Kaj se zgodi, če SSL certifikat poteče?

SSL certifikat šifrira povezavo med obiskovalcem in spletno stranjo ter poskrbi, da je vaša spletna stran v brsklaniku označena kot varna. A ker so vsi SSL certifikati izdani le za določeno obdobje, prej ali slej potečejo. Če certifikat poteče, brskalniki prikažejo opozorilo, da spletna stran ni varna, kar ima lahko velike posledice na zaupanje vaših obiskovalcev ter posledično pomeni manjši obisk in (v primeru spletne trgovine) manj nakupov.

Kaj storiti ob poteku certifikata? In še pomembnejše: kako se zavarovati, da do poteka sploh ne pride?

Brezplačni in plačljivi SSL certifikati

Način podaljšanja certifikata je odvisen od tega, kako je bil certifikat izdan. Ponudniki spletnega gostovanja vam bodo ponudili dve možnosti: brezplačne in plačljive SSL certifikate.

Brezplačni SSL certifikati so na voljo le v sklopu paketa gostovanja (tudi v naših paketih) ter jih ni mogoče naročiti kot ločeno storitev. Vzpostavijo se avtomatično, po pravilni usmeritvi domene na paket gostovanja.

Plačljive SSL certifikate (v naši ponudbi boste našli Comodo PositiveSSL, PositiveSSL Wildcard in EV SSL) pa lahko naročite kot samostojno storitev, neodvisno od tega, pri katerem ponudniku gostuje vaša spletna stran. Vzpostavijo se, ko prejmemo plačilo ter ko ustrezna organizacija preveri domeno ali organizacijo (odvisno od tipa certifikata).

Kaj se zgodi pred potekom certifikata?

Res je, da so vsi certifikati izdani za določeno obdobje, a obstajajo razlike med plačljivimi in brezplačnimi certifikati.

Če vaša stran uporablja brezplačni SSL certifikat, ki ste ga prejeli v paketu gostovanja, vam ni potrebno storiti ničesar. Ob poteku se bo certifikat namreč avtomatično (brezplačno) podaljšal.

Drugače je, kadar uporabljate plačljive certifikate. Kot pove že ime, je potrebno podaljšanje plačljivega certifikata plačati. Kar seveda pomeni, da v primeru neplačila ponudbe certifikat ne bo podaljšan, vaša stran pa bo označena kot nevarna. Če ste certifikat naročili pri nas, vam bomo že 2 meseca pred potekom poslali obvestilo, da bo vaš certifikat kmalu potekel. Obvestilo bo vsebovalo tudi ponudbo ter podatke za plačilo. Vaš SSL certifikat pa bo podaljšan v nekaj dneh po prejemu plačila.

Kako se lahko zavarujem, da ne pride do poteka SSL certifikata?

V primeru, da uporabljate brezplačen SSL certifikat, vam ni potrebno storiti ničesar. Vaš ponudnik gostovanja bo poskrbel, da bo vas certifikat ves čas aktiven.

Če pa ste SSL certifikat kupili, vam priporočamo, da ga pravočasno podaljšate. Razmislite tudi o zakupu za daljše časovno obdobje (npr. 3 leta). Zakup certifikata za daljše časovno obdobje bo pomenilo tudi manjši letni strošek, saj ponudniki običajno za daljše zakupe omogočijo dodaten popust.

Želite zakupiti SSL certifikat?

Na Domenci.com vam ponujamo brezplačne in plačljive SSL certifikate. Brezplačne certifikate dobite z zakupom paketa gostovanja, izberete pa lahko tudi enega od plačljivih SSL certifikatov.

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja