Že spremljate uspešnost z Google Analytics?

Se sprašujete koliko ljudi obišče vašo spletno stran in koliko časa na njej prebijejo? Kaj jih pritegne in kaj odvrne? Odgovore na ta vprašanja in še veliko več izvemo s pomočjo Google Analytics.

Google Analytics  je brezplačno orodje, s katerim dobite vpogled v dogajanje na vaši spletni strani.  Informacije lahko koristno uporabite pri načrtovanju sprememb in tako zmanjšate stroške ali izboljšate prodajne rezultate na spletu.

 

Kaj je razlika med obiski, obiskovalci in ogledi?

Google Analytics vam postreže s številnimi podatki o uporabi vaše strani. Kaj pomenijo osnovni izrazi, ki jih tam najdemo, in kaj lahko sklepamo iz njih?

Podatek Obiski (Visits) vam pove skupno število obiskov vaše spletne strani. En obiskovalec lahko sproži več obiskov, ki se lahko zgodijo tudi v istem dnevu. Obisk se lahko konča na dva načina: po preteku 30 minut, ko je obiskovalec nedejaven (ne klika po strani), ali ob polnoči.

Unikatni obiskovalci (Unique visitors) so posamezniki, ki so prišli na vašo spletno stran. Google Analytics jih zazna s pomočjo piškotkov (cookies), ki se zapišejo v brskalnik. Število unikatnih obiskovalcev je dobro merilo dosega strani. Analytics razlikuje še med novimi obiskovalci in obiskovalci, ki se vračajo. Tudi tu si pomaga s piškotki.

Ogledi strani (Pageviews) so  skupno število ogledanih podstrani na spletni strani. Nov ogled se zabeleži, ko obiščemo novo podstran na isti strani, pa tudi, ko obiskovalec samo osveži stran.

Strani na obisk (Pages/Visit) je povprečno število podstrani, ki si jih obiskovalci ogledajo pri posameznem obisku vaše spletne strani.

Povprečno trajanje obiska (Avg. Visit Duration): povprečni čas, ki ga obiskovalci porabijo na spletni strani. Če je ta čas zelo kratek, se je dobro vprašati, ali tam najdejo, kar so pričakovali.

Stopnja obiskov ene strani (Bounce Rate) je odstotek obiskov spletne strani, kjer so si obiskovalci ogledali samo eno stran. Zgodi se na primer, ko obiskovalec s klikom na oglas pride na stran, si jo na hitro ogleda in jo zapusti. Ponavadi stremimo k temu, da bi bil ta odstotek čim nižji.

% novih obiskov (New Visits): odstotek obiskov uporabnikov, ki so stran obiskali prvič.

 

Kaj to pomeni v praksi?

Maja prvič obišče spletno stran v mesecu juniju. Ogleda si vstopno stran in dve podstrani. Google Analytics bo zaznal naslednje:

  • Obiski: 1
  • Edinstveni obiskovalci: 1
  • Ogledi strani: 3
  • Strani na obisk: 3

Oktobra Maja ponovno obišče spletno stran. Začne na vstopni strani. Čez nekaj minut odhiti na sestanek, zato zapre brskalnik. Če bi bila Maja edina obiskovalka te strani, bi bilo stanje takšno:

  • Obiski: 2
  • Edinstveni obiskovalci: 1
  • Ogledi strani: 4
  • Strani na obisk: 2

 

Kako dodati Google Analytics na spletno stran?

Da Google Analytics lahko zbira podatke o vaši spletni strani, je treba nanjo dodati kodo za sledenje.

Če poznate osnove HTML in imate možnost urejanja kode, jo lahko dodate sami. V nasprotnem primeru lahko kodo doda vaš spletnih skrbnik.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja