Že uporabljate e-mail marketing? Če ga ne, morda izgubljate potencialne kupce

V poplavi informacij na spletu uporabniki danes težko ločujejo med tistimi, ki so pomembne in tistimi, ki niso. Prav zaradi tega tudi ustvarjalci v spletnem marketingu naletijo na težavo, kako se približati svojemu občinstvu. Najpogostejša dilema je, katera spletna orodja uporabiti, da bi kar najhitreje zajeli čim večji delež ciljne publike za čim nižjo ceno.

V nadaljevanju vam predstavljamo 7 razlogov, zakaj je e-mail marketing pravi način za doseganje učinkovitih trženjskih rezultatov.

  1.      Brezplačna orodja s preprostim oblikovanjem

Ker je danes vse več spletnih orodij plačljivih, so tista, ki so brezplačna, v prednosti. Za oblikovanje trženjskih kampanj je na voljo veliko število brezplačnih aplikacij oz. orodij. Nekatera med njimi so povsem brezplačna, druga so omejena na količino poslanih kampanj ali število naročnikov, tretja pa so plačljiva, vendar je cena precej nizka. Najbolj priljubljene med njimi so Mailchimp, Hubpspot, Mailerlite, ipd., ki omogočajo tudi avtomatsko sporočilo z zahvalo novim naročnikom.

  1.      Dobra donosnost naložbe

Kot smo že omenili, je e-mail kampanjo mogoče izvajati brezplačno. Pomembno pa je, da se spletnega marketinga lotimo premišljeno. Če ne obvladate zakonitosti spletnega trženja, lahko storite več škode kot koristi. V primeru, da nimate dovolj znanja, to delo raje prepustite podjetjem, ki se s tem ukvarjajo na dnevni ravni in imajo na tem področju veliko izkušenj, kaj dobro deluje in kaj ne.

  1.      Doseg in natančna izbira ciljnega občinstva

E-mail marketing je ena izmed najbolj učinkovitih oblik trženja na spletu. Baze naročnikov lahko natančno segmentirate in tako nekatere kampanje pošiljate le določenim naročnikom, druge vsem itd. Skupine, v katere so razvrščeni uporabniki, oblikujete sami. E-novice pa se pogosto znajdejo v t. i. spam sporočilih (vsiljena pošta), zato morate biti pazljivi, kako sporočilo oblikujete oz. katere besede v njem uporabljate. Najbolj pogosta beseda, ki vaše sporočilo razvrsti v spam je “free”. Raziskava MailChimpa navaja, da naslednje besede: pomoč (help), popust (percent off), opomnik (reminder) v predmetu e-poštnega sporočila (subject) negativno vplivajo na odpiranje e-poštnih sporočil.

  1.      Odličen pregled nad statistiko

Spletna orodja, s katerimi oblikujete e-mail kampanje, omogočajo nadzor nad tem, koliko ljudi je vaše e-poštno sporočilo sploh odprlo, kolikšen delež jih je kliknilo na aktivne povezave v sporočilu itd. To vam pomaga ugotoviti, katere kampanje so uspešne in katere ne ter kakšne vrste sporočil naj oblikujete v prihodnje. Tudi ura in dan v tednu sta pri pošiljanju pomembna. Ena od raziskav navaja, da je najboljši dan v tednu za pošiljanje torek, najprimernejša ura pa 11.00. Če morate sporočilo poslati v soboto ali nedeljo, ga pošljite v nedeljo okrog 21.00.

  1.      Vzpostavitev zaupanja vaši znamki

Z zanimivimi in seveda smiselnimi e-novicami lahko dosežete, da vam bodo naročniki zaupali in z veseljem prebirali vaša sporočila. Pazite le, da e-spoočil ne pošiljate prepogosto, saj to pri naročnikih lahko vzbudi odpor. Oblikujete jih lahko sami ali pa vam to naredijo v podjetju, kjer se s tem ukvarjajo. Redne e-novice pripomorejo tudi k temu, da naročniki vzpostavijo zaupanje vaši »znamki« – podjetju, izdelku ali storitvi. Nekateri pošiljatelji se iz tega razloga odločijo za pošiljanje e-novic enkrat tedensko, ob točno določeni uri, kar naj bi pri prejemnikih vzbujalo pričakovanje njihovega sporočila in tako vzpostavitev neke navade.

  1.      Avtomatsko pošiljanje na izbran termin

Prednost e-novic je tudi v tem, da jih lahko poljubno oblikujete vnaprej in tako prihranite čas. Ko dobite idejo, jo preprosto zabeležite in nato nastavite želen termin, kdaj naj sistem pošlje e-novico. Tak način vam omogoča lažjo organizacijo, saj sporočila pošlje tudi takrat, ko imate druge obveznosti in pomanjkanje časa.

  1.   Možnost testiranja, kakšne vrste kampanja se najbolje obnese

Kot že omenjeno, vam e-mail marketing omogoča vpogled v statistiko poslanih sporočil – število odprtih sporočil, število klikov na povezave v sporočilu … Uporabite lahko tudi A/B testiranje, saj boste tako lažje ugotovili, kakšen način oz. »stil« sporočil vašim naročnikom najbolj ustreza.

Kljub temu, da se, zaradi poplave drugih kanalov, v zadnjem času e-mail marketingu posveča manj časa in pozornosti, lahko iz članka razberete, da e-mail marketing še zdaleč ni mrtev. Ravno nasprotno – je eden izmed najbolj učinkovitih in najcenejših prodajnih kanalov. Poskrbite, da bo pomemben del vaše marketinške strategije, saj vam omogoča brezplačno komunikacijo z vašimi strankami in nudi odlične marketinške priložnosti za ugodno ceno in malo vloženega časa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja