WordPress vtičniki pod drobnogledom: WPForm in Google Analytics +

Začenjamo serijo člankov, ki bodo predstavili najbolj priljubljene vtičnike za vašo WordPress stran. Jih že uporabljate?

WPForm

Najboljši vtičnik za izdelavo obrazcev

Zakaj bi za izdelavo obrazcev plačevali programerja, če lahko vse postorite sami? WPForms vam omogoča, da ustvarite kontaktne obrazce, naročniške obrazce, obrazce za plačila in druge oblike obrazcev za vašo spletno stran s samo nekaj kliki.

Idealen je za lastnike podjetij, blogerje, oblikovalce, razvijalce, fotografe in druge.

Izberite pravo različico vtičnika

Zaradi hitrosti in možnosti preoblikovanja je WPForm eden najbolj SEO prijaznih kontaktnih obrazcev. Obstaja več različic, „lite“, „basic“, „plus“ in „pro“. Razlikujejo se v številu in tipu obrazcev, ki jih lahko oblikujete ter na koliko straneh jih lahko uporabite. Za večino uporabnikov bo zadostovala že „lite“ različica, če pa boste želeli več dodatkov, izberite „basic“.

Plačljive različice: https://wpforms.com/
Brezplačna različica: https://wordpress.org/plugins/wpforms-lite/

Nastavitve vtičnika

Vtičnik najprej namestite. Nato v desnem meniju WordPressa izberite ikono WPForms, kliknite „Add new“, nato pa izberite predlogo, ki jo želite uporabiti (Blank Form – prazna predloga, Simple Contact Form – osnovni kontaktni obrazec, Newsletter Singup Form – prijava na novičke, …). Vključenih je veliko v naprej izdelanih predlog, ki vam bodo prihranili čas. Vse predloge lahko prilagodite vašim potrebam, saj lahko dodate, odstranite ali ponovno uredite polja.

V levem stolpcu se vam prikažejo možnosti, ki jih lahko dodate, na desni strani pa že vidite, kako bo obrazec izgledal na spletni strani.

Ko končate z oblikovanjem, v desnem zgornjem kotu pritisnite „Save“, nato pa še ikono „EMBED“ ter skopirajte kodo, ki jo nato preprosto vstavite na stran, kjer želite imeti obrazec.

Umestitev obrazca na spletno stran.

Vse oblike so odzivne in pripravljene za mobilne naprave, vtičnik pa podpira reCaptcha, ki vam omogoča učinkovitejše preprečevanje neželene pošte.

 

Google Analytics +

Statistika vaše spletne strani kar v nadzorni plošči WordPressa

Google Analytics + je vtičnik, ki vam omogoča nadzor nad statistiko vaše spletne strani neposredno preko nadzorne plošče vašega WordPressa. Poleg splošne statistike, vam prikazuje tudi naprednejša poročila in daje možnost poglobljenega pregleda nad obiskanostjo vaših spletnih strani.

Namestitev vtičnika

Najprej namestitev vtičnik, nato pa ustvarite še Google analytics račun (za kreiranje računa boste potrebovali Google račun). Pri kreiranju računa za svojo spletno stran boste v zadnjem koraku prejeli kodo za aktivacijo, ki jo kopirajte v nastavitve vtičnika.

Vse nadaljnje korake izvajate v vtičniku neposredno z nadzorne plošče WordPress-a. V WordPress-u boste lahko videli poročila storitve Google Analytics. Zdaj ste lahko obveščeni o vsem, ne da bi se morali prijaviti v ločeno orodje.

Podatki, ki jih lahko vidite:

Kdo obišče vašo spletno stran? Ta del analitike vam pove, kakšna je geografska lokacija vaših obiskovalcev, kateri brskalnik je obiskovalec uporabil za obisk vaše spletne strani in številne druge pomembne informacije, kot so: ločljivost zaslona, podpora za JavaScript, podpora Flash, jezik in drugo.

Kaj počnejo ljudje, ko so na vaši spletni strani? Lahko spremljate, na kateri strani se nahaja obiskovalec, koliko časa ostanejo na spletni strani in katero stran največkrat obiščejo.

Kdaj ljudje obiščejo vaše spletno stran? S to statistiko ugotovite, ob katerem času je vaša spletna stran najbolj obiskana. Tako lahko izberete idealni čas za objavo novih prispevkov.

Kako ljudje najdejo vašo spletno stran? V tem razdelku analitike je prikazano, od kod prihaja uporabnik (na primer: iskalniki, neposredne povezave, napotitvene povezave z druge strani). Prav tako vam pokaže, kakšen odstotek obiskovalcev je prišel iz vsakega od teh virov. Google Analytics vam omogoča razčlenitev vsake od teh kategorij. Če gre za kategorijo iskalnika, potem vam pokaže, s katerega iskalnika obiskovalci najpogosteje prihajajo na stran, na primer Google, Yahoo, Bing itd.
Razčlenitev referenčnih virov vam pokaže, s katere spletne strani pride največ obiska.

S katerih naprav obiskovalci dostopajo do spletne strani? Število obiskov spletnih strani preko mobilnikov je zgolj v letu 2013 naraslo za 81 odstotkov. Tega leta je namreč kar 406 milijonov ljudi postalo lastnikov pametnih mobilnih telefonov. V primeru, da dobivate premalo obiska s strani mobilnih uporabnikov, morate razmisliti o tem, da jo optimizirate zanje.

 

Preverite tudi druge članke iz sklopa WordPress vtičniki pod drobnogledom.

Podobni članki