3 najpomembnejši razlogi za počasno delovanje strani

V današnjem času si počasne spletne strani ne morete več privoščiti. Počasno nalaganje spletne strani ne kaznujejo le obiskovalci spletne strani, ki se ne vrnejo več, ampak tudi Google – hitrost prikaza strani namreč vpliva tudi na pozicijo strani med rezultati iskanja na Googlu.

1. Uporaba neoptimiziranih slik

Najpogostejša napaka, ki jo naredijo izdelovalci spletnih strani, je zagotovo uporaba slikovnega gradiva v originalni resoluciji (velikosti). To je tudi glavni razlog za dolgotrajno nalaganje spletnih strani.

Naša priporočila:

  • Preverite velikosti slik, ki jih uporabljate na spletni strani. Zmanjšajte slike, ki so večje od 1 MB (z izjemo slik, kjer to ni mogoče storiti – primer so velike slike v ozadju).
  • Fotografije shranjujte v JPEG obliki, pri shranjevanju pa izberite kakovost med 80-90 %. PNG in GIF sta formata, ki se uporabljata za grafike, ikone, torej slike, ki uporabljajo manjši nabor barv.
  • Ne zmanjšujte velikosti slik s pomočjo HTML kode. Velikost slik naj bo taka, kot je prikazana na spletni strani.

2. Odvečni in zastareli vtičniki

Ste prepričani, da imate na strani nameščene le vtičnike, ki jih res uporabljate? Pri vsakem vtičniku se je potrebno vprašati, koliko bo obremenjeval strežnik (koliko HTTP zahtevkov, poizvedb v bazo, kompleksnih operacij ipd. bo proizvajal). V splošnem velja, da večja količina vtičnikov vpliva na počasnejše delovanje spletne strani, a to ob pravilni izbiri in konfiguraciji vtičnikov ni nujno res.

Redno posodabljajte vtičnike, teme in jedro aplikacije. To ni pomembno le zaradi varnosti vaše spletne strani, ampak omogoča tudi bolj optimalno delovanje aplikacij.

Naša priporočila:

  • Preverite vtičnike. Odstranite podvojene vtičnike (torej tiste, ki opravljajo enako delo).
  • Preverite delovanje vtičnikov. Če sumite, da je razlog za počasno delovanje strani en od vtičnikov, deaktivirajte vse in jih postopoma vklapljajte nazaj. Tako boste ugotovili, kateri vtičnik povzroča težave.
  • Nekajkrat letno preverite stanje vtičnikov, tem in jedra. Če je potrebno katerega posodobiti, najprej ustvarite varnostno kopijo spletne strani, nato pa uredite vse posodobitve.

3. Nastavitve predpomnjenja (cache)

S pomočjo predpomnjenja (t.i. cache) lahko bistveno vplivate na hitrost delovanja strani. S pravilno nastavitvijo predpomnjenja dosežete, da se določene vsebine ne nalagajo znova in znova, ampak se shranijo v vmesnem pomnilniku.

V osnovi lahko predpomnjenje razdelimo na predpomnjenje brskalnika (browser caching) in strežnika (server caching). V primeru predpomnjenja brskalnika se vsebine in povezane datoteke (npr. CSS, JavaScript) ob obisku spletne strani naložijo (shranijo) na računalnik obiskovalca. Predpomnjenje brskalniku omogoča, da te vsebine za nekaj časa shrani. Tako jih ob ponovnem obisku strani ni potrebno ponovno prenašati iz strežnika, kjer stran gostuje.

Predpomnjenje je mogoče nastaviti na različnih nivojih:

  • Na strežniku oziroma v nadzorni plošči.
  • V aplikaciji s pomočjo vtičnikov.

Niste prepričani, kako hitro deluje vaša spletna stran?

Hitrost delovanja strani lahko preverite s pomočjo različnih spletnih orodij. Priporočamo uporabo https://gtmetrix.com/

Hitra analiza strani s pomočjo orodja GTmetrix vam bo prikazala oceno hitrosti vaše strani in podala priporočila za izboljšanje.

Seveda pa se lahko za pomoč in nasvete obrnete tudi na našo ekipo. Ekipa Domenca strokovnjakov je razvila storitev Pospešitev WordPress spletne strani, ki poskrbi za optimizacijo delovanja vaše strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja