Kako merimo uspešnost oglasne kampanje na Googlu?

Kadar želimo na našo spletno stran privabiti več obiskovalcev, najprej pomislimo na Google oglaševanje. Naslednji korak je obiskovalce spletne strani spremeniti v potencialne kupce. Koliko smo pri tem uspešni, nam pove merjenje konverzij.

Kaj je konverzija?

Konverzija pomeni vsako aktivnost uporabnika na naši spletni strani, ki uporabnika spremeni iz pasivnega obiskovalca v aktivnega potencialnega kupca. Primeri konverzij: oddaja povpraševanja, nakup, prijava na e-novice, odgovor na spletno anketo, prenos e-knjige in podobno.

 

Kako merimo uspešnost oglasne kampanje na Googlu?

V sistemu AdWords pridobimo html kodo, ki jo vstavimo v kodo <body> zahvalne strani. Zahvalna stran je podstran, ki se uporabniku prikaže po oddaji povpraševanja.

koda-za-konverzijo

 

Katere konverzije lahko merimo?

Sistem AdWords nam omogoča merjenje oglaševanja z različnimi parametri, s katerimi lahko natančno izračunamo uspešnost. Pregled teh dejavnikov v sistemu nastavimo tako, da z gumbom »Columns« označimo dejavnike, ki jih želimo spremljati.

stolpci

 

Konverzije »1 na klik« (Conv. 1 per click)

Te konverzije pomenijo konverzijo za vsak klik Google oglasa, katerega rezultat je konverzija v izbranem časovnem obdobju (običajno 30 dni). Če oglasu sledi več kot ena konverzija, konverzije, ki sledijo prvi, ne bodo upoštevane. Ta dejavnik torej pove število pridobljenih edinstvenih strank.

 

Konverzije »več na klik« (Conv. many per click)

Štejejo konverzijo vsakič, ko se ta zgodi po kliku Google oglasa v izbranem časovnem obdobju (običajno 30 dni). Če oglasu sledi več kot ena konverzija, so upoštevane tudi tiste konverzije, ki sledijo prvi.

 

Konverzije po ogledu (View-through conversions)

Te se zgodijo, ko uporabnik vidi slikovni oglas (ampak nanj ne klikne) in nato konvertira na spletni strani. To se razlikuje od konverzije na klik, pri kateri je uporabnik že prej kliknil na oglas (npr. v Googlovem iskalnem ali prikaznem omrežju) in nato oddal povpraševanje na spletni strani.

 

Ocenjene konverzije (Estimated Total Conv.)

AdWords sešteva skupno število konverzij, ki se zgodijo prek različnih naprav: računalnika, mobilnega telefona, tablice. Pomeni seštevek konverzij, ko uporabnik na oglas klikne prek ene naprave, konvertira pa prek druge.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja