Izdelava spletne strani – primerjava ponudnikov: Wix, Weebly, Squarespace, Domenca

Spletne aplikacije, ki omogočajo samostojno izdelavo spletne strani tudi uporabnikom brez tehničnega znanja (t.i. sitebuilderji), so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Vse več je namreč uporabnikov, ki želijo svoje podjetje, dejavnost ali pa kar sebe predstaviti na spletu, za to pa ne želijo plačati veliko denarja. Če izdelava spletne strani po meri stane vsaj 1.000 €, te aplikacije omogočajo objavo strani že brezplačno.

Website Builder

Danes je tako na voljo že več močnih ponudnikov: tujih in tudi slovenskih. V članku bom predstavila prednosti in slabosti treh najbolj priljubljenih ponudnikov iz tujine ter enega od slovenskih ponudnikov.

V tujini so najbolj priljubljeni ponudniki WixSquarespace in Weebly. Od domačih pa sem izbrala Domenca spletne strani, saj imajo najsodobnejši urejevalnik spletne strani.

Primerjava temelji na potrebah tipičnega malega podjetnika, ki potrebuje osnovne storitve za predstavitev na svetovnem spletu: preprosto spletno stran na lastni domeni in e-mail predale. Ker želi zmanjšati stroške, se odloči, da bo spletno stran izdelal sam (ali s pomočjo svojih najstniških otrok).

Primerjava preverja:

 • Ali je izbrani urejevalnik spletnih strani enostaven za uporabo?
  Naš podjetnik želi spletno stran izdelati sam.
 • Ali je možno z urejevalnikom izdelati lepo spletno stran?
  Ker naš podjetnik nima znanja oblikovanja, mora urejevalnik vsebovati predpripravljene oblikovne predloge, ki so prijetne na pogled.
 • Ali so v urejevalnik vključene dodatne aplikacije?
  Bo lahko kasneje nadgradil svojo spletno stran na npr. spletno trgovino?
 • Ali ponudnik nudi telefonsko in e-mail podporo?
  Naš podjetnik pričakuje, da se bo lahko v primeru težav obrnil na podporo.
 • Ali ponudnik nudi tudi gostovanje za e-mail predale?
  Podjetnik želi na spletu nastopiti kot profesionalec, zato bo potreboval e-mail predale na lastni domeni.
 • Kakšna je cena?
  Kateri je najugodnejši ponudnik oziroma kateri nudi najboljše razmerje med ceno in kakovostjo storitve?

V spodnji tabeli so kratko povzeti odgovori na zgornja vprašanja, za boljše razumevanje in pregled pa je vsaka od kategorij ocenjena z oceno 1-3 (1 zvezdica pomeni “ne priporočam”, 3 zvezdice “priporočam”). V zadnji vrstici je predstavljen cenovni vidik – tu en € znak pomeni cenovno ugodno rešitev, €€€ pa ponudbo z višjo ceno.

  Wix Squarespace Weebly Domenca spletne strani
Enostavnost urejanja spletne strani

star

Zaradi vseh dodatnih aplikacij najbolj kompleksen za uporabo.

star star

Dokaj enostaven za uporabo, le nekaj nejasnosti.

star star star

Najenostavnejši urejevalnik, zelo intuitiven za uporabo.

star star star

Urejevalnik je preveden v Slovenski jezik. Enostaven za uporabo (podoben Weebly-ju).

Oblikovne predloge, ki so na voljo

star star star

Več kot 500 oblikovnih predlog, med njimi tudi take, ki so prilagojene za mobilne naprave. Žal izbrane predloge kasneje ni več mogoče zamenjati.

star star star

Na voljo je manj oblikovanih predlog, a so te najbolj kakovostne in dodelane. Tudi predloge, prilagojene za mobilne naprave.

star star

Zelo različne predloge, ki pa so bolj uporabne kot dizajnersko dovršene. Tudi predloge, prilagojene za mobilne naprave.

star star

Skupno več kot 180 oblikovnih predlog. Vse so prilagojene tudi za mobilne naprave.

Vključene dodatne aplikacije

star star star

Zelo veliko dodatnih funkcionalnosti, tudi spletna trgovina.

star star

Omogoča tudi spletno trgovino, a manj uporabna za slovenski trg.

star star star

Veliko dodatnih aplikacij, tudi spletna trgovina.

star

Najmanj dodatnih aplikacij, trenutno ne podpira spletne trgovine.

Podpora

star star

Preko telefona ali e-maila, v angleščini.

star

Le preko emaila, v angleščini.

star star

Preko telefona in e-maila, v angleščini.

star star star

Preko telefona in e-maila v slovenskem jeziku.

Objava na lastni domeni Da, v primeru plačljivega paketa. Da, v primeru plačljivega paketa. Da, v primeru plačljivega paketa. Da, tudi pri brezplačnem paketu Vizitka.
E-mail predali na lastni domeni

star

Za ureditev e-mail predalov na lastni domeni morate imeti plačljivi paket. E-maile nato zakupite preko zunanje aplikacije (G suite by Google cloud), za dodatnih 50 € / leto.

star

E-maile je potrebno zakupiti preko zunanje aplikacije (G suite by Google cloud). Dodatni strošek za gostovanje e-mail predalov je tako prib. 50 € / leto.

star

E-maile je potrebno zakupiti preko zunanje aplikacije (G suite by Google cloud). Dodatni strošek za gostovanje e-mail predalov je tako prib. 50 € / leto.

star star star

Gostovanje e-mail predalov na lastni domeni je vključeno v vse pakete (tudi brezplačno Vizitko).

Cena euro euro euro

Stran lahko objavite na lastni domeni za 108,96 € / leto, s tem da na vaši strani ostane reklamna pasica Wix-a. Če želite reklamo odstraniti, boste plačali vsaj 179,04 € / leto. V tej ceni dobite tudi domeno za 1. leto, e-mail predale pa doplačate (prib. 50 € / leto).

euro euro

Stran lahko na lastni domeni objavite za 132 € / leto. V tej ceni lahko dobite tudi domeno za . leto. E-mail predale doplačate (prib. 50 € / leto).

euro

Na lastni domeni lahko (osnovno) stran objavite za 84 € / leto. V tej ceni je zajeta tudi brezplačna domena za 1. leto. E-mail predale doplačate (prib. 50 € / leto).

euro

Če ste pri ponudniku registrirali domeno, lahko naročite tudi brezplačno spletno stran. Za 101,80 € / leto pa prejmete spletno stran, prostor za e-mail predale in (po trenutni akciji) tudi brezplačno domeno za 1. leto.

Koga izbrati?

Pri primerjavah večih orodij naj bi na koncu vedno sledila razglasitev zmagovalca. V tem primeru ga je težko razglasiti, saj se “zmagovalec” razlikuje glede na to, kakšno spletno stran potrebujete.

zmagovalec izdelava spletne strani primerjava

 • Iščete najcenejšega ponudnika?

Če potrebujete vse storitve (spletno stran, domeno in e-mail predale), je presenetljivo najcenejši slovenski ponudnik. Pri Domenca.com dobite za 101,80 € / leto vse omenjene storitve.

Če ne potrebujete e-mail predalov, pa preverite Weebly.

 • Potrebujete preprosto spletno stran, kjer boste spreminjali le vsebine?

V tem primeru bi lahko izbrali katerega koli od ponudnikov. Najbolj pomemben dejavnik je pravzaprav enostavnost urejanja spletne strani, zato sta najprimernejša Weebly ali Domenca spletne strani. Zmaga Domenca spletne strani, saj je podpora v domačem jeziku (in preko telefona, kjer je na drugi strani slovensko govoreča oseba) zelo pomembna.

 • Potrebujete spletno stran, ki bo rasla z vami?

Če načrtujete, da boste v naslednjih letih na spletno stran dodali funkcionalnosti kot so orodja za e-mail marketing, SEO, ipd, obenem pa želite čim manjše stroške izdelave spletne strani, preverite Wix. Ta ponudnik ponuja največji nabor dodatnih aplikacij, vse za razumno ceno.

 • Potrebujete spletno stran, ki jo boste lahko nadgradili v spletno trgovino?

Vsi tuji ponudniki omogočajo tudi nadgradnjo na spletno trgovino, tako da lahko izberete katerega koli. Preverite tudi Shopify, ki namenjen prav izdelavi spletnih trgovin. Vseeno pa razmislite, ali se vam v primeru, da resno razmišljate o spletni trgovini, ne splača raje investirati v izdelavo spletne trgovine po meri. Res bo začetni strošek večji, a imeli boste točno tako spletno trgovino kot jo želite. In ko postanete veliki (kar je vaš cilj, kajne?), boste lahko trgovino poljubno nadgradili – tega vam ne bo omogočil nihče od omenjenih ponudnikov.

Izkoristite brezplačne pakete in preizkusno obdobje

brezplačno poizkusno obdobje

Vsi ponudniki omogočajo brezplačno registracijo: brezplačen paket ali vsaj brezplačno preizkusno obdobje. Izberite enega ali dva ponudnika in preizkusite, kateri urejevalnik spletne strani je najprimernejši za vaše potrebe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja