Imate najboljšo prodajno lokacijo na spletu?

Ste že kdaj razmišljali kako zelo pomembna za uspeh podjetja je lahko njegova lokacija? Lahko imate najboljšo ponudbo v mestu, vendar če vašo poslovalnico pozna malo ljudi, če do nje težko pridemo, če ni parkirnih mest, če vas kupci srečujejo le naključno… bo odlična ponudba samevala, prodaja pa bo prepuščena naključju. Vaš donos na investicijo bo slabši.

Kaj pa, če imate odlično lokacijo? Ljudje, ki še razmišljajo o nakupu vedo, kam se obrniti za nasvet. Tisti, ki so se za nakup že odločili, točno vedo, kje vas najti. Res je, da dobra lokacija zahteva investicije in je tudi konkurence več, vendar se vaš trud obrestuje, investicija pa se hitro povrne.

 

Na spletu ni nič drugače!

Vaša spletna stran je vaše spletno prodajna lokacija. Več ljudi jo pozna, večja je verjetnost, da boste prav vi dobili povpraševanje, ko se pojavi potreba po vaši ponudbi. Za kupce, ki se že odločajo o nakupu, pa morate biti dostopni še toliko bolj.

Eno od največjih spletnih tržišč je iskalnik Google. Večina redko pogleda drugo in naslednje strani njegovih rezultatov. Kar 90% vseh iskanj se zaključi na prvi strani. Zato je – tako kot pri lokaciji – pomembno, da kupci tam najdejo tudi vašo ponudbo. Poglejmo primer.

 

Primer: Jana išče počitnice

Jana razmišlja, kje bo letovala. V Google vtipka “počitnice agencija”. Njeno iskanje je bilo informativno. Zanima jo, kaj vse je na voljo.V tem trenutku je za ponudnike pomembno, da se znajdejo na prvi strani za njeno ključno besedo.

informativno iskanje

Čez nekaj dni se Jana odloči: zanima jo letovanje v Bovcu, dopust lahko vzame avgusta. Potrebuje nekaj ponudb, zato v iskalnik napiše “cene počitnic v Bovcu avgust”.

 

Zdaj Jana v roki drži kreditno kartico, s katero bo rezervirala svoje letovanje.

Najboljša lokacija za vse ponudnike je v tem trenutku prva stran Googla. Morda sicer najboljša ponudba obstaja nekje na drugi ali tretji strani, vendar je verjetnost, da bo Jana pogledala tja, približno 1 %.

 

Kako do dobrih pozicij vašega Google AdWords oglasa ?

Na prvi strani Googla je prostora za do 11 oglasov, tisti bližje vrha pa dosegajo mnogo boljše rezultate od tistih na dnu. Google za vsako iskanje posebej izračuna, ali in na katero pozicijo bo uvrstil naš oglas. Pri tem upošteva:

  • relevantnost ključne besede glede na oglas in vsebino spletne strani,
  • najvišjo izklicno ceno, ki smo jo še pripravljeni plačati za klik na oglas.

Dejanska cena klika bo nižja od izklicne. Sistem dejansko ceno, ki jo plačamo za klik, izračuna tako, da upošteva oceno kakovosti (Quality Score) in našo izklicno ceno na klik v primerjavi z ostalimi oglaševalci. Višja kot je ocena kakovosti, nižja bo dejanska cena klika in obratno!

 

Za dobro oceno kakovosti je pomembno, da:

  • sestavimo seznam ključnih besed, ki so zelo relevantne za našo ponudbo,
  • ključne besede razvrstimo v oglasne skupine, in za vsako od njih napišemo relevantne oglase,
  • klik na naš oglas vodi na podstran, katere vsebina se ujema z oglasom in ključno besedo.

Primer: če turistična agencija ponuja tako družinske izlete kot tudi adrenalinska potovanja, je nujno, da ti dve ponudbi oglašuje in predstavi ločeno.

Oglejte si še video o oceni kakovosti (v angleščini) >

 

Kako obdržati dobre pozicije?

Sistem AdWords nam omogoča dnevno spremljanje rezulatov in prilagajanje izklicnih cen, ključnih besed ter oglasov. Če kampanje ne spremljamo, se lahko hitro zgodi, da naši oglasi padejo na slabše pozicije.

Koliko smo pripravljeni ponuditi za klik, je odvisno od naših ciljev in seveda od povratnih informacij, ki jih nudi statistika oglaševanja. Za vsako ključno besedo je možno posebej ugotoviti, kakšen je bil povratek investicije, zato se lahko res informirano odločamo.

Sistem AdWords lahko uporablja kdorkoli, vendar bo vašo spletno prodajno lokacijo na vrhu iskalnikov najbolje zagotovil izkušen in certificiran strokovnjak.

 

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja