Poziv k akciji – pika na i, brez katere ne gre

Imate lepo spletno stran s številnimi fotografijami, vendar pa vam ne prinaša željenih rezultatov? Ko ste postavili spletno stran, ste si najverjetneje za cilj določili, da bo stran  povečevala prodajo, pa naj bo to s povečanim številom neposrednih naročil, prejetih povpraševanj ali pa števila uporabnikov, ki se prijavijo na e-novice.

Ključen element pri doseganju ciljev spletne strani je izpolnitev obrazca na strani. K izpolnitvi obrazca na spletni strani pa nas napeljuje poziv k akciji. Pomemben je, ker so uporabniki spleta pogosto raztreseni. Če jih stran ne vodi k doseganju cilja, je malo verjetno, da ga bodo izpolnili.

Spodbujajo k izpolnitvi obrazcev

Pozivi k akciji uporabnike na spletni strani spodbudijo k izpolnitvi obrazcev in posledično k doseganju ciljev spletne strani. Najbolje se obnesejo, če jih umestite v desni stolpec spletne strani. Uporabniki jih tam najhitreje opazijo in kliknejo nanje.

Ločimo mehke in trde pozive k akciji. Trdi pozivi so tisti, ki neposredno nagovarjajo uporabnike, kot npr. „Pošljite povpraševanje „ ali „Kontaktirajte nas“. Primerni so za tiste obiskovalce, ki so že tik pred nakupom. Mehki pozivi k akciji pa so tisti, ki bolj posredno vabijo k akciji. Tak je na primer poziv k prijavi na e-novice. Mehki pozivi so ključnega pomena, ko je odločanje za nakup vašega izdelka ali storitve dolgotrajno, kot na primer pri izbiri avta ali hiše. Z e-novicami lahko potencialnega kupca v času odločanja večkrat spomnite nase

 

Pozive k akciji vključite tudi v besedilo

Priporočljivo je, da pozive k akciji večkrat uporabite tudi v tekstu spletne strani, še posebej, če je besedilo dolgo. Pozivi med tekstom so običajno manjši kot tisti na vrhu in na desni strani, še vedno pa so dovolj opazni. Namenjeni so temu, da uporabniku ni treba na vrhu spletne strani iskati obrazca, če se med branjem teksta odloči, da bo poslal povpraševanje.
Poskrbeli ste, da bo uporabnik opazil poziv k akciji. Sedaj pa se je treba še vprašati, kaj storiti, da bo uporabnik obrazec pod pozivom k akciji tudi izpolnil.

Kaj storiti, da bo uporabnik sledil vašemu pozivu k akciji?

Uporabnik bo obrazec izpolnil, če nad njim navedete rešitev problema, zaradi katerega je  prišel na stran.
Predpostavimo, da po spletu iščete zdrave kuharske recepte. Pridete na spletno stran polno zanimivih receptov. Na vidnem mestu na desni opazite poziv k akciji: Če želite  tedensko prejemati 10 super zdravih receptov, izpolnite spodnji obrazec!«. Takoj pod pozivom opazite obrazec za oddajo vaših kontaktnih podatkov in velik gumb »Pošlji«. Najverjetneje boste rade volje izpolnili obrazec in oddali svoje kontaktne podatke, saj vam obljubljajo prav to vsebino, ki vas zanima.

Vprašajte samo tisto, kar je nujno

Uporabniki na spletu smo nepotrpežljivi in zahtevni, zato je treba paziti tudi na to, da koraki izpolnitve obrazca niso prezahtevni in predolgi. Če res želimo doseči cilje spletne strani, je pomembno, da obiskovalec spletne strani obrazec izpolni in zaključi do konca! Zato, v samem obrazcu ne postavljajte vprašanj, katerih odgovori vam ne bodo prinesli dodane vrednosti. Postavljajte samo vprašanja, ki so nujno potrebna za dosego ciljev spletne strani.

 

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja