povezan z deležem ljudi, ki jo takoj zapustijo. Če želimo na stran naložiti veliko slik, jih vnesemo na posebno podstran, na kateri bodo obiskovalci pričakovali daljše nalaganje (npr. fotogalerija, medijski kotiček).

Že prej smo omenili, da obiskovalci dostopajo do spletnih strani z različnih naprav. Zato pazimo na širino strani, ki naj bo manjša od 1000 px. Vodoravno pomikanje z miško levo-desno po zaslonu je za obiskovalce zelo moteče.

 

Oblikovanje vpliva na marsikatero odločitev uporabnika spleta, tudi na oddajo povpraševanja ali nakup. Upoštevajte smernice za učinkovito oblikovanje in obiskovalci vaše spletne strani zagotovo ne bodo zastrli zavese.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja