3 koraki načrtovanja spletne strani

Izbrali ste domeno za spletno stran, oblikovali logotip, sedaj pa je na vrsti vsebina. Ustvarite nov delovni list, zagnano pričnete s pisanjem, a se kmalu pojavi kup vprašanj

 

Brez načrtovanja ne bo šlo

O vašem podjetju se da povedati marsikaj: kaj in kako delate, kdo so vaše stranke, v čem ste boljši od konkurence … Spletna stran bo vsebovala veliko različnih vsebin, še vedno pa mora biti pregledna in prijazna do uporabnika. Odločiti se je treba, kaj boste poudarili in česa ne, ter kako boste umestili različne elemente.

Se sliši zapleteno? Brez skrbi. Načrt spletne strani brez težav pripravite v treh korakih:

1. Raziščite okolje in zastavite jasne cilje

Za začetek pokukajte h konkurenci, da spoznate spletno okolje vaše bodoče strani. Raziščite napake, ki jih vsebujejo konkurenčne spletne strani, in si zapomnite dobre rešitve.

Identificirajte svoje potencialne kupce. Ne ustavite se pri splošnem opisu kot na primer »ženske«, ampak jih opredelite natančneje. Če imate v mislih »športno aktivne ženske med 25 in 55 leti starosti«, boste lahko vsebino in oblikovanje strani bolj učinkovito prilagodili prav njim in si povečali možnost, da dosežete svoj cilj.

Cilj vaše spletne strani je lahko oddaja povpraševanja, spletni nakup, prijava na e-novice … Tudi pri ciljih spletne strani bodite natančni, saj boste le tako uporabili prave vsebine in pozive k akciji.

2. Načrtujte menije

Ko veste, komu je namenjena vaša spletna stran in kaj želite z njo doseči, je čas za menijsko strukturo. Niso vse vsebine vaše strani enako pomembne, zato pripravite ustrezno hierarhijo vsebin. Načrtujte do tri menije, v katere boste umestili besedila in slike po pomembnosti: glavni, hitri in pomožni meni.

V hitri meni, ki se ponavadi nahaja v glavi strani,dodajte opis vašega podjetja, novice, pogosta vprašanja in podobno. Te vsebine sicer so pomembne, a niso ključne pri doseganju vašega cilja, zato ne sodijo v glavni meni.

Glavni meni, največji in najbolj poudarjen meni na strani, je namenjen opisu vaših storitev oz. izdelkov. Za poimenovanja menijskih postavk uporabite ključne besede. Podstran z imenom »storitve« ne pove nič, bodite konkretni in načrtujte podstrani, kot so »Izdelava spletne strani«, »Tečaji tujih jezikov« ali »Toplotne črpalke«.

Pomožni meni oz. meni v nogi je najmanj opazen. Vanj umestimo vsebine, kot so informacije javnega značaja, zemljevid strani in pogoji poslovanja.

3. Narišite žični diagram

Zdaj veste, koga nagovarjate, kaj želite doseči in s kakšnimi vsebinami. Čas je, da narišete žični diagram oz. skico strani, ki vam bo pomagala pri razvrščanju elementov. Ne obremenjujte se z barvami in oblikami, osredotočite se zgolj na to, kam boste postavili elemente.

Hitri meni umestite (desno) zgoraj, levo zgoraj umestite logotip, glavni meni pa recimo pod sliko v glavi. Kontaktne podatke postavite na vedno vidno mesto, gumbe s pozivi k akciji pa načrtujte v desnem stolpcu strani. Najbolje bo, da so tudi ti vidni na vsaki podstrani vaše spletne strani.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja