Profesionalne fotografije za spletno stran – pripravite jih sami!

Imate namen odpreti spletno trgovino? Poleg paketa gostovanja za spletno trgovino potrebujete tudi kvalitetne fotografije. Ljudje namreč v veliki večini vrednost vaše e-trgovine in zanesljivost vašega poslovanja ocenjujejo po samem izgledu vaše spletne strani. Velik del k všečnosti izgleda prispevajo ravno kvalitetne fotografije.

Ker imamo vsak dan opravka tudi z malimi podjetji in z novo nastalimi podjetji, vemo, da začetki niso lahki ter da ni vedno na voljo denar za najem dragih profesionalnih fotografov. V kolikor je tako tudi pri vas, vam bo prav prišel nasvet, kako se izdelave profesionalnih fotografij lahko lotite kar sami.

Obstaja ogromno tehnik fotografiranja. Tukaj bom opisal eno izmed njih, in sicer tehniko z uporabo okenske dnevne svetlobe.

Za pripravo lepih fotografij potrebujete:

1. Fotoaparat

Za izdelavo dobre fotografije ne potrebujete dragega profesionalnega fotoaparata. Lahko uporabite tudi takšnega, ki ima možnost fotografiranja samo v avtomatskem načinu. Za začetek je primeren tudi kakšen sodobnejši pametni telefon. Fotoaparat je namreč le eden izmed elementov, ki so potrebni za zajem dobre fotografije.

Za lepe fotografije za spletno stran zadošča že kakovosten mobilnik

2. Stojalo

Glede na to, da je pri fotografiranju izdelkov zelo pomembna globinska ostrina, je potrebno zaslonko precej zapreti, da so izdelki ostri v celoti (se pravi tudi v ozadju). Če zaprete zaslonko, v fotoaparat pride manj svetlobe. To izgubo svetlobe je potrebno kompenzirati s časom zaklopa, ki ga je potrebno podaljšati, kar pa privede do neostre fotografije kot posledice tresenja fotoaparata.

Zato vam priporočam uporabo stojala, s katerim boste precej izboljšali kvaliteto fotografije, saj se niti najmirnejša roka ne more kosati s stojalom. Za začetek vam ni potrebno gledati dragih stojal, saj bo že osnovno stojalo zadoščalo namenu. Kasneje, ko boste točno vedeli kaj potrebujete, pa si lahko kupite stojalo, ki vam bo popolnoma ustrezalo.

Stojalo bo omogočilo izdelavo kakovostnih fotografij za spletno stran

3. Belo ozadje

Za fotografiranje izdelkov vam ni potrebno kupovati dragih dodatkov za pripravo okolja. V raznih trgovinah za dom ali papirnicah lahko relativno poceni dobite stvari, s katerimi lahko pridobite mehkejšo svetlobo ter belo ozadje.

Najbolj pogosto in priporočljivo je fotografiranje izdelkov z belim ozadjem. To najlažje dosežete z nakupom velikega kosa papirja, v nekaterih primerih je primerna celo bela spalna rjuha. Najbolj pomembno je, da je bela barva čimbolj bela, ker je potem pri sami obdelavi lažje priti do popolnoma belega ozadja.

Uporaba belega ozadja za fotografije izdelkov

4. Dnevna svetloba

Naravna svetloba je vedno najboljši in tudi najcenejši vir svetlobe, ki jo lahko dobite, za kateri koli tip fotografije. Seveda pa je potrebno paziti na določene zakonitosti. Pri tehniki uporabe okenske svetlobe je najbolj primeren čas fotografiranja zgodaj popoldan.

Ko fotografirate predmet s pomočjo dnevne svetlobe, ki prihaja skozi okno, bo ena stran izdelka osvetljena, druga pa osenčena. In prav to stran je priporočljivo dodatno osvetliti še z druge strani. To storite tako, da na drugo stran izdelka (izdelek je v tem primeru na sredini med oknom in odbojnim papirjem) postavite bel odbojni papir ali peno, obloženo s papirjem.

Če fotografirate zelo svetle oziroma bele izdelke, je priporočljivo uporabiti črn odbojni predmet, ki ga postavite zadaj ob strani, ravno toliko daleč, da ni v kadru. S tem boste pridobili temno obrobo izdelka.

V vsakem primeru pa predmet, ki ga želite fotografirati, ne sme biti direktno izpostavljen soncu.

 

V prihodnjem članku si bomo pogledali, kako posneto fotografijo obdelati za spletno stran, na kaj morate biti pozorni pri izrezu, kako je s filtri ter kateri programi so najbolj primerni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja